appearance-icon_64.pngUlkoasuasetukset

Työpöytäpalkki:Asetukset
Sijainti:/boot/system/preferences/Appearance
Asetukset:~/config/settings/system/app_server/appearance
~/config/settings/system/app_server/fonts

Ulkoasuasetukset sallivat sinun vaihtaa joitakin Haikun visuaalisia muotoja.

index Kirjasimet

appearance-fonts.png

Haiku määrittää kolme vakiokirjasinta eri tarkoituksiin. Asetat pelkän, vahvennetun ja kiinteävälisen kirjasimen tyypit ja koot siten kuin haluat käyttää niitä koko järjestelmässä. Niiden lisäksi on erilliset asetukset valikoissa käytetyille kirjasimille.

index Uusien kirjasimien asentaminen

Uudet kirjasimet, jotka eivät tule osana normaalia .hpkg-pakkausta, voidaan asentaa kopioimalla ne alikansioon kirjasintyypin mukaisesti (otfonts, psfonts tai ttfonts) niiden vastaavaan non-packaged-kansioon (katso aihe Tiedostojärjestelmäasettelu). TrueType-kirjasimille se olisi:

/boot/system/non-packaged/data/fonts/ttfonts/    kirjasimet jokaiselle käyttäjälle.
/boot/home/config/non-packaged/data/fonts/ttfonts/    kirjasimet vain sinulle itsellesi.

index Värit

appearance-colors.png

Välilehdessä Värit voit vaihtaa käyttöliittymän eri osien värejä. Värikaivo hyväksyy raahaa ja pudota -toiminnon muista ohjelmista ja sallii sinun raahata värejä esimerkiksi WonderBrush-, Kuvakemaatti- tai Tausta-asetukset-paneeleista.

index Ikkunakehykset

appearance-decorators.png

Kehykset määrittävät ikkunoiden ja käyttöliittymän kaikkien komponenttien ulkonäön ja käyttötuntuman. Nykyisin Haikun mukana tulee vain oletuskehykset. Jos löydät ja asennat muita kehyksiä, voit valita erilaisen kehyksen ponnahdusvalikosta.

Haikun oletuskoristus sallii sinun asettaa vierintäpalkin nuolityypin: joko yksittäinen nuoli vierintäpalkkien päässä tilan säästämiseksi, tai kaksoisnuolet — perinteisellä BeOS-tavalla — säästäen potentiaalisesti joitakin hiiren liikkeitä kun vieritetään ylös ja alas tai vasemmalle ja oikealle...

index Reunanpehmennys

appearance-antialiasing.png

Välilehti Reunanpehmennys tarjoaa erilaisia asetuksia sille kuinka asioita voidaan renderoida näytöllä.

index Kirjoitusmerkin viimeistely

Aktivoitu Kirjainmerkin viimeistely tasaa kaikki kirjaimet siten, että niiden pystysuorat ja vaakasuorat reunat ovat tarkalleen kahden pikselin välissä. Tuloksena on täydellinen kontrasti, erityisesti kun kyse on mustasta valkoisella pohjalla. Teksti näyttää terävämmältä. Siellä on myös asetus Vain monospace-kirjaimet joka on erityisen hyödyllinen matalaresoluutiolaitteissa, kuten miniläppäreissä. Pienet kirjasimet voivat näyttää todella pahoilta, kun viimeistely on päällä, mutta tällä asetuksella etuna on tekstieditorien ja pääteikkunoiden tekstin viimeistely.

Katso mitä eroa viimeistely tekee näissä näyttökaappauksissa:

appearance-glyph-off.png
Viimeistely: pois päältä
appearance-glyph-on.png
Viimeistely: päällä

Olisi kiinnitettävä huomiota, että kaikki Suurenna-ikkunat tällä sivulla renderoivat tietysti itsensä eri valinnoilla. Joten saat todellisen esityksen vaikutuksista vertaamalla esimerkiksi lihavoitua keltaista välilehtiotsikkoa tai tekstiä "33 x 15 @ 8 pixels/pixel".

index Reunanpehmennystapa

Toinen tekniikka parantaa renderointia on Reunanpehmennys, mikä tukee kaikkea vektorigrafiikkaa ja myös tekstiä. Se pehmentää viivoja vaihtamalla tiettyjen pikselien väriä. Tätä varten on kaksi menetelmää:

Harmaasävy vaihtaa pikselien intensiteettiä reunalla.
LCD alipikseli tekee vielä paremman työn, erityisesti (suuriresoluutio) LCD-näytöillä. Pikselin intensiteetin sijasta se vaihtaa sen väriä, mikä siirtää reunaa pikselin murto-osalla, koska nestekidenäytöt tuottavat jokaisen pikselin punaisesta, vihreästä ja sinisestä komponentista.

Taas kaksi eri menetelmää suurennetulla näytönkappauksella:

appearance-glyph-off.png
Harmaasävy, viimeistely: pois päältä
appearance-subpixel.png
LCD alipikseli, viimeistely: pois päältä

Alipikseleihin perustuva reunanpehmennys lisää lievän värillisen hohdon objektiin. Kaikki eivät pidä siitä. Haikussa voit sekoittaa kaksi reunanpehmennystapaa ja löytää sinulle oikean asetuksen liukukytkimen avulla.

Näin LCD alipikselirenderointi vertautuu Harmaasävyyn:

appearance-glyph-on.png
Harmaasävy, viiimeistely: päällä
appearance-glyph-on-subpixel.png
LCD alipikseli, viimeistely: päällä


Paneelin pohjalla on kaksi painiketta:

Oletukset nollaa kaikki oletusarvoihin.
Palauta tuo takaisin asetukset, jotka olivat aktiivisia, kun käynnistit Ulkoasuasetukset.