Tiedostotyypit

Toisin kuin Windows-käyttöjärjestelmässä, Haiku ei tukeudu 3-kirjaimiseen tiedostotyyppien tiedostotarkentimiin (esimerkiksi .txt, .jpg, mp3). Tämä menetelmä on ainoastaan viimeinen varasuunnitelmavaihtoehto. Haiku käyttää MIME-tyyppejä aivan kuten on tapana internetissä.

Samalla kun ei ole syytä käyttää tiedostotarkentimia Haikussa, muista lisätä ne tiedostoihin, jotka haluat jakaa muiden käyttöjärjestelmien käyttäjien kanssa, esimerkiksi sähköpostin välityksellä, kopioimalla palvelimelle tai vaihtamalla USB-tikkua. Muussa tapauksessa heidän käyttöjärjestelmänsä ei tunnista tiedostotyyppiä.

index Tietyn tiedoston tiedostotyypin asettaminen

Voit vaihtaa tietyn tiedoston tyyppiä, sen kuvaketta ja siihen liitettyä sovellusta. Valitse tiedosto ja kutsu Lisäosat | Tiedostotyyppilisäosat asiayhteysvalikosta hiiren kakkospainikkeella.

filetype-addon.png

index Tiedostotyyppi

Yllä on PNG-tiedosto, sen MIME-merkkijono image/png. Sanotaan, että varmasti tiedät, että se ei ole PNG-tiedosto, vaan GIF-tiedosto. Voit muuttaa sen joko kirjoittamalla oikean MIME-merkkijonon manuaalisesti tai yhdellä kahdesta painikkeesta teksti-ikkunan alla.

Valitse... näyttää tiedostotyyppien hierarkisen luettelon, johon navigoit image | GIF Image.
Sama kuin... avaa tiedostonvalintaikkunan, jossa valitse minkä tahansa tiedoston, jolla on jo etsimäsi tiedostotyyppi.

index Ensisijainen sovellus

Tämä ponnahdusvalikko näyttää kaikkien niiden sovellusten luettelon, jotka voivat käsitellä tätä tiettyä tiedostotyyppiä. Siitä voit valita millä ohjelmalla avaat tämän tietyn tiedoston kaksoisnapsautuksen jälkeen. Voisit esimerkiksi vaihtaa HTML-tiedoston ensisijaista sovellusta selaimesta tekstieditoriksi, jolla työstät tiedostoa. Jokainen muu HTML-tiedosto avautuu yhä selaimessa, vain tämä tietty tiedosto avautuu tekstieditorissasi.

Oletussovellus on se, joka on asetettu yleisesti tälle tiedostotyypille. Jos et löydä ohjelmaa, jonka haluat liittää tähän tiedostoon ponnahdusvalikosta, voit jälleen etsiä painikkeilla Valitse... ja Sama kuin..., jotka tekevät samaa kuin mitä kuvattiin yllä kohdassa "Tiedostotyyppi".

index Kuvake

Jos ihmettelet, että miksi kuvakelähde oikeassa yläkulmassa on tyhjä: Kuvakkeet periytyvät normaalisti järjestelmäoletuksesta tuolle tiedostotyypille. Voit avata tiedoston Tiedostotyyppilisäosan, joka sisältää kuvakkeen ja raahata ja pudottaa sen tiedostosi kuvakelähteeseen. Tai kaksoisnapsautat kuvakelähdettä ja luot tai muokkaat oman kuvakkeesi. Lisätietoja kuvakkeista ja siitä kuinka luot oman, katso aihetta Kuvakemaatti.

index Sovellusten erityisasetukset

Jos kutsut Tietostotyyppilisäosan suoritettavalle tiedostolle (tässä: StyledEdit), saat erilaisen valintaikkunan:

filetype-addon-stylededit.png

Ylimmäisenä näet vakion MIME-merkkijonon sijasta uniikin sovellusallekirjoituksen. Sen avulla järjestelmä löytää ohjelman heti kun se on asennettu.

Alla on useita lippuja, jotka ohjaavat sovelluksen käyttäytymistä:

Yksittäiskäynnistys Vain yksi sovelluksen ilmentymä voidaan suorittaa kerrallaan. Jos sinulla on kuitenkin kaksi kopiota sovelluksesta, ne voidaan suorittaa rinnatusten.
Useita käynnistymisiä Monia sovelluksen ilmentymiä voidaan suorittaa samanaikaisesti.
Yksinomainen käynnistys Todella vain yksi ilmentymä sovelluksen allekirjoituksella saadaan suorittaa kerrallaan.
Vain argumentit ilmoittaa, että sovellus ei vastaa viesteihin.
Taustasovellus Sovellus ei ole näkyvissä Vaihtajaohjelmassa tai Työpöytäpalkin suoritettavien ohjelmien luettelossa.

Sitten siellä on tuettujen tiedostotyyppien luettelo. Voit lisätä (tai poistaa) tiedostotyyppejä, jos ajattelet, että sovellus voi käsitellä niitä. Siitä seuraa, että sovellus ilmaantuu ensisijaisen sovelluksen valikkoon tai Seuraajan Avaa sovelluksella...-asiayhteysvalikkoon, kun napsautat hiiren kakkospainikkeella tuon tyyppistä tiedostoa.

Alimmaisen on versio- ja copyright-tiedot. Kuten sovellusallekirjoitus, ne täyttää sovelluksen kehittäjä eikä niitä pitäisi muuttaa.

index Yleiset tiedostotyypit-asetukset

Tiedostotyypit-asetukset ei käsittele yksittäisiä tiedostoja vaan yleisiä tiedostotyypin asetuksia. Voit vaihtaa oletuskuvaketta ja ensisijaista ohjelmaa tai lisätä, poistaa ja muuttaa koko tiedostotyypin attribuuttteja. Voit jopa luoda oman tiedostyypin tyhjästä.

Kaikki tiedostotyypit ja niiden asetukset tallennetaan kansioon /boot/home/config/settings/mime_db/. Ennenkuin aloitat kokeilun, saatta olla järkevä tehdä varmuuskopio tuosta kansiosta...

Opi lisää Tiedostotyypit-asetuksista katsomalla työpajaa: Tiedostotyypit, Attribuutit, Indeksi ja Kyselyt.