Hakemisto
Etsintäikkuna
Peruskyselyt - "nimellä"
Kehittyneemmät kyselyt - "attribuutilla"
Vielä edistyneemmät kyselyt - "kaavalla"
Tulosikkuna
Kyselymallinteet

Kyselyt

Kysely on tiedostoattribuutteihin perustuva tiedostohaku ja se voidaan suorittaa Seuraajassa tai Pääteikkunassa. Kyselyt tallennetaan kansioon /boot/home/queries/ ja säilytetään oletuksena viimeiset seitsemän päivää ennen tyhjentämistä. Huomaa, että nämä eivät ole hakusi staattisia tuloksia, vaan kyselylomakkeita, jotka liipaisevat uuden haun