Hakemisto
Audioasetukset
Audiomikseri
HD audio
MIDI
Videoasetukset

media-icon_64.pngMedia-asetukset

Työpöytäpalkki:Asetukset
Sijainti:/boot/system/preferences/Media
Asetukset:~/config/settings/Media/*
~/config/settings/System Audio Mixer
~/config/settings/MediaPrefs Settings - Tallentaa paneelin ikkunasijainnin.

Media-asetukset ohjaa järjestelmän audio- ja videoasetuksia. Nuo ulottuvat jokapäiväisistä tehtävistä kuten äänenvoimakkuuden säätäminen aivan alimman tason säätämisestä joita useimmat käyttäjät eivät koskaan tarvitse. Eri asetukset on ryhmitetty luokkiin.

index Audioasetukset

Audio settings

Siinä tapauksessa, että tietokoneessasi on useampi kuin yksi audioliitäntä, voit valita arvon valikoista Audiosyöte, Audiolähtö ja mitä Kanavaa käytetään. Niissä harvinaisissa tapauksissa kun jotain järjestetään uudelleen jonoon audio-/videojärjestelmässäsi, kokeile napsauttaa Käynnistä mediapalvelut uudelleen-painiketta.

Voit myös valita Näytä voimakkuusohjaus Työpöydällä-valinnan. Se lisää pienen kuvakkeen Työpöytäpalkkiin:

Volume control of the Deskbar

Työpöytäpalkin kuvakkeen vasemman eli ykköspainikkeen napsaus ponnauttaa näkyviin voimakkuuden liukusäätimen, jolla ohjataan master-lähtöä. Vaihtoehtoisesti hiiren rullan käyttö suoraan kuvakkeen päällä muuttaa myös äänenvoimakkuuden. Kuten näet pienestä oikean alakulman Kopiot-kahvasta voit upottaa tämän liukusäätimen esimerkiksi Työpöydälle.

Työpöytäpalkin oikean eli kakkospainikkeen napsauttaminen avaa valikon pikakuvakkeilla Media-asetukset, Ääniasetukset ja avaa MediaSoitin-sovellus.

index Audiomikseri

Audiomikseri sallii sinun ohjata järjestelmän eri audiovirtojen voimakkuutta, esimerkiksi nykyisen suoritettavan sovelluksen audiolähtöä.

Gain controls

Tässä näemme master-lähdön ja parhaillaan suoritettavan MediaSoitin-sovelluksen äänenvoimakkuusliukusäätimen ja SDL-audiota käyttävän pelin. Näiden liukusäätimien avulla voit yhdistellä niiden audiolähtöjä niin että esimerkiksi peliäänet eivät vaimenna MediaSoittimen soittolistalta tulevaa musiikkia.

Liukusäätimien 'kaksoisnupit' edustavat stereon vasenta/oikeaa kanavaa. Niitä siirretään normaalisti samanaikaisesti, mutta voit ohjata tasapainoa liikuttamalla vain yhtä nuppia hiiren oikealla eli kakkospainikkeella.
Virran vaimennus valikosta Mykistä.

Valikon Asetukset-välilehti tarjoaa kaikkein alimman tason asetukset:

Setup

Näiden alimman tason säätöparametrien joukossa — joita luultavasti kokeilet, jos Haiku ei suoraan tue audiolaitteistoasi — on muutamia asetuksia, joista saatat kiinnostua.

Vaimenna mikserilähtöä 3:lla dB:llä antaa hiukan lisää häiriötöntä tilaa särön välttämiseksi.
Näytä balanssiohjaus stereoyhteyksissä lisää balanssiliukusäätimen voimakkuusliukusäätimen alapuolelle Voimakkuusohjaus-välilehteen 'kaksoisnuppien' sijasta.
Salli lähtö-/syötekanavien uudelleenkuvaus avaa uudet välilehdet yhden kanavan sijoittamiseksi yhteen tai useampaan ja niiden voimakkuuden säätämiseksi. Esimerkiksi voit liittää vasemman lähtökanavat eteen vasemmalle ja keskelle ja asettaa eri voimakkuudet.
Uudellenäytteytysalgoritmi on valitsimet Alhainen laatu (alhainen prosessorikäyttö ja viive) ja Korkea laatu (lievästi korkeampi prosessorikäyttö ja viive).

index HD-audio (nimeäminen riippuu laitteistosta)

Kun audiomikseri käsittelee eri audiovirtojen suoritusta kautta Haikun, tämä ohjaa fyysistä syötettä/lähtöä.

HD Audio, input

Siinä on kolme välilehteä:

Yleinen asettaa valikot Syötetaajuus ja Lähtötaajuus.
Lähtö asettaa kaiuttimien ja kuulokkeiden lähtötasot.
Syöte asettaa linjaliittimen ja mikrofonin syötetasot.

On sanottava, että nämä laitteistotasoasetukset voivat näyttää hiukan huolimattomilta...
Haiku koestaa laitteistoa ja yrittää saada järkeä tiedosta, jotka tulevat vastaukseksi. Saatat nähdä eri kaksoiskappaleliukusäätimiä samalla otsakkeella jne. Sinun on kokeiltava hiukan löytääksesi sen mitä etsit.

index MIDI

MIDI-asetukset näyttävät kaikki asennetut Äänikirjasimet, toisin sanoen instrumenttimäärittelyt. Valitse vain yksi, josta pidät. Kohteen kaksoisnapsautus avaa yläpuolella olevan kansion.

MIDI SoundFonts

Löydät muutamia Äänikirjasimia HaikuVarastosta; ne näkyvät automaattisesti asennuksen jälkeen. Netistä ladatut Äänikirjasimet on siirrettävä manuaalisesti kohteeseen /boot/system/non-packaged/data/synth/ (tai vastaavaan Home-hierarkiaan, katso aihe Tiedostojärjestelmäsijoittelu).

index Videoasetukset

Video settings

Laitteisto- ja ajurituestasi riippuen voit valita arvot valikoista Videosyöte ja Videolähtö.
Kuten audioasetuksissa, painikkeen Käynnistä mediapalvelut uudelleen napsauttamien saattaa korjata oudot takeltelut.