Attribuutit

Attribuutit ovat tietokenttiä, jotka kuuluvat tiedostoon, mutta eivät ole tuon tiedoston osia, toisin sanoen niitä ei lasketa mukaan tiedoston kokoa laskettaessa ja niitä voidaan kopioida ja muuttaa koskematta itse tiedostoon. Järjestelmä käyttää attribuutteja esimerkiksi tiedoston koon, tiedostotyypin ja viimeisen muokkauspäivämäärän tallentamiseen. Tämä on samanlaista kuin muissa käyttöjärjestelmissä ja niiden tiedostojärjestelmissä.

Erona muihin on kuitenkin, että voit lisätä minkä tyyppisen attribuutin tahansa mihinkä tahansa tiedostoon ja näyttää sen tai tehdä siitä muokattavan Seuraaja-ikkunassa. On vain määriteltävä tiedostotyyppiin lisättävän attribuutin tyyppi (esimerkiksi merkkijono, kokonaisluku tai aika) ja annettava sille nimi ja kuvaus.

Itse tiedosto ei edes tarvitse mitään sisältöä. Vilkaise esimerkiksi näitä Ihmiset-tiedostoja:

people.png

Kuten näet, nämä kaikki ovat nollakokoisia tiedostoja, joihin on liitetty attribuutteja. Sähköpostiattribuutti ”John Nox” on parhaillaan muokattavana Seuraajassa.

Jos indeksoit näitä attribuutteja, kuten oletuksena Ihmiset-, sähköposti- tai äänitiedostoja, ne ovat myös etsittävänä Haikun nopeassa hakujärjestelmässä.

index Attribuutit Seuraajassa

Attribuutit näytetään aika lailla samalla tavalla kuin tietokannoissa tai taulukonlaskentaohjelmissa. Seuraajaa käyttämällä voit valita, mitkä attribuutit (sarakkeet) näytät ja lajitella tiedostoluettelot (rivit) sen mukaan.

Tämän tekemiseksi avaa Seuraaja-ikkuna, napsauta Attribuutit-valikkoa ja valitse attribuutit, jotka haluat näyttää. Vaihtoehtoisesti, napsauta yksinkertaisesti hiiren kakkospainikkeella sarakeotsakkeen päällä ja merkitse sarakkeet asiayhteysvalikossa. Voit järjestää sarakkeet uudelleen yksinkertaisesti sarakeotsakkeiden raahaa&pudota-menettelyllä. Sarakkeen siirtäminen ikkunan ulkopuolelle on nopea tapa päästä eroon sarakkeista, joita et tarvitse.

Kaksoisnapsauta otsakerivillä kahden attribuutin välissä, jolloin sarake automaattisesti muuttaa leveytensä optimaaliseksi.

Napsauta sarakeotsaketta lajittelujärjestyksen vaihtamiseksi päinvastaiseksi. Voit perustaa toissijaisen lajittelujärjestyksen painamalla VAIHTO-näppäintä samalla kun napsautat sarakeotsaketta. Voit lajitella Ihmiset-tiedostosi esimerkiksi yrityksen nimen mukaan ja sen sisällä lajitella yhteystietojen nimen mukaan. Katso yllä olevaa näyttökaappausta esimerkkinä. Toissijainen lajittelu on merkitty vaaleammanvärisellä indikaattorilla otsakkeen vieressä.

Näiden attribuuttien muokkaus on yhtä helppoa kuin tiedoston nimeäminen uudelleen: Napsauta joko riviä tai paina ALT E -näppäimiä ja siirry attribuuttien välillä SARKAIN-näppäimellä tai VAIHTO SARKAIN -näppäimillä. Poistut ESC-näppäimellä muokkaustilasta ilman että muutokset astuvat voimaan.

index Attribuutit Pääteikkunassa

Jos pidät parempana käyttää komentoriviä ja suunnittelet työskenteleväsi monien tiedostojen kanssa käyttäen skriptausta, on useita komentoja, joilla voidaan ohjata attribuutteja Pääteikkunasta.

Lisätietoja näistä komennoista ja niiden valitsimista löytyy kirjoittamalla komentonimien ja sen jälkeen valitsimen ”-h” tai ”--help”.

index listattr

listattr luettelee tiedoston attribuutit, mutta ei näytä oletuksena attribuuttien sisältöä. Sitä varten sinun on lisättävä parametri -l tai --long.

käyttö: listattr [-l|--long] ’tiedostonimi’ [’tiedostonimi’ ...]

Yllä olevasta näytönkaappausesimerkistämme:

 ~/people ->listattr Clara\\ Botters
File: Clara Botters
  Type     Size         Name
----------- --------- -------------------------------
MIME String     21 "BEOS:TYPE"
    Text     14 "META:name"
    Text     6 "META:nickname"
    Text     1 "META:company"

    Text     18 "META:address"
    Text     8 "META:city"
    Text     1 "META:state"
    Text     1 "META:zip"
    Text     1 "META:country"

    Text     1 "META:hphone"
    Text     13 "META:wphone"
    Text     1 "META:fax"
    Text     19 "META:email"
    Text     1 "META:url"

    Text     5 "META:group"
  Raw Data     20 "_trk/pinfo_le"
 
131 bytes total in attributes.

Paitsi kaikki "META:*"-attribuutit, jotka säilyttävät yhteystietoja, on kaksi attribuuttia, joiden hallinnoinnista vastaa järjestelmä:

Huomaa kenoviiva sanan ”Clara” jäljessä. Pääteikkunassa on käytettävissä erikoisia koodinvaihtomerkkejä kuten '"*\\$?!. Sanojen ”Clara” ja ”Botters” välissä oleva välilyönti on myös yksi niistä. Siksi kenoviivaa käytetään ilmaisemaan, että sanan ”Clara” jälkeen on todella välilyönti, eikä kyseessä ole koodinvaihtomerkki.

index catattr

catattr näyttää tiedoston tietyn attribuutin sisällön.

käyttö: catattr [--raw|-r] attr_name tiedosto1 [tiedosto2...]

Taas esimerkkimme:

 ~/people ->catattr META:city Clara\\ Botters
Clara Botters : string : Whelton

index addattr

addattr lisää attribuutin tiedostoon ja/tai täyttää sen arvolla.

käyttö: addattr [-t tyyppi] attribuutti arvo tiedosto1 [tiedosto2...]
  tai: addattr [-f arvo-tiedostosta] [-t tyyppi] attribuutti tiedosto1 [tiedosto2...]
 
     Tyyppi on yksi seuraavista:
         merkkijono, mime-tyyppi, kokonaisluku, llong-luku, float-liukuluku, 
         double-luku, bool-boolean arvo, kuvake, raw-raaka-arvo 
         tai numeerinen arvo (toisin sanoen 0x1234, 42, 'ABCD', ...)
     Oletus on merkkijono eli "string"

Joten sanotaan, että jos edellä mainittu Clara sai työpaikan monikansallisessa Barkelbaer Inc. -yrityksessä, niin aiemmin tyhjänä ollut ”Company”-attribuutti täytetään tuolla tiedolla (mikä on tyyppiä ”string”):

 ~/people ->addattr -t string META:company Barkelbaer\ Inc. Clara\ Botters

index rmattr

rmattr poistaa attribuutin kokonaan tiedostosta.

käyttö: rmattr [-p] attr tiedostonimi1 [tiedostonimi2...]

Vaikka kaikessa käytännöllisyydessä olisi riittävää, jos ”Fax”-attribuutti vain jätettäisiin täyttämättä, sen voi kokonaan poistaa Claran tiedostosta kirjoittamalla:

 ~/people ->rmattr META:fax Clara\\ Botters

index copyattr

copyattr kopioi attribuutteja yhdestä tai useammasta tiedostosta toiseen. Oletuksena tiedoston todellista sisältöä ei kopioida.

Käyttö: copyattr <valitsimet> <lähde> [ ... ] <kohde>

Jos haluat kopioida attribuutit ja myös itse datatiedoston, voit lisätä valitsimen ”-d” tai ”--data”.