Hakemisto
Työpöytäpalkkivalikko
Tarjotin
Käynnissä olevien ohjelmien luettelo

Työpöytäpalkki

Työpöytäpalkki on pieni paneeli, joka oletuksena sijaitsee näytön oikeanpuoleisessa yläkulmassa. Se on Haikun versio Windowsin tehtäväpalkista Käynnistä-painikkeineen. Se sisältää Työpöytäpalkkivalikon, josta voit käynnistää sovellukset ja asetusohjelmat, tarjottimen kellolla ja muilla työkaluilla sen alla sekä alimmaisena parhaillaan suoritettavien ohjelmien luettelon.

positions

Voit siirtää Työpöytäpalkin mihin nurkkaan tahansa tai palkkina näytön ylä- tai alarajalle tarttumalla pisteviiva-alueeseen tarjottimen sivussam (katso nuolia yläpuolella) ja raahaamalla & pudottamalla sen uuteen paikkaan.
Voit taittaa sen myös pienempään tilaan raahaamalla & pudottamalla pisteviiva-alueen Työpöytäpalkin Lehtivalikkoon. Koska ne ovat vain tavallisen ikkunavälilehden korkuisia, niin edes koko näytön kokoiset ikkunat eivät peitä Työkalupalkkia kelloinen ja kuvakkeineen.

Tarttumalla tarjottimen toiseen pisteviiva-alueeseen voit muuttaa Työpöytäpalkin leveyttä raahaamalla hiirtä vasemmalle tai oikealle:

width

Laajempi Työpöytäpalkki sallii enemmän kuvakkeita tarjottimen yhdellä rivillä. Se myös typistää suoritettavien ohjelmien luettelon harvemmin käytettävien ohjelmien pitkät sovellusnimet, erityisesti jos käytät suuria kuvakkeita.

index Työpöytäpalkkivalikko

Valikko avautuu, kun napsautat Työpöytäpalkin yläosaa:

deskbar.png

indexTyöpöytäpalkin asetukset

prefs-deskbar.png

Työpöytäpalkin asetuspaneeli on jaettu kolmeen lohkoon.

Sovellukset

Seuraava asetus ei koske asennettuja sovelluksia, vaan suoritettavien sovellusten luettelon käyttäytymistä ja ulkonäköä.

Lajittelesovellukset nimen perusteella Lajittelee suoritettavat ohjelmat aakkosjärjestykseen.
Seuraaja aina ensimmäisenä Seuraaja on aina ensimmäisenä luettelossa jopa silloin kun sovellukset on lajiteltu aakkosjärjestykseen.
Näytä sovelluslaajentaja Tarjoaa pienen käyttöliittymäkomponentin näyttämään/piilottamaan ohjelman kaikki ikkunat sen Työpöytäpalkkirivin alle.
Laajenna uudet sovellukset Vasta käynnistettyjen ohjelmien ikkunat laajenevat automaattisesti niiden Työpöytäpalkkirivillä.
Piilota sovellusnimet Poistaa suoritettavien sovellusten tekstinimiöt.
Kuvakekoko Säätää suoritettavien sovellusten kuvakekoon.

Valikko

Vaikka Työpöytäpalkin pari ensimmäistä valikkoriviä ovat kiinteitä, voit räätälöidä Sammuta virta...-valikkorivin alla olevia.
Tässä voit asettaa Työpöytäpalkin valikossa näkyvien äskettäisten asiakirjojen, kansioiden ja sovellusten lukumäärän, tai haluatko nähdä niitä ollenkaan.
Painike Muokkaa valikkoa... avaa kansion ~/config/settings/deskbar/menu/. Siitä löydät tiedostot ja kansiot, jotka ilmaantuvat Työpöytäpalkkiin, oletuksena näitä ovat Sovellukset, Esittelyohjelmat, Työpöytäsovelmat, ja Asetusohjelmat.
Voit poistaa ja lisätä kohteita kuten linkkejä sovelluksiin, asiakirjoihin tai jopa kyselyjä yksinkertaisesti kopioimalla/poistamalla niitä tästä kansiosta tai tähän kansioon.

Pakkauksesta automaattisesti asennetut ohjelmat laittavat valikkorivin Työpöytäpalkkiin. Asennettujen pakkausten lukumäärästä riippuen Työpöytäpalkki voi kasvaa liian laajaksi. Jos haluat mieluiten ohjata asetuksia itse ja haluat nähdä Työpöytäpalkissa vain ne sovellukset, jotka linkität sinne (mahdollisesti luokittelemalla alikansioihin), niin tee se näin:
Luo valikkoon menu-kansio linkkipaikkaan ~/config/settings/deskbar/ ja nimeä uudelleen menu_entries. Pääteikkunassa linkki luodaan:

ln -s ~/config/settings/deskbar/menu ~/config/settings/deskbar/menu_entries

Ikkuna

Lopuksi Työpöytäpalkki-ikkunan asetukset.

