Hakemisto
Uuden sähköpostitilin luominen
Tiliasetukset
Lisää saapuvan sähköpostin asetuksista
Lisää lähtevän sähköpostin asetuksista
Ilmoitukset ja muut sähköpostisuodattimet
Postipalvelun asettaminen

e-mail-icon_64.pngSähköposti

Työpöytäpalkki:Asetukset
Sijainti:/boot/system/preferences/E-mail
Asetukset:~/config/settings/Mail/*

Haiku tarjoaa järjestelmän, joka noutaa sähköpostia säännöllisesti Sähköpostipalvelun kautta (tunnetaan myös nimellä mail_daemon) ja tallentaa jokaisen sähköpostiviestin yksittäisenä tekstitiedostona. Se jäsentää sähköpostiviestin ja täyttää sen attribuutit kaikilla välttämättömillä otsaketiedoilla, kuten lähettäjä, vastaanottaja, aihe ja viestin lukemistila. Nyt sinä tai mikä tahansa sovellus voi kysyä sitä. Tämä järjestelmä tekee sähköpostiasiakasohjelman vaihtamisen helpoksi, koska kaikki tiedot ja asetuksesi pysyvät samana.
Asetus on tehty sähköpostiasetuspaneelissa.

index Uuden sähköpostitilin luominen

Käykäämme sähköpostitilin asetusprosessi lävitse.
Aloitat napsauttamalla Lisää-painiketta, mikä luo uuden, nimeämättömän tilin. Tämä avaa paneelin, jossa täytät tilitietosi:

e-mail-new-account.png

Ensimmäiseksi asetat sen millä yhteyskäytännöllä vastaanotat sähköpostisi, joko POP3-yhteyskäytännöllä tai IMAP-yhteyskäytännöllä.

Nyt kirjoitat sähköpostiosoitteesi, kirjautumisnimesi ja salasanasi sekä annat sen tilinimen, jonka alla se tunnetaan Haikussa ja oikean nimesi.

Jos tilisi on pääsähköpostitarjoajalta, Haiku jo tietää kaikki tekniset yksityiskohdat kuten palvelimen IP-osoitteet. Jos näin ei ole laita, painikkeen Seuraava napsauttaminen avaa toisen ikkunan näiden tietojen kirjoittamiseksi manuaalisesti:

e-mail-new-account-2.png

Asetat ensiksi palvelinnimen, kirjautumistyypin ja yhteystyypin tulevalle sähköpostille ja sen alla lähtevälle sähköpostille. Sinun pitäisi löytää tarpeelliset tiedot sähköpostitarjoajasi webbisivulta.
Katso alla lisätietoja eri asetuksista ja lisävalitsimista.

index Tiliasetukset

Valitsemalla tilin nimen vasemmanpuoleisesta luettelosta voit vaihtaa joitakin yleisiä asetuksia:

e-mail-accounts.png

Tilinimi on nimi, joka näytetään esimerkiksi sähköpostiasetusten tililuettelossa. Oikea nimi on se nimi, jonka joku näkee, kun hän saa sähköpostia sinulta. Paluuosoite on sähköpostiosoite, jota käytetään, kun joku vastaa sähköpostiisi. Normaalisti se on sama osoite, josta olet lähettänyt sähköpostiviestisi.

Jos haluat käyttää sähköpostitiliäsi vain joko lähettämiseen tai vastaanottamiseen, voit aktivoida/poistaa aktivoinnin käyttämällä hiiren kakkospainiketta tilin nimen kohdalla vasemmanpuoleisessa luettelossa. mikä asettaa hyväksymismerkin vastaavasti.

index Lisää saapuvan sähköpostin asetuksista

Napsauta painiketta Tuleva tilin nimen kohdalla sen asettamiseksi kuinka sähköpostia vastaanotetaan.

e-mail-in.png

Ensimmäisenä on Sähköpostipalvelin-osoite tulevalle sähköpostille. Jos sähköpostitarjoajasi haluaa sinun kirjautuvat tiettyyn porttiin, voit lisätä sen osoitteeseen, erotettuna kaksoispisteellä. Esimerkiksi pop.your-provider.org:1400.

Seuraavaksi kirjoitat kirjautumistiedot: kirjautumisnimi ja salasana, ja vaihdat kirjautumistyypin, jos se on välttämätöntä, oletusarvosta Pelkkä teksti todentamista varten APOP-tyypiksi.

Jos käytät POP3-yhteyskäytäntöä ja noudat tämän tilin sähköpostiviestit eri tietokoneilta, saatat haluta aktivoida valitsimen Jätä sähköposti palvelimelle ja vain Poista sähköpostiviesti palvelimelta poistettaessa paikallisesti.

Jos käytät sen sijaan IMAP-yhteyskäytäntöä, sinulla on valitsin Poista sähköposti palvelimelta poistettaessa paikallisesti. Voit määritellä IMAP-kansiot vain synkronoidaksesi tietyn kansion ja sen alikansiot.

Voit myös valita vain Osittain ladatut viestit suurempia kuin tietty koko. Tällä saat näkyviin vain otsakkeen ja voit päättää, että haluatko ladata loput viestistä plus mahdolliset liitteet sen jälkeen kun olet nähnyt aiheen ja kuka on lähettänyt viestin. Tämä on hyödyllinen hitailla yhteyksillä.

Voit vaihtaa tulevan sähköpostilaatikkosi Kohteen (oletus: /boot/home/mail/in/), mikä on hyödyllinen, jos haluat erotella eri tilien sähköpostit omiin kansioihin. Kyselyt sallivat sinun kuitenkin lajitella sanomat yhtä helposti.

index Lisää lähtevän sähköpostin asetuksista

Napsauta Lähtevä tilin nimen kohdalla sen asettamiseksi, kuinka sähköpostiviestit lähetetään.

e-mail-out.png

Ensimmäisenä on SMTP-palvelinosoite lähtevää sähköpostia varten. Kuten edellä tulevalle sähköpostin palvelimelle, voit käyttää tiettyä porttia, jos on tarvetta. Esimerkiksi mail.your-provider.org:1200.

Jos sinun on kirjauduttava, voit vaihtaa kirjautumistyypin ESMTP-valikosta ja kirjoittaa käyttäjänimen ja salasanan ylle. Toista tyyppiä POP3 ennen SMTP käyttävät sähköpostitarjoajat, jotka haluavat tunnistaa sähköposti lähettäjän.

Kuten tulevassa sähköpostissa, voin myös vaihtaa lähtevän sähköpostilaatikon kohteen (oletus: /boot/home/mail/out/).

index Ilmoitukset ja muut sähköpostisuodattimet

Ilmoitukset vasta saapuneista sähköpostiviesteistä ja menetelmät sähköpostiviestien lajittelemiseksi ja suodattamiseksi löytyvät valikosta Sähköpostisuodattimet tilin nimen alapuolelta. Voit lisätä minkä tahansa määrän suodattimia, jotka suoritetaan peräkkäin yksi kerrallaan ja järjestään ne uudelleen raahaamalla ja pudottamalla ne uuteen sijaintiinsa.
Nykyisin siellä on kolme Tulevan postin suodatinta, jotka voit lisätä. Suodattimen lisäämisen jälkeen voit valita sen nähdäksesi suodattimen valitsimet.

index Roskapostisuodatin (AGMS Bayesian)

e-mail-filter-spam.png

Roskapostisuodatin käyttää tilastollisia menetelmiä sähköpostiviestien luokittelemiseksi ei-halutuksi roskapostiksi. Se liittää arvon välillä 0 ja 1 siihen ja voit päättää, mitkä ovat rajat aidolle sähköpostiviestille ja mitä pidetään roskapostina.
Sinulla on roskapostiarvosana Aihe-rivin alussa.
Roskapostisuodatin voi myös oppia tulevista sähköpostiviesteistä. Tietysti sinun on opetettava sitä lajittelemalla pois väärät positiiviset - sähköpostiviestit, jotka on vahingossa merkitty roskapostiksi. Löydät lisätietoja kun keskustelemme sovelluksesta Sähköposti.

Seuraavan Sääntösuodattimen kanssa kykenet automaattisesti lajittelemaan havaitut roskapostilähetykset.

indexSääntösuodatin

e-mail-filter-header.png

Tämä suodatin vertaa sähköpostiotsaketta hakumalliin ja suorittaa joitakin toimintoja asettamiesi sääntöjen mukaan.
Ensimmäisellä tekstikentällä määrittelet, mitä otsaketta vastaan tarkistus tehdään. Nämä ovat käytettävissä:

Nimi lähettäjän nimi
Lähettäjä lähettäjän sähköpostiosoite
Vastaanottaja sähköpostiosoitteesi (eri jokaiselle sähköpostitilille)
Vastausosoite sähköpostiosoite, johon vastaukset lähetetään
Milloin päivämäärä ja kellonaika, jolloin sähköpostiviesti vastaanotettiin
Aihe aiherivi
Kopio kaikkien niiden sähköpostiosoitteet, jotka saavat viestin kopion
Tili sähköpostitilin nimi
Tila Sähköpostin nykyinen tila. Normaalisti tämä voi olla "Luettu", "Vastattu", "Lähetetty", "Lähetetty edelleen", "Uusi", tai mitä tahansa, mitä olet määritellyt itse. Kuitenkin, jos et muuta sitä itse suodattimessa, se on aina "Uusi" sen jälkeen kun sähköpostipalvelu nouti sähköpostiviestin.
Prioriteetti lähettäjän sähköpostiohjelman asettama (esimerkiksi "kiireellinen")
Säie olennaisesti sama kuin "Aihe", mutta ilman edeltäviä merkintöjä Vastaus: tai Edelleenlähetys:
Luokitteluryhmä riippuen siitä, miten roskapostisuodatin luokittelee sen, tämä on joko tyhjä (jos epävarma) tai sisältää sanan "Aito" tai "Roskaposti"
Roskaposti/aitousarvio tämä on numeerinen arvio, jonka roskapostisuodatin liittää sähköpostiviestiin. Ne näytetään tieteellisellä merkintätavalla, missä 1.065e-12 käännetään luvuksi 1.065 jaetuna 10:llä ja korotettuna 12. potenssiin, mistä tässä tapauksessa tulee 0.000000000001065 (piste tarkoittaa desimaalipilkkua).

Toinen tekstikenttä sisältää hakumallisi. Se hyväksyy säännölliset lausekkeet, mikä antaa sille joustavuuden samalla kun se tekee siitä valitettavasti mutkikkaamman. Lue hiukan siitä, koska se on sen arvoinen ja yksinkertaiset hakumallit eivät ole niin mutkikkaita ollenkaan.

Sen alapuolisessa ponnahdusvalikossa liität toiminnon kun hakumalli täsmää. Voit siirtää tai poistaa sähköpostiviestin, asettaa tilaksi "Luettu" tai jotain muuta tai asettaa sähköpostitilin, jolla vastaat.

index Ilmoitus uudesta sähköpostiviestistä

e-mail-filter-notification.png

Voit valita useita tapoja, millä tavoin sinulle ilmoitetaan juuri saapuneesta sähköpostiviestistä. Menetelmä-valikosta löydät lukuisia valitsimia, joita voidaan myös yhdistellä:

ei mitään Ei ilmoitusta
Piippaus Soittaa "Uusi sähköpostiviesti"-tapahtumalle Ääniasetukset-ohjelmassa asetetun äänitiedoston jokaisen uuden sähköpostiviestin saapuessa
Hälytys Näyttää hälytysikkunan jokaisen uuden sähköpostiviestin saapuessa
Näppäimistön LEDit Vilkuttaa joitakin LEDejä kuten Caos Lock -indikaattori
Keskushälytys Näyttää yhden hälytysikkunan kaikille uusille sähköpostiviesteille
Keskuspiippaus Soittaa "Uusi sähköpostiviesti"-tapahtumalle Ääniasetukset-ohjelmassa asetetun äänitiedoston kerran ensimmäisen uuden sähköpostiviestin saapuessa
Loki-ikkuna Näyttää loki-ikkunan

index Lähtevän sähköpostin suodattimet

Tällä hetkellä on vain yksi lähtevää sähköpostia käsittelevä suodatin: fortune.
Se liittää satunnaisesti valitun hauskan tai viisaan "onnenkeksin" jokaisen sähköpostiviestin loppuun ennen sen lähettämistä. Voit kuiva-ajaa antamalla Pääteikkunassa komennon fortune.

index Postipalvelun asettaminen

Sen jälkeen kun tulevan ja lähtevän postin sähköpostipalvelimet (ja ehkä myös jotkut suodattimet) on asetettu, sinun on kehotettava Sähköpostipalvelua, joka tekee todellisen tarkistuksen ja noutamisen, tekemään työnsä.

e-mail-settings.png

Sähköpostin tarkistus-kohdassa asetat aikavälin, jolloin tilin sähköpostipalvelimelta kysellään uusia sähköpostiviestejä.
Jos sinulla on valintainen verkkoyhteys, saatat haluta tehdä sen Vain kun valintayhteys on yhdistetty ja myös Aikatauluta lähtevä sähköposti kun valintayhteys ei ole kytketty, jotta vältät säännöllistä automaattivalintaa vain sähköpostin tarkistamiseksi.

Sähköpostipalvelulla on tilaikkuna, jonka voit asettaa näyttämään Ei koskaan, Lähetettäessä, Lähetettäessä ja vastaanotettaessa tai Aina.

Varmista, että Käynnistä sähköpostipalvelut järjestelmän käynnistyksen yhteydessä on valittu tai ei ole mitään mail_daemon-taustaprosessia käynnissä tekemään kyselyä...

e-mail-mailbox.png

Painike Muokkaa sähköpostilaatikkovalikkoa... avaa kansion /boot/home/config/Mail/Menu Links/. Kaikki kansiot tai kyselyt (!) tai niiden linkit, jotka on laitettu tähän kansioon, ilmaantuvat Työpöytäpalkin tarjottimen sähköpostipalvelujen sähköpostilaatikkokuvakkeen asiayhteysvalikkoon.

Tuosta valikosta voit myös Luo uusi viesti..., Tarkista sähköposti nyt tai muokata Asetukset....

Jos pidät alhaalla VAIHTO-näppäintä asiayhteysvalikkoa kutsuessasi, saat näkyviin lisäkomentoja:

Tarkistaa vain sähköpostiviestit Tarjoaa alivalikon vain yhden tietyn tilin tarkistamiseksi
Lähettää odottavat sähköpostiviestit Sallii lähettää vireillä olevat sähköpostiviestit tarkistamatta uusia sähköpostiviestejä
Sulkee sähköpostipalvelut Sulkee koko sähköpostijärjestelmän (mail_daemon)

Sähköpostilaatikon kuvake itse näyttää, jos on lukemattomia viestejä (tila "Uusi"), kun siinä on kirjekuoria sisällä.