Can't boot Haiku (The colored bootsymbols never appear on my screen)

Forum thread started by Xbertl on Wed, 2009-05-13 12:09

Hello,

I described this Problem already in the Ticket #3441, but it seems that the reason for this problem is not known.
So I want to know if some one here has the same problem.

Ticket #3441:

Hello,

I can't boot Haiku but I think I don't do anything wrong during the Haiku installation.

How I tried to install Haiku:
1. flashnul (How To )
2. From a beos based system. Copy to a Partition, makebootable and integrate in Bootman
3. Using Virtualbox and Haiku. I configured virtualbox to have direct access to a physical HDD (Look in the VirtualBox manual at point 9.10). Use "Installer", makbootable.

I tried 1 and 3 on an Intel Laptop and Haiku did boot on this machine. But on my machine the zbeos never appears. I only have a black screen with a blinking small white line in the top left corner.

My Hardware:
CPU: AMD Phenom X4 9550
Mainboard: MSI K9A2 Platinum (NB:790FX; SB:SB600)
GPU: Radeon X1950 Pro (RV570)

But I have the same Problem on an old PIII 800 with fujitsu-siemens server mainboard 440BX (On this machine I tried only installation methode 2)

This guy has the same mainboard an the same problem

Comments

No Haiku on newer AMD machines?

Today I tried the "haiku-alpha-candidate-r32746-x86gcc2hybrid-iso" and tried to boot haiku from CD with the same result I described above.
Oh, not exactly the same result. At first some white dots appear on the screen an then the blinking small white line is a little bit more right.

Re: Can't boot Haiku (The colored bootsymbols never appear ...

Hello,

i have a similar problem. The colored icons appear correctly but the following error message is displayed on the screen:

--------------------------------------------
PANIC: CDB has invalid direction mask
Welcome to Kernel Debugging Land...
Thread 75 "eject" running on CPU 0
--------------------------------------------

Then the system is halted on a prompt "kdebug>".

My Hardware:
Lenovo Notebook T500
CPU: Intel Core2Duo P8700 @ 2,53 GHz
GPU: ATI Mobility Radeon HD 3650
RAM: 4,00 GB
HDD: Western Digital WD3200BEVS-08VAT2 with 320,00 GB
Controller: Intel ICH9M-E/M SATA AHCI Controller

cheers
René

Re: Can't boot Haiku (The colored bootsymbols never appear ...

Hello,

sorry, i had fogotten zu mention the problem appears if i boot from the cd "haiku-alpha-candidate-r32729-x86gcc2hybrid-iso" or "haiku-alpha-candidate-r32770-x86gcc2hybrid-iso".

René

Re: Can't boot Haiku (The colored bootsymbols never appear ...

After the kdl when "kdebug>" comes up, enter "sc" and then push enter on your keyboard, this should read out why haiku crashed while booting.

Re: Can't boot Haiku (The colored bootsymbols never appear ...

Hello Richie,

if have done what you said. But the complete error message type in with keyboard, is a little bit crazy. You can see the complete error message in the following "screen-shot":

http://www.myhaiku.de/images/HAIKU_error.jpg

I hope that helps.

René

Re: Can't boot Haiku (The colored bootsymbols never appear ...

Hello,

i have also tested the cd "haiku-alpha-candidate-r32770-x86gcc2hybrid-iso" on an DELL Latitude D600 and the result is also not good.
The cd starts up and the bootscreen shows right. The cd-drive makes a lot of noise and after about 6-8 minutes there is silence. The bootscreen is showing but no error message ist displayed and no desktop is coming up.

René

Re: Can't boot Haiku (The colored bootsymbols never appear ...

Hi René.
Please, create new ticket on dev.haiku-os.org and not write on forum - it doesn't help.

Re: Can't boot Haiku (The colored bootsymbols never appear ...

Hello Hubert,

now i'm registered on dev.haiku-os.org but i can't write new tickets. If i click on the "new ticket" button, a error message is displayed:

TICKET_CREATE privileges are required to perform this operation

What can i do ???

René

Re: Can't boot Haiku (The colored bootsymbols never appear ...

Re: Can't boot Haiku (The colored bootsymbols never appear ...

richienyhus wrote:

This happens to a lot of people.

http://dev.haiku-os.org/wiki/AccountVerificationEmail

I have added this to the Development FAQ:

http://www.haiku-os.org/development/faq#trac-acct-verify

Re: Can't boot Haiku (The colored bootsymbols never appear ...

Hello Richie,

the verification email i have successfully done, but the verification code was not exactly correct. I have tried again and now it works.

René

Re: Can't boot Haiku (The colored bootsymbols never appear ...

koki wrote:
richienyhus wrote:

This happens to a lot of people.

http://dev.haiku-os.org/wiki/AccountVerificationEmail

I have added this to the Development FAQ:

http://www.haiku-os.org/development/faq#trac-acct-verify

Maybe there could be a more prominent warning on the wiki (or via other means) temporary at the time that alpha 1 is released ?

Maybe something like the info box from the user guide ?
(even if I don't think that can be imported to the wiki itself)

This could potentially decrease the workload for you guys at that important time. :)

Re: Can't boot Haiku (The colored bootsymbols never appear ...

richienyhus wrote:

Maybe there could be a more prominent warning on the wiki (or via other means) temporary at the time that alpha 1 is released ?

This is a good idea. Perhaps you could submit an enhancement request to Trac, so that Niels takes notice and implements it.