webpositive-icon_64.pngWebPositive

Työpöytäpalkki:Sovellukset
Sijainti:/boot/system/apps/WebPositive
Asetukset:~/config/settings/WebPositive/ - Asetustiedostoja, evästeitä, välimuisti ja selaushistoria
~/config/settings/WebPositive/Bookmarks - Kaikki kirjanmerkit yhtenä tiedostona


WebPositive, tai lyhyesti Web+, on Haikun oma webbiselain. Yksi osa sen nimestä on lainaus BeOS:n yksinkertaisesta NetPositive-selaimen nimestä, toinen osa osoittaa nykyaikaiseen perustaan: WebKit. Tämä avoimen lähdekoodin HTML-renderöintikirjasto on muiden valtavirran webbiselainten ydin, kuten Mac OS X-tietokoneiden Safari ja Googlen Chrome. Käyttämällä edelleen kehittyvää WebKit-kirjastoa Web+ kykenee pysymään ajan tasalla uusissa web-tekniikoissa.

webpositive.png

WebPositiven käyttöliittymä on aika suoraviivainen: Valikkopalkin alla on toinen painikepalkki navigointiin selainhistorian edelliselle ja seuraavalla sivulle, sivun lataamisen lopettamiseen ja (valinnaisesti) painike aloitussivulle hyppäämiseen.
Sitten tulee sijaintikenttä webbisivun verkko-osoitteen kirjoittamista varten.
Tämän navigointipalkin alla on webbisivut. Voit avata useita sivuja rinnakkain lataamalla ne omiin välilehtiin.
Ikkunan pohjalla on tilapalkki, joka näyttää ladattavana olevan sivun verkko-osoitteen tai linkin, jonka yllä hiiren kohdistin on parhaillaan. Sivua ladattaessa oikealle ilmaantuu edistymispalkki.

indexAsetukset

Ikkuna-valikosta voit avata Asetukset-paneelin muutamia WebPositiven tärkeitä asetuksia varten.

webpositive-settings.png

Ensimmäisessä välilehdessä käsitellään yleisasetuksia: Mikä tiedosto tai verkko-osoite palvelee Aloitussivuna, mitä käytetään Etsintäsivuna, mitä Latauskansiona netistä saatavaa materiaalia varten.
Kaksi ponnahdusvalikkoa sallii sinun päättää, että mitä sivua ladata - jos mitään - kun avataan uusi ikkuna tai välilehti.
Seuraavien valintaruutujen kautta vältät näyttämästä välilehtipalkkia, jos avoinna on vain yksi sivu. WebPositiven käyttöliittymä voidaan ohjata piiloutumaan automaattisesti kokonäyttötilassa, ja hiiren osoitin piilotetaan automaattisesti, jos hiirtä ei vähään aikaan siirretä.
Lopuksi voit päättää sisällyttää "Koti"-painikkeen navigointipalkkiin ja asettaa niiden päivien lukumäärän, joina selain muistaa historiassaan vieraillut sivut.

Toisessa välilehdessä voit valita vakio-, serif-, ei-serif- ja tasaväliset kirjasimet ja asettaa niiden oletuskoon.

Viimeistä välilehteä käytetään välityspalvelimen asettamiseen.

indexSelataan

Jos olet aiemmin käyttänyt jotain webbiselainta, niin WebPositiven ei pitäisi tarjota kovin montaa yllätystä. Sen sijaan, että kävisimme lävitse jokaisen valikkorivin ja ominaisuuden, katsokaamme vain muutamaa kohtaa.

indexKirjanmerkit

WebPositiven kirjanmerkit hallinnoidaan tiedostoina ja kansioina hakemistossa ~/config/settings/WebPositive/Bookmarks/. Kirjanmerkin lisääminen lisää sinne uuden tiedoston. Vaihtoehtoisesti voit raahata ja pudottaa sivuston 'favicon'-kuvakkeen verkko-osoitteen edestä mihin tahansa Seuraaja-ikkunaan tai Työpöydälle, tai jopa Kirjainmerkkipalkkiin (aktivoidaan Katso | Näytä kirjanmerkkipalkki).
Voit avata Bookmarks-kansion nopeasti valikolla Hallinnoi kirjanmerkkejä...

webpositive-bookmarks

Voit vaihtaa kirjanmerkkien verkko-osoitetta, nimeä, otsikkoa ja kirjoittaa avainsanoja aivan kuin kaikilla muilla tiedostoilla attribuuttien avulla. Varmista vain, että kaikkien niiden sarakkeet näytetään Seuraajan Attribuutit-valikossa, valitse sitten tiedosto, paina näppäimiä ALT E ja aloita attribuutin muokkaaminen; vaihda attribuuttisarakkeita näppäimellä SARKAIN.
Voit lajitella kirjanmerkkejä luomiisi eri kansioihin.

Käyttämällä Seuraajaa kirjanmerkkien hallintaan ja navigointiin nostat nopeasti esiin sen ainutlaatuiset ominaisuudet, jotka auttavat nopeasti löytämään etsimäsi.
Aktivoimalla Kirjoittamisen aikainen suodatus Seuraaja-asetukset-sovelluksessa voit välittömästi supistaa kirjanmerkkiluettelosi täsmäämään suodatustasi. Muutama tai näppäily siirtää valinnan ja näppäimen ENTER painaminen avaa sivuston. Varmista, että näytetään kaikki attribuuttisarakkeet, jotta suodatus koskee nimeä, otsikkoa, verkko-osoitetta ja avainsanoja.

Tätä työtä varten kaikki kirjanmerkit tulisi pitää kansiossa ~/config/settings/WebPositive/Bookmarks/ ja vain kopiot pitäisi lajitella omiin alikansioihin WebPositiven Kirjanmerkit-valikkokäyttöä varten (jos ollenkaan). Myös avainsanojen todellinen täyttäminen auttaa...

indexLataukset

Ikkuna | Lataukset avaa ikkunaluettelon kaikista entisisttä ja meneillään olevista latauksista:

webpositive-downloads.png

Parhaillaan ladattavat tiedostot näytetään kasvavana etenemispalkkina ja samalla kopioidaan tiedostot Seuraajassa, tiedot latausnopeuksesta, tiedostokoosta ja odotetusta päättymisajasta. Oikealla olevat painikkeet Peru ja Käynnistä uudelleen lataus, tai Avaa tiedosto, tai Poista rivi luettelosta. Alimmaisena painikkeet Poista puuttuva ja Poista valmistunut tekevät tämän luettelon kaikille riveille. "Puuttuva" on tiedosto, joka on poistettu latausaikana.

Parhaillaan ladattavan tiedoston siirtäminen Roskakoriin pysäyttää lataamisen. Huomaat myös, että sen kuvakkeesta tulee "haamu".
Yleensä WebPositive suhtautuu hyvin suvaitsevaisesti tiedostojen hallintaan Seuraajassa. Tiedostoja voidaan uudelleennimetä tai siirtää latauksen aikana ja vieläpä latauksen päätytty, nämä muutokset heijastuvat Lataukset-ikkunaan.

Oletko koskaan ihmetellyt, että mistä sivustolta latasit tietyn paketin, kuvan tai jonkun muun tiedoston? Voit jäljittää sen avaamalla tiedoston Levyasemakoestin-sovelluksella ja katsomalla tiedoston META:url-attribuuttia.

Haluatko näyttää verkko-osoitteet pysyvästi latauskansiossa? Kopioi vain kirjanmerkki siihen, laita kirjanmerkin verkko-osoite-attribuutti näkyväksi ja poista kirjanmerkki uudelleen.

indexPikanäppäimet

Tässä on joitakin hyödyllisiä pikanäppäimiä:

ALT TAvaa uuden välilehden.
ALT W Sulkee nykyisen välilehden.
ALT N Avaa uuden ikkunan.
VAIHTO ALT W Sulkee nykyisen ikkunan.
ALT ENTER Vuorottelee kokonäyttötila ja osaikkunan välillä.
ALT R tai F5 Päivittää nykyisen sivun.
ALT H Avaa kotisivun.
ALT D Näyttää/piilottaa Lataukset-ikkunan.
ALT F Näyttää etsintäpalkin sivunsisäisessä etsinnässä (piilotetaan painikkeella ESC).
ALT B Kirjanmerkitsee nykyisen sivun.
ALT M Hallinnoi kirjanmerkkejä, avaa Kirjanmerkit-kansion.
ALT Edellinen historiasivu.
ALT Seuraava historiasivu.
ALT + / - Kasvattaa/pienentää webbisivun elementtien kokoa (sama kuin ALT + hiiren keskipyörä).