Tämän sivun kotoistaminen ei ole vielä täydellinen. Siihen asti keskeneräiset osat käyttävät englanninkielistä alkuperäistekstiä.
Hakemisto
Työpöytäpalkkivalikko
Tarjotin
Käynnissä olevien ohjelmien luettelo

Työpöytäpalkki

Työpöytäpalkki on pieni paneeli, joka oletuksena sijaitsee näytön oikeanpuoleisessa yläkulmassa. Se on Haikun versio Windowsin tehtäväpalkista Käynnistä-painikkeineen. Se sisältää Työpöytäpalkkivalikon, josta voit käynnistää sovellukset ja asetusohjelmat, tarjottimen kellolla ja muilla työkaluilla sen alla sekä alimmaisena parhaillaan suoritettavien ohjelmien luettelon.

positions

Voit siirtää Työpöytäpalkin mihin nurkkaan tahansa tai palkkina näytön ylä- tai alarajalle tarttumalla pisteviiva-alueeseen tarjottimen sivussa ja raahaamalla ja pudottamalla sen uuteen paikkaan. Voit taittaa sen myös pienempään tilaan raahaamalla ja pudottamalla pisteviiva-alueen Työpöytäpalkkivalikkoon.

Tarttumalla tarjottimen toiseen pisteviiva-alueeseen voit muuttaa Työpöytäpalkin leveyttä raahaamalla hiirtä vasemmalle tai oikealle:

width

Laajempi Työpöytäpalkki sallii enemmän kuvakkeita tarjottimen yhdellä rivillä. Se myös typistää suoritettavien ohjelmien luettelon harvemmin käytettävien ohjelmien pitkät sovellusnimet, erityisesti jos käytät suuria kuvakkeita.

index Työpöytäpalkkivalikko

Valikko avautuu, kun napsautat Työpöytäpalkin yläosaa:

deskbar.png

indexTyöpöytäpalkin asetukset

prefs-deskbar.png

Työpöytäpalkin asetuspaneeli on jaettu kolmeen lohkoon.

Sovellukset

Seuraava asetus ei koske asennettuja sovelluksia, mutta suoritettavien sovellusten luettelon käyttäytymistä ja ulkonäköä.

Lajittele suoritettavat sovellukset Lajittelee suoritettavat ohjelmat aakkosjärjestykseen.
Seuraaja aina ensimmäisenä Vieläpä silloin, kun sovellukset on lajiteltu aakkosjärjestykseen, Seuraaja on aina ensimmäisenä luettelossa.
Näytä sovelluslaajentaja Tarjoaa pienen käyttöliittymäkomponentin näyttämään/piilottamaan ohjelman kaikki ikkunat sen Työpöytäpalkkirivin alle.
Laajenna uudet sovellukset Vasta käynnistettyjen ohjelmien ikkunat laajenevat automaattisesti niiden Työpöytäpalkkirivillä.
Piilota sovellusten nimet Poistaa suoritettavien sovellusten tekstinimiöt.
Kuvakekoko Säätää suoritettavien sovellusten kuvakekoon.

Valikko

While the first couple of menu items of the Deskbar are fixed, you can customized the ones below Shutdown....
Here you can set the number of recent documents, folders and applications that are shown in their menu in the Deskbar, or if you want to see them at all.
The button Edit in Tracker... opens the folder ~/config/settings/deskbar/menu/. In it you'll find the files and folders that appear in the Deskbar, by default these are Applications, Demos, Deskbar applets, and Preferences.
You can delete or add entries like links to applications, documents or even queries by simply copying/deleting them to/from this folder.

Pakkauksesta automaattisesti asennetut ohjelmat laittavat valikkorivin Työpöytäpalkkiin. Asennettujen pakkausten lukumäärästä riippuen Työpöytäpalkki voi kasvaa liian laajaksi. Jos haluat mieluiten ohjata asetuksia itse ja haluat nähdä Työpöytäpalkissa vain ne sovellukset, jotka linkität sinne (mahdollisesti luokittelemalla alikansioihin), niin tee se näin:
Luo valikolle menu-kansion linkki paikkaan ~/config/settings/deskbar/ ja nimeä uudelleen menu_entries. Pääteikkunassa linkki luodaan:

ln -s ~/config/settings/deskbar/menu ~/config/settings/deskbar/menu_entries

Ikkuna

Lopuksi Työpöytäpalkki-ikkunan asetukset.

Aina päällimmäisenä Työpöytäpalkki pysyy aina kaikkien muiden ikkunoiden päällä.
Nosta automaattisesti Työpöytäpalkki ponnahtaa etualalle, jos hiiren kohdistin koskettaa sitä.
Piilota automaattisesti Työpöytäpalkki on pienennetty vain muutaman pikselin kokoiseksi ja ponnahtaa näkyviin vain, jos hiiren kohdistin koskettaa pikseleitä.

index Tarjotin

calendar.png

Muiden asioiden lisäksi tarjotin on säilytyspaikka kellolle. Hiiren kohdistimen siirtäminen sen yläpuolelle näyttää päivämäärän työkaluvihjeessä. Hiiren vasemmalla painikkeella saa näkyviin kalenterin. Hiiren oikealla painikkeella piilotetaan/näytetään kello tai käynnistetään Aika-asetukset sen asettamiseksi.

Mikä tahansa ohjelma voi asentaa kuvakkeen tarjottimelle tarjoten käyttöliittymän käyttäjälle. Sähköpostijärjestelmä, esimerkiksi, näyttää erilaisen symbolin silloin kun on lukematonta postia ja tarjoaa asiayhteysvalikon esimerkiksi uuden sähköpostiviestin luomiseksi tai lukemiseksi. Prosessivalvonta on toinen esimerkki, joka käyttää tarjottimen kuvakkeita tietojen tarjoamiseen (prosessori/muistikäyttö) ja tarjoaa asiayhteysvalikon.

index Käynnissä olevien ohjelmien luettelo

list-of-apps.png

Voit vaihtaa tiettyä suoritettavaa sovellusta napsauttamalla sen riviä Työpöytäpalkissa ja valitsemalla alivalikosta (yhden sen) ikkunoista. Hiiren kakkospainikkeella voit tehdä ikkunoille Piilota/Näytä kaikki tai Sulje kaikki ja sulkea niillä koko sovelluksen.

Painamalla näppäimiä VAIHTO CTRL ja napsauttamalla sovellusta piilotat kaikki sen ikkunat, näppäin CTRL ja hiiren napsautus näyttää ne taas.

Joskus sovellus voi kaatua ja vaikka kaikki sen ikkunat ovat kadonneet, niin se voi näkyä käynnissä olevana sovelluksena Työpöytäpalkissa. Sellaisissa tapauksissa Vulcan-kuolonotteella pääset siitä: pidä alhaalla näppäimiä VAIHTO CTRL ALT ja napsauta kyseistä valikkoriviä Työpöytäpalkissa. Mielenkiintoista!

Jos aktivoit Laajentajat Työpöytäpalkin asetuksissa, voit laajentaa/supistaa ikkunoiden luettelon suoraan sovellusrivin alla.

Jokaisen sovellusikkunan edessä on symboli, joka tarjoaa tietoa sen tilasta. Kirkas symboli tarkoittaa, että ikkuna on näkyvissä, tumma symboli tarkoittaa, että se on minimoitu. Kolme viivaa symbolin edessä näyttää, että se ei ole nykyisessä työtilassa.