Hakemisto
Suodatin
Luettelo
Tietoalue
Työkalut ja Näytä-valikot
Käyttäjätilin luominen
Arvosanat ja kommentointi
Diagnostiikkalokitiedostot
Vihjeet

haikudepot-icon_64.pngHaikuVarasto

Työpöytäpalkki:Sovellukset
Sijainti:/boot/system/apps/HaikuDepot
Asetukset:~/config/settings/HaikuDepot/main_settings
~/config/cache/HaikuDepot/ - Välimuistissa olevat kuvakkeet, kuvakaappaukset, kuvaukset jne.


HaikuVarasto on keskeinen sovellus ohjelmistopakkaustesi hallintaan. Sovelluksella voit selata ja etsiä tietovarastoja sekä asentaa ja poistaa pakkauksia. HaikuVarasto alkaa ”Jakeluversiopakkaukset”-luettelolla, jossa on ohjelmistoja, jotka tuntuvat kiinnostavan monia käyttäjiä.

haikudepot.png

Toinen välilehti näyttää Kaikki pakkaukset, näyttöön vaihtuu pienempi kuvake ja lisätiedot järjestetään sarakkeisiin:

haikudepot.png

index Suodatin

Ylimpänä löydämme muutamia keinoja suodattaa allapuolella näkyvien saatavilla olevien pakkausten luetteloa:

index Luettelo

Kuten missä tahansa Seuraaja-ikkunassa, voit valita asiayhteysvalikosta mitkä sarakkeet näytetään napsauttamalla sarakeotsaketta hiiren kakkospainikkeella. Ykköspainike lajittelee luettelon tuon sarakkeen mukaiseksi. Tietysti voit järjestää sarakkeet uudelleen raahaamalla ne uuteen paikkaan.

Sarake Päivämäärä näyttää milloin pakkaus on lisätty tai päivitetty. Tämän sarakkeen lajittelulla nähdään luettelon yläpäässä, että mikä on uutta tai päivitettyä.

Pakkauksen sarakkeessa Tila voi olla yksi seuraavista tiloista:

Päivämääräsarake näyttää milloin palvelinjärjestelmä tallensi pakkauksen määrätyn version. Julkaisuprosessin mahdollisista viiveistä johtuen tämä päivämäärä ei ehkä ole täysin tarkka.

Voit tarttua pisteviivaan pakkausluettelon välissä ja muuttaa tietoalueen kokoa vaakasuoraan.

index Tietoalue

Alimmaisena on alue, joka näyttää tietoja pakkauksesta, joka on parhaillaan valittuna luettelossa.
Pakkausnimen, tekijän, arvosanan ja version oikealla puolella on painike, joka – riippuen pakkauksen nykyisestä tilasta – sallii sinun Asentaa tai Poistaa pakkauksen. Jos pakkaus on jo asennettu, löydät täältä lisäpainikkeen, joka Avaa sovelluksen.

Alla on neljä välilehteä: Ohjelmasta, Arvosanat, Muutosloki ja Sisällöt.

index HaikuVarasto- ja Näytä-valikko

HaikuVarasto-valikosta ikkunan yläosassa löydät rivin Päivitä tietovarastot. Tämä pyytää tietovarastoista ajantasaisen luettelon kaikista saatavilla olevista pakkauksista.
Toinen rivi on Hallinnoi tietovarastoja.... Se avaa Tietovarastot-asetusohjelman tietovarastojen lisäämiseksi/poistamiseksi tai tietovarastojen ottamiseksi käyttöön tai niiden poistamiseksi käytöstä.
Tarkista päivitykset avaa Ohjelmistopäivittäjän päivitettyjen pakkausten etsimiseksi ja asentamiseksi.
Asetukset... avaa ikkunan nykyisin vain yhteen valitsimeen: Jaa anonyymeja käyttäjätietoja HaikuDepotServer-palvelimen kanssa. Tietoja käytetään esimerkiksi kasvattamaan laskuria siitä, että kuinka usein pakkausta katsotaan ja asennetaan, mitä voidaan silloin käyttää, jos pakkaus ylennetään "Jakeluversiopakkaukset"-luetteloon.

Valikosta Näytä voit valita pakkausten luettelosta Kehityspakkaukset ja Lähdekoodipakkaukset. Normaalikäyttäjille ne eivät ole kiinnostavia ja vain sekoittaisivat luetteloa. Ne ovat kuitenkin tärkeitä ihmisille, jotka tarvitsevat pakkausten kirjastoja, otsaketiedostoja jne. niistä riippuvien ohjelmien kehittämiseksi ja kääntämiseksi ohjelmakielistä toimivaksi ohjelmiksi.

Kiinnostavampia ovat valitsimet, jotka näyttävät vain Saatavilla olevat pakkaukset ja Asennetut pakkaukset.

index Käyttäjätilin luominen

Voidaksesi antaa pakkaukselle arvosanan sinulla on oltava tili Haiku Depot-palvelimella, joka palvelee kaikkia pakkauksia ja kirjaa arvosanat sekä käyttäjäkommentit. Voit luoda tilin HaikuVarasto-sovelluksella napsauttamalla nykytilanteen näyttävän valikkopalkin oikeassa yläkulmassa olevaa valikkoa: Et ole kirjautunut sisään. Valinta Kirjaudu... avaa ikkunan kahdella välilehdellä; yhdellä voit kirjoittaa käyttäjätunnuksesi ja salasanasi (sitten kun sinulla on ne) kirjautuaksesi, ja toisessa luot uuden tilin:

haikudepot-login-tab.png

Tilin luomiseksi sinun on:

Kirjautumisen jälkeen HaikuVaraston valikon yläoikealla lukee Kirjautuneena tunnuksella (...), mikä näyttää käyttäjätunnuksesi. Valikko tarjoaa nyt sinulle Vaihda tiliä... tai Kirjaudu ulos.

Muistutuksena siitä mitä itse asiassa hyväksyit, kun ruksasit yllä mainittuja valintaruutuja, näkyvissä on valikkorivejä Katso viimeisimmät/hyväksytyt käyttöehdot...

index Arvosanat ja kommentointi

Kun olet luonut käyttäjätilin ja kirjautunut sisään, voit antaa pakkaukselle arvosanan ja jättää kommentin, jos haluat. Liikuta vain hiiren kohdistinta pakkauksen tietoalueen arvosanatähtien päällä ja ne muuttuvat Anna pakkauksen arvosana...-painikkeeksi. Napsauta sitä arvosanaikkunan avaamiseksi:

haiku-depot-ratingpanel.png

Tässä liikutat hiiren kohdistinta tähtien yläpuolella niiden sytyttämiseksi ja arvosanasi valitsemiseksi, voit myös valita tasonumeron sovelluksen stabilisuusarvioksi ja poimia valinnaisen kommentin kielen. Jotta kommentti olisi merkityksellinen, sinun pitäisi työskennellä arvioitavalla sovelluksella tutustuaksesi sen ominaisuuksiin, ohjelmointivirheisiin ja oikkuihin. Ja älä kirjoita seuraavaa suomalaista suurromaania... pidä kommenttisi lyhyenä, lempeänä ja kohteliaana. :)
Lähetä-painikkeen napsauttamisen jälkeen tiedot lähetetään palvelimelle. Sinun on ehkä siirryttävä Työkalut-valikkoon valitsemaan Päivitä tietovarastot ennen kuin voit nähdä muutoksesi.

Voit milloin tahansa palata ja muokata kommenttiasi tai antaa arvosanan uudelleen. Voit myös piilottaa arvioinnin muilta käyttäjältä poistamalla valinnan valintaruudusta Muut käyttäjät voivat nähdä tämän arvosanan, joka näkyy ikkunassa heti kun olet esimmäisen kerran antanut pakkaukselle arvosanan.

index Diagnostiikkalokitiedostot

Kun HaikuVarastoa käytetään, se keskustelee niin verkon kuin paikallisten palvelujen kanssa. Asiat voivat mennä pieleen, joskus tavoilla, joita ei odoteta, kun sovellusta koodataan. Niissä tapauksissa virheilmoitus on aivan määrittelemätön. Tietyn pulman diagnostoimisen helpottamiseksi HaikuVarasto voi tarjota lokitiedoston siitä, mitä sovellus tekee.

Virheilmoitus saattaa suositella katsomaan lokitiedostosta lisätietoja tai sinua saatetaan pyytää tarjoamaan lokitiedosto, kun teet vikailmoituksen Haikun vianjäljitysjärjestelmässä.

Diagnostiikkalokitiedostojen katsomiseksi HaikuVarasto on käynnistettävä Pääteikkuna-sovelluksesta:

HaikuDepot -v debug

Komento käyttää -v-lippua ohjaamaan diagnostiikkalokien perusteellisuutta. Mahdolliset arvot ovat: off, info, debug ja trace. Asetuksen off-käyttäminen näyttää vain pienen määrän tietoja lokitiedostossa kun taas trace näyttää suurimman määrän yksityiskohtia.

Kun HaikuVarasto käynnistyy ja kun käytät sovellusta, näet tekstin vierivän Pääteikkunassa; se on diagnostiikkalokitiedosto.

index Vihjeet

Sarakkeen Päivämäärä lajittelun lisäksi on toinen tapa pysyä ajantasalla uusista ja päivitetyistä pakkauksista. Sitä varten sinun on luotava RSS ATOM-syöte Haiku Depot Server-webbisivulla. Napsauta ”hamburger”-pienoisohjelmaa oikeassa yläkulmassa ja valitse syöteverkko-osoite Build Feed URL kohdan Data alta.
Sivulla muutamat mielenkiintoisimmat asetukset: sen lisäksi, että saat uusia/päivitettyjä pakkauksia, voit myös lisätä sinua kiinnostavien pakkausten nimiä. Napsauta painiketta Build Feed URL ja saat RSS-verkko-osoitteen, jonka voit liittää RSS-syötteen lukijaan kuten BePodder, QuiteRSS, fRiSS jne.