Tämän sivun kotoistaminen ei ole vielä täydellinen. Siihen asti keskeneräiset osat käyttävät englanninkielistä alkuperäistekstiä.
Hakemisto
Sähköpostiviestien lukeminen
Uusien sähköpostiviestien luominen
Asetukset

mail-icon_64.pngSähköposti

Työpöytäpalkki:Sovellukset
Sijainti:/boot/system/apps/Mail
Asetukset:~/config/settings/Mail/
~/config/settings/Mail/Menu Links/ - Tähän laitetut objektit näkyvät sähköpostiohjelman asiayhteysvalikossa
~/config/settings/Mail/signatures/ - Allekirjoitusten tallennuspaikka
~/config/settings/Mail/status/ - Omien tilojen tallennuspaikka


Sähköposti on Haikun sähköpostiviestien oletuskatselin ja -muokkain. Sillä ei ole mitään tekemistä itse sähköpostiviestien noutamisen ja lähettämisen kanssa, minkä tekee mail_daemon-taustaprosessi ja se voidaan asettaa Sähköpostiasetukset-ohjelmalla.

Tämä sivu on yleiskatsaus Sähköpostisovellukseen. Lisätietoja siitä, kuinka sähköposti toimii Haikussa, löytyy viitteestä Työpaja sähköpostiviestien hallinnointiin.

index Sähköpostiviestien lukeminen

Sähköpostitiedoston avaamiseksi Sähköpostiohjelmassa sinun on kaksoisnapsautettava sitä. Käyttöliittymä on aika yksinkertainen:

email-read.png

Ylhäällä on valikko ja sen alla valinnainen työkalupalkki sähköpostin kiinnostusalueattribuuteilla (vastaanottaja, lähettäjä, aihe, päivämäärä) ja sähköpostiviestin varsinainen runko. Jos sähköpostiviestissä ilmenee outoja merkkejä tai se on tyhjä, yritä vaihtaa koodausta ponnahdusvalikon Koodaus-valikkorivi Viesti-valikossa.

Jos sähköpostiviestissasi on liitteitä, ne on lueteltu viestin lopussa. Hiiren kakkospainikkeealla voi avata asiayhteysvalikon valikkoon Tallenna liite... tai Avaa liite. Voit myös raahata ja pudottaa liitteen Työpöydälle tai toiseen Seuraaja-ikkunaan.

Useimmat valikon ja työkalupalkin kohdat ovat itsestäänselittäviä, joten keskitymme vain huippukohtiin.

indexTiedosto

Kun suljet uuden sähköpostiviestin ikkunan, sen tila vaihtuu normaalisti "Uudesta" "Luetuksi". Mutta voit asettaa myös tiloja valitsemalla tilan alivalikosta Sulje ja.... Sieltä löydät myös valitsimen Aseta tilaan..., mikä luo sinun omia tilojas, jotka tallennetaan hakemistoon ~/config/settings/Mail/status/.

indexMuokkaa

Tästä löydät kohdan valikon Asetukset... (katso alla) avaamiseksi ja pikanäppäimen, jolla hallinnoit valikkokohtaa Tilit..., joka avaa Sähköpostiasetukset-paneelin.

indexKatso

Tarvitset näitä kohtaa harvoin, jos koskaan:

Näytä otsakeALT HNäyttää sähköpostiviestin täydellisen otsakkeen esimerkiksi siltä varalta, että sinun on jäljitettävä sähköpostiviestisi polku.
Näytä raakaviestiNäyttää sähköpostiviestin raakatilassaan, toisin sanoen, kaikkine ohjausmerkkeineen ja esimerkiksi ilman Sähköposti-ohjelman väritettyjä lainauksia tai verkko-osoitteita..

indexViesti

Eri valinnat sähköpostiviestiin vastaamisessa tarvitsevat ehkä hiukan selittämistä.

VastaaALT RVakio vastaus palvelimelle, joka on lähettänyt sähköpostia sinulle. HUOMAA: Silloin kun on kyse sähköpostituslistapostista, tämä vastaa normaalisti takaisin postituslistalle, ei juuri sille henkilölle, joka kirjoitti viestin!
Vastaa lähettäjälleOPT ALT RToisaalta lähettää suoraan ja vain henkilölle, joka on lueteltu ”Lähettäjä”-attribuutissa.
Vastaa kaikilleVAIHTO ALT RVastaa alkuperäiselle lähettäjälle plus kaikille muille alkuperäisen sähköpostiviestin (Kopio-)vastaanottajille.
Jos merkitset jakson sähköpostiviestistä ennen vastaamista siihen, merkkitty teksti lainataan vastaussähköpostiviestiisi. Kiva tapa supistaa ylimääräistä lainaamista, mitä aika moni paheksuu...

Valinnat Lähetä edelleen, Lähetä uudelleen and Kopioi uuteen ovat taas aika itsestään selittäviä.

Kun olet avannut sähköpostin Seuraajasta tai kyselytulosikkunasta, Edellinen viesti ja Seuraava viesti siirtävät edelliseen tai seuraavaan viestiin luettelossa.

Tallenna osoite kerää kaikki sähköpostiosoitteet otsakkeesta ja todellisesta sähköpostiviestin rungosta alivalikossa. Osoitteen valitseminen avaa Ihmiset-sovelluksen, jossa voit täydentää ja tallentaa yhteystietoja.

indexKyselyt

Tässä valikossa näkyy kyselyt, jotka näyttävät kaikki parhaillaan avoimena olevaan sähköpostiviestiin liittyvät sähköpostiviestit. Valinta Sama vastaanottaja, Sama lähettäjä tai Sama aihe avaa kyselyn, joka luettelee kaikki vastaavat sähköpostiviestit:

mail-query.png

index Uusien sähköpostiviestien luominen

Uusi sähköpostiviesti luodaan kutsumalla Uusi sähköpostiviesti-valikkoriviä Tiedosto-valikosta tai vastaavaa kuvaketta avoimen sähköpostiviestin työkalupalkista. Tai voit käynnistää Sähköposti-sovelluksen tai valita Luo uusi viesti... Työpöytäpalkin sähköpostikuvakkeen asiayhteysvalikosta.

email-write.png

Ikkuna on melko samanlainen kuin se, jossa luetaan sähköpostia. Valikko ja työkalupalkki on lievästi erilainen ja teksti-ikkunat on täytetty tietysti vastaanottajien sähköpostiosoitteilla, aiheella ja niin edelleen.

Kopio-valikossa on luettelo sähköpostiviestin kopion vastaanottajista "carbon copy". Erona "Vastaanottaja"-kenttään on, että Kopio-luettelossa olevien vastaanottajien ei odoteta vastaavan viestiin.
Piilokopio-tarkoittaa viestikopiota, joka ei näy muille vastaanottajille, vaan piilottaa "Kopio"-vastaanottajat toisiltaan.

Voit kirjoittaa useita vastaanottajia erottelemalla vastaanottajat pilkulla. Vastaanottaja, Kopio, ja Piilokopio ovat ponnahdusvalikkoja. Ne sisältävät kaikki sähköpostiosoitteet, jotka sinun järjestelmässäsi löytyvät Ihmiset-tiedostojen kyselyllä. Niiden "Ryhmä"-attribuutti lajittelee ne vastaaviin alivalkioihin.

Keskitymme taas valikkojen mielenkiintoisimpiin ominaisuuksiin.

indexTiedosto

Valikolla Tallenna luonnoksena voit tallentaa työsi toistaiseksi ja tulla siihen takaisin myöhemmin. Sen lataamiseksi uudelleen valitse se alivalikosta Avaa luonnos, joka luettelee kaikki sähköpostiviestit kyselytilalla "Luonnos".

indexMuokkaa

Kasvata ja Pienennä lainaustasoa tai niiden vastaavat pikanäppäimiä ALT / käytetään lisäämään/vähentämään lainaustasoa säätämällä ">"-symbolinumeroa lainattujen rivien edessä.

email-spellcheck.png

Tarkista oikeinkirjoitus tarjoaa nykyisin vain englanninkielisten tekstin oikeinkirjoituksen tarkistusta merkitsemällä väärät ja tuntemattomat sanat punaisella värillä ja näyttämällä ne kursivoituna. Sellaisen sanan avaaminen hiiren kakkospainikkeella avaa asiayhteysvalikon, joka tarjoaa suosituksia sanan korjaamiseksi tai Lisää sen hyväksyttyyn sanastoon.

Sitten on taas kohteita avata Sähköposti-ohjelman Asetukset...-valikko (katso alla) ja pikanäppäin Tilit..., joka avaa Sähköpostiasetukset-paneelin.

indexViesti

Valikolla Lisää allekirjoitus voit lisätä ennakolta määritellyn tekstin sähköpostiviestisi loppuun. Sen alivalikosta voit valita tietyn tekstin tai Satunnaisen.

email-signature.png

Luot uuden tai muokkaat olemassaolevan allekirjoituksen valikolla Muokkaa allekirjoituksia..., mikä avaa ikkunan, missä kirjoitat itse tekstin ja uuden allekirjoituksensi otsikon. Valikosta Allekirjoitus löydät alivalikot Avaa tietyn allekirjoituksen avaamiseksi tai Tallenna tallentamiseksi tai Poista parhaillaan ladatun allekirjoituksen poistamiseksi. Allekirjoitukset pitäisi tallentaa kansioon ~/config/settings/Mail/signatures.

Use Add attachment… and Remove attachment to add/remove files as enclosures. You can also drag & drop files from a Tracker window. With text files you have to be careful not to drop them in the email body, or they'll get pasted as text instead.

email-attachments.png

File attachments are listed below the email body. You can remove a file by invoking a context menu or by selecting it and pressing DEL.

indexKyselyt

As when reading mails, this menu holds queries that show all mails related to the one you are currently composing. Selecting Same recipient, Same sender or Same subject opens a query that lists all matching mails.

index Asetukset

email-preferences.png

Sähköpostiasetukset ovat kahdessa osassa:

indexKäyttöliittymä

PainikepalkkiValitsimet näyttävät nimiöt kuvakkeiden alla tai piilottavat työkalupalkin kokonaan.
KirjasinAsettaa sähköpostiviestin tekstissä käytetyn kirjasintyypin.
KokoAsettaa kirjasinkoon.
Väritetyt lainauksetVärittää lainausten eri tasot.
Alustava oikeinkirjoitustarkistustilaOttaa käyttöön tai pois käytöstä oikeinkirjoituksen tarkistuksen käynnistymisen yhteydessä.
Merkitse sähköpostiviestit automaattisesti luetuiksiJos suljet sähköpostiviestin, jonka tila on "Uusi", se merkitään automaattisesti tilaan "Luettu".

indexSähköpostin käyttö

OletustiliJos sinulla on useita sähköpostitilejä, tämä määrittää, mitä niistä käytetään oletuksena kun luodaan uusi sähköpostiviesti.
VastaustiliKun vastaat sähköpostiviestiin, voit joko aina valita Käytä oletustiliä, joka asetettiin yllä ponnahdusvalikossa, tai käyttää Tili sähköpostiviestistä, mikä lähettää sähköpostiviestin samalle tilille, jolta sen vastaanotit.
Vastauksen esipuheTämä lisätään ennen vastauksesi lainattua tekstiä. Voit käyttää erilaisia muuttujia tekstikentän viereisestä ponnahdusvalikosta. Esimerkki: "Hei %n!\\n\\n%d kirjoitit:\\n" tuottaa tämän:
Hei Dr. Hawking!

Mon, 18 Jan 1998 02:55:16 +0800 kirjoitit:
> so thanks again for the inspiration concerning the cosmological constant.
> ...ja loput lainatusta tekstistä seuraa...
Automaattinen allekirjoitusLisää allekirjoituksen automaattisesti sähköpostiviestin loppuun.
KoodausAsettaa oletuskoodauksen.
Varoita koodaamattomistaJos sähköpostiviestisi sisältää merkkijä, joita ei voida koodata nykyisellä asetetulla koodausmenetelmällä, voit laittaa päälle varoituksen siitä. Se antaa sinulla mahdollisuuden vaihtaa koodausta ennen lähetystä. Muussa tapauksessa koodaamattomat merkit korvataan neliösymboleilla.
Tekstin rivittäminenLisää rivinvaihdon joka 76. merkiksi, mikä helpottaa sähköpostiviestien lukemista.
Liitä attribuutitVoit valita BFS:n tiedostoattribuuttien lähettämisen liitteen mukana. Tämä on mukavaa muille Haiku-käyttäjille, koska he saavat "täydellisen" tiedoston (ajattele MP3-tiedostojen artisti-, albumi-, otsikkoattribuutteja), mutta ne voivat aiheuttaa hämmennystä (tai jopa epäluuloa) muille, jotka ihmettelevät, että mitä ylimääräiset "BeOS-attribuutti"-liitteet mahtavat olla...
Jos valitset, että et lähetä attribuutteja liitteiden mukana, muista tiivistää tiedostosi zip-tiedostoiksi ennen niiden lähettämistä tai BFS-attribuutit riisutaan tiedostoista.