mediaplayer-icon_64.pngMediasoitin

Työpöytäpalkki:Sovellukset
Sijainti:/boot/system/apps/MediaPlayer
Asetukset:~/config/settings/MediaPlayer


Mediasoitin on kaikkien ääni- ja videotiedostojen oletussoitin. Kiitos sen ffmpeg-taustaohjelman, se tukee laajaa joukkoa yleisesti käytettyjä tiedostomuotoja. Sen yksinkertaisessa käyttöliittymässä on kaikki odottamasi ohjainpainikkeet:

mediaplayer.png

Edistymispalkin liukukytkin sallii sinun vaihtaa nopeasti sijaintia. Hiiren kohdistimen pitäminen palkin päällä näyttää nykyisen ajan ja leikkeen jäljellä olevan ajan. Oikealla olevan aika-näytön napsauttaminen vuorottelee pituuden, nykyisen ja jäljellä olevan ajan välillä.
Sen alta löydät tavalliset ohjaimet paluuseen edelliseen kappaleeseen, soitolle, tauolle, pysähtymiselle ja siirtymiselle seuraavaan kappaleeseen. Sitten on äänenvoimakkuuden säädin (kaiutinsymbolin napsauttaminen vuorottelee mykistämistä) ja voltti-/jännitemittari.

Ääni- ja videosoitto

Koska äänisoitossa ei ole mitään erikoisominaisuuksia, siirrymme suoraan videoon ja yleisiin ominaisuuksiin.

mediaplayer-info.png

Kaikille medioille on käytettävissä valikko Tiedostotiedot... (ALT I). Se näyttää tiedot parhaillaan ladatusta tiedostosta, kuten soittoajan tai ääni- tai videokappaleen yksityiskohdata ja sen koodekin.

Useimmin käytetyt valikkokomennot ovat käytettävissä myös videoalueella hiiren kakkospainikkeen asiayhteysvalikosta. Se näppärää, kun ollaan kokonäyttötilassa.
Valikon Video alta löydät valitsimia kaventaa tai laajentaa ikkunaa eri tasoille tai pakottamiseksi vaioarvoiseen kuvasuhteisiin. Kuvasuhteen jättämiseksi oletukseen Virta-asetukset pitäisi toimia parhaiten oikein koodatuilla tiedostoilla.

Mediasoitin tukee aliotsikoita SRT-muodossa. Jotta ne näkyvät valikon Aliotsakkeet alla, niiden tiedostonimet ovat samat kuin niiden videotiedostonimet, kielinimitarkentimella ja tarkentimella ".srt" eikä videotarkentimella. Esimerkiksi:

MyMovie.avi
MyMovie.Deutsch.srt
MyMovie.English.srt
MyMovie.Français.srt

Moniäänikappaleet, useimmiten käytetty useaa kieltä varten yhden videotiedoston sisällä, ovat käytettävissä alivalikosta Ääniraita. Alivalikko Video | Kappale tarjoaa saman, kun useita videovirtoja on käytettävissä.

Voit vuorotella Koko näyttö-tilaa (ALT ENTER tai F tai hiiren ykköspainikkeen kaksoisnapsautuksella), piilottaa Mediasoittimen ikkunarajat ja ohjaimet Piilota käyttöliittymä (ALT H tai hiiren kakkospainikkeen kaksoisnapsautuksella) tai pitää sen ikkunaa Aina päällimmäisenä (ALT A).

Soittoluettelot

Mediasoitin | Soittoluettelo... (ALT P) avaa ikkunan, jossa näkyy soittamista odottavien tiedostojen jono. Rivin kaksoisnapsautus aloittaa sen soittamisen.

mediaplayer-playlist.png

Voit lisätä lisää tiedostoja pudottamalla ne luetteloon ja järjestämällä niiden sijainti raahaa ja pudota -toiminnolla. Uudet tiedostot lisätään siinä järjestyksessä, jossa ne valitaan Seuraaja-ikkunasta. Raahaa & pudota ne näyttäen hiiren kakkospainikkeella (yleensä oikeanpuoleinen painike) asiayhteysvalikon niiden lisäämiseksi lajiteltuna (aakkosjärjestyksessä).
Valikosta Muokkaa voit Satunnaistaa tai Poistaa (DEL) luettelorivin tai poistaa todellisen tiedoston valikolla Siirrä roskakoriin (ALT T).

Voit tietysti tallentaa valikolla Tallenna soittoluettelon ja myöhemmin avata se uudelleen valikolla Avaa, tai aloittaa se yksinkertaisesti kaksoisnapsauttamalla soittoluettelotiedostoa.

Asetukset

Mediasoittimen käyttäytymisen hienosäätöön on useita asetuksia:

mediaplayer-settings.png

Ensimmäinen kohta, Soittotila, on aika itsestäänselvä.
Aloita soittaminen automaattisesti, sulje ikkunat kun lopetetaan tai soita leikkeitä silmukassa.
Ponnahdusvalikosta valitset Mediasoittimen käynnistymiskäyttäytymisen. Pitäisikö sen käynnistyä siitä kohdasta, jossa soittaminen loppui edellisellä kerralla: aina, ei koskaan, tai kysy joka kerta.

Seuraavana on erilainen Katso valitsimia.
Voit valita Käytä laitteistovideokerrosta, jos se on käytettävissä, mikä alentaa suoritinkäyttöä, mutta toimii vain yhdessä videoikkunassa ja tarvitsee tukevan videokorttiajurin.
Voit valita Skaalaa elokuvat pehmeästi (kun ei olla kerrostustilassa) mikä käyttää hyvin nopeaa suodatusta pehmentäen muuten lohkomaisia pikseleitä, kun kavennetaan videonäkymää tai katsotaan kokonäyttötilassa.
Skaalausohjaimet kokonäyttötilassa jos pidät parempana hiukan isompia ohjaimia, ehkä katselet näyttöä hiukan kauempaa kokonäyttötilassa.
Sitten on asetukset Tekstityskoko ja Tekstityksen sijainti. Ne voidaan näyttää Videon alareunassa, jossa ne ovat aina kuvan päällä. Tai Ikkunan alareunassa, mikä sallii sinun muuttaa ikkunan kokoa pystysuoraan ja näyttää tekstitykset sen sijaan alhaalla mustana palkkina.

Viimeinen asetus määrittelee äänenvoimakkuuden niille leikkeille, jotka eivät ole parhaillaan aktiviisia. Voit kailottaa niitä kaikkia voimakkuudella Täysi äänenvoimakkuus, vähemmän häiritsevällä Alenna äänenvoimakkuutta tai hiljentää Mykistä.

Näppäimistöohjaimet

Mediasoitin tarjoaa näppäriä näppäinyhdistelmiä soiton ohjaamiseksi ilman hiiren käyttöä.

ZHyppää edelliseen kappaleeseen
XSoita
CTauko
VPysäytä
BHyppää seuraavaan kappaleeseen

Nämä näppäimet on liitetty ohjainpainikkeiden toimintoihin. Ne ovat aina näppäimistön vasemman alakulman näppäimiä, toisin sanoen riippumattomia nykyisestä näppäinkuvauksesta. Yllä olevat näppäimet vastaavat vakiota US-amerikkalaista näppäinkuvausta.

/ Etsi taaksepäin/eteenpäin
VAIHTO / Hyppää taaksepäin/eteenpäin 10 sekuntia
ALT / Hyppää taaksepäin/eteenpäin 30 sekuntia
/ Vaimenna/Kasvata äänenvoimakkuutta
ALT / Hyppää seuraavaan/edelliseen Kappaleeseen
VälilyöntipainikeVuorottele soita/tauko -tiloja
ALT ENTERVuorottele kokonäyttötila (tehdään myös kaksoisnapsauttamalla hiiren ykköspainikkeella videoaluetta tai painamalla F tai TAB)
ALT VAIHTO 0 / 1 / 2 / 3Vaihtaa kuvasuhteen Virta-asetuksiin (kuinka video koodataan), Ei kuvasuhdekorjausta (kartoittaa videon pikselit 1:1 näytölle), 4:3, 16:9