Tämän sivun kotoistaminen ei ole vielä täydellinen. Siihen asti keskeneräiset osat käyttävät englanninkielistä alkuperäistekstiä.

Tiedostojärjestelmäsijoittelu

Haikun tiedostojärjestelmäsijoittelu on aika läpinäkyvä ja yrittää aina käyttää salaamattomia tiedosto- ja kansionimiä, mikä ei jätä käyttäjille arvaamisen tarvetta. Tiedostot ja kansiot, jotka ovat tärkeitä järjestelmän toimimiseksi kunnolla, on suojattu vahingossa tapahtuvalta käsitttelyltä yhdellä näistä hälytyksistä:

achtung-user.png  achtung-system.png

Toinen hälytys ponnahtaa esiin, jos yrität nimetä uudelleen tai poistaa jotain järjestelmähierarkiasta. Tässä painiketta Nimeä uudelleen on napsautettava vain, jos pidät VAIHTO-näppäintä alhaalla.

Yleensä käynnistystaltion juurihakemistosta erkanee kaksi haaraa:

/boot/system/ Sisältää järjestelmätiedostot ja kaikkien käyttäjien jakamat sovellukset/pakkaukset.
/boot/home/ Tämä on henkilökohtainen kansiosi, jossa säilytät tietojasi ja asetuksiasi sekä sovelluksia/pakkauksia, joita ei jaeta muiden käyttäjien kanssa.

Niin kauan kuin Haiku ei ole monikäyttäjäjärjestelmä, erolla jaettujen ja ei-jaettujen sovellusten/pakkausten välillä ei ole näkyvää vaikutusta, koska on vain yksi käyttäjä yhdellä home-kansiolla. Mutta koska tulevaisuudessa on tuki useammalle kuin yhdelle käyttäjälle, on järkevää oppia oikea tapa alusta alkaen.

index Järjestelmäkansio - /boot/system/

Under Haiku's predecessor BeOS, this folder was named /boot/beos/. You may still find it in some older documentation (e.g. in the original BeBook).
Most of the folders inside /boot/system/ are read-only, which is sensible as they contain the files necessary for Haiku to function correctly and therefore have to be safe from (accidental) alteration. To indicate the write-protection of a folder, its Tracker window has a gray background. The only user-writable folders are:

/boot/system/cache/ Sisältää välimuistitiedostoja ja tilapäisen kansion, joka on linkitetty osoitteeseen /tmp/.
/boot/system/non-packaged/ Sisältää hierarkian tiedostoille, jotka eivät ole osa pakkauksesta .hpkg (luultavasti vanhoja BeOS-arkistotiedostoja).
/boot/system/packages/ Paitsi Haikun järjestelmäpakkauksia, voit lisätä ja poistaa pakkauksia, jotka on jaettu kaikkien käyttäjien kesken.
/boot/system/settings/ Sisältää järjestelmänlaajuisia asetuksia.
/boot/system/var/ Sisältää lokitiedostoja kuten syslog (tärkeä vianjäljityksessä) ja on oletussijainti näennäismuistitiedostolle.

Katso lisätietoja kansioista packages ja non-packaged aiheesta Sovellukset.

index Kotikansio - /boot/home/

Tämä kansio kuuluu sinulle. Tässä voit luoda ja poistaa tiedostoja ja kansioita halusi mukaan. (Muuten tilde-merkki (”~”) on oikotie kotihakemistoon, joten sinun ei tarvitse aina kirjoitta ”/boot/home/” Pääteikkunassa.)
Ne tiedostot, jotka haluat tulevaisuudessa jakaa monikäyttäjäympäristössä muiden käyttäjien kanssa on laitettava kansion /boot/home/ ulkopuolelle. Esimerkiksi voit luoda kansion /boot/all-users/ ja laittaa materiaalin sinne.

~/Desktop/  Säilyttää työpöytäsi tiedostot. Kaksoisnapsautus ei avaa sitä, koska se on jo aina näkyvissä. Kun avoin ikkuna sattuu peittämään tiedostosi, vaihda nopeasti toiseen Työtila-ikkunaan. Tietysti siirtyminen alaspäin hiiren kakkospainikkeella on myös mahdollista.
~/mail/  Tämä on sähköpostiviestiesi oletussijainti.
~/people/  Tämä on yhteystietotiedostojesi oletussijainti, katso Ihmiset.
~/queries/  Kyselyt tallennetaan tähän, oletuksella tilapäisesti 7 päivää.

The folder /boot/home/config/ is special: just like /boot/system/ it's mostly under the control of the package management and therefore read-only. Here too, the Tracker windows of these write-protected folders have a gray background. It also contains these similar user-writable folders:

~/config/packages/  Tässä voit lisätä/poistaa pakkauksia, joita ei ole jaettu kaikkien käyttäjien kanssa.
~/config/non-packaged/  Sisältää hierarkian tiedostoille, jotka eivät ole osa pakkausta .hpkg (luultavasti vanhasta BeOS-arkistotiedostosta) ja joita ei ole jaettu kaikkien käyttäjien kesken.
~/config/settings/  Tämä kansio sisältää asetuksia kaikkiin sovelluksiin ja muutamia järjestelmän asetuksia. Jotkut sovellukset käsittelevät asetuksiaan omissa alikansioisssa, toiset laittavat yksinkertaisesti asetustiedostonsa tänne.

Katso lisätietoja kansioista packages ja non-packaged aiheesta Sovellukset.

Tässä on lisää kiinnostavia ~/config/settings-kansion alikansioita:

boot/  Tämä kansio on paikka Käyttäjäskripteille, jotka suoritetaan ennen käynnistystä tai sammuttamista tai niiden jälkeen.
boot/launch/  Linkit ohjelmiin tai asiakirjoihin tässä kansiossa käynnistetään automaattisesti jokaisen käynnistyksen yhteydessä.
beos_mime/  Tässä MIME-tietokannassa Haiku seuraa kaikkia eri tiedostotyyppejä ja niiden asetuksia.
deskbar/menu/  Kopioituna tai linkitetynä kansioon files/folders/queries tämä kansio ilmaantuu Työpöytäpalkkivalikkoon.
kernel/drivers/  Yksi asetustiedosto saattaa olla kiinnostava: kernel tarjoaa joitakin alemman tason asetuksia kuten SMP:n ottamisen pois käytöstä, sarjaporttivianjäljityksen aktivoinnin tai kehittyneen virranhallinnan (APM) käyttöönoton. Voit aktivoida asetusrivin poistamalla kommenttimerkin ”#” rivin alusta. Ole varovainen tässä!
Tracker/  Paitsi Seuraajan eri asetustiedostoja, tässä on joitakin kiinnostavia alikansioita:
DefaultFolderTemplate/Näyttää ja järjestää kaikki attribuutit ja ikkunakoot haluamallasi tavalla. Jokainen uusi luomasi kansio käyttää sitä mallinteena.
DefaultQueryTemplates/Voit määritellä kyselytulosikkunan asettelun tietyille tiedostotyypeille. Katso aihe Kysely: Tulosikkuna.
Go/Laita linkkejä suosikkipaikkaasi tässä tehdäksesi käytettäväksi esimerkiksi paneelien avaamisessa ja sulkemisessa. Katso aihe Haiku graafinen käyttöliittymä: Suosikit ja äskettäiset kansiot.
Tracker New Template/Lisää mallinne jokaiselle tiedostotyypille, joka on käytettävissä Seuraajan Tiedosto | Uusi...-valikossa. Katso aihe Seuraaja: Työskentely tiedostoilla.