Aina päällimmäisenä Työpöytäpalkki pysyy aina kaikkien muiden ikkunoiden päällä.
Nosta automaattisesti Työpöytäpalkki ponnahtaa päällimmäiseksi, jos hiiren kohdistin koskettaa kohtaa, jossa Työpöytäpalkki kohtaa näytön reunan, ja se siirtyy muiden näyttökomponenttien alle, kun kohdistin jättää Työpöytäalueen.
Piilota automaattisesti Työpöytäpalkki on pienennetty vain muutaman pikselin kokoiseksi ja ponnahtaa näkyviin vain, jos hiiren kohdistin koskettaa pikseleitä.

index Tarjotin

calendar.png

Muiden asioiden lisäksi tarjotin on säilytyspaikka kellolle. Hiiren kohdistimen siirtäminen sen yläpuolelle näyttää päivämäärän työkaluvihjeessä. Hiiren ykköspainikkeella (yleensä vasen painike) saa näkyviin kalenterin. Hiiren kakkospainikkeella (yleensä oikeanpuoleisin painike) piilotetaan/näytetään kello tai käynnistetään Aika-asetukset sen asettamiseksi.

Mikä tahansa ohjelma voi asentaa kuvakkeen tarjottimelle tarjoten käyttöliittymän käyttäjälle. Esimerkiksi sähköpostijärjestelmä näyttää erilaisen symbolin silloin kun on lukematonta postia ja tarjoaa asiayhteysvalikon esimerkiksi uuden sähköpostiviestin luomiseksi tai lukemiseksi. Prosessivalvonta on toinen esimerkki, joka käyttää tarjottimen kuvakkeita tietojen tarjoamiseen (prosessori/muistikäyttö) ja tarjoaa asiayhteysvalikon.

index Käynnissä olevien ohjelmien luettelo

list-of-apps.png

Voit vaihtaa tiettyä suoritettavaa sovellusta napsauttamalla sen riviä Työpöytäpalkissa ja valitsemalla alivalikosta (yhden sen) ikkunoista. Hiiren kakkospainikkeella voit tehdä ikkunoille Piilota/Näytä kaikki tai Sulje kaikki ja sulkea niillä koko sovelluksen.

Painamalla näppäimiä VAIHTO CTRL ja napsauttamalla sovellusta piilotat kaikki sen ikkunat, näppäin CTRL ja hiiren napsautus näyttää ne taas.

Kun käytetään "laajenna"-asetusta näyttämään sovelluksen kaikki ikkunat, voit napsauttaa hiiren keskimmäisellä painikkeella ikkunan tai sovelluksen päällä sovelluksen uuden ilmentymän käynnistämiseksi. Esimerkiksi, käynnissä olevan Tyylitetty editori-sovelluksen napsauttaminen hiiren keskimmäisellä painikkeella avaa uuden dokumentti-ikkunan.
Ehkä vielä hyödyllisempää: ikkuna sulkeutuu napsauttamalla hiiren keskimmäistä painiketta pitäen samalla alhaalla VAIHTO-näppäintä. Kätevää, kun haluat esimerkiksi sulkea joitakin monista avoimista Seuraaja-ikkunoista.

Joskus sovellus voi kaatua ja vaikka kaikki sen ikkunat ovat kadonneet, niin se voi näkyä käynnissä olevana sovelluksena Työpöytäpalkissa. Sellaisissa tapauksissa Vulcan-kuolonotteella pääset siitä: pidä alhaalla näppäimiä VAIHTO CTRL ALT ja napsauta kyseistä valikkoriviä Työpöytäpalkissa. Mielenkiintoista!

Jos aktivoit Laajentajat Työpöytäpalkin asetuksissa, voit laajentaa/supistaa ikkunoiden luettelon suoraan sovellusrivin alla.

Jokaisen sovellusikkunan edessä on symboli, joka tarjoaa tietoa ikkunan tilasta. Kirkas symboli tarkoittaa, että ikkuna on näkyvissä, tumma symboli tarkoittaa, että se on minimoitu. Kolme viivaa symbolin edessä näyttää, että se ei ole nykyisessä työtilassa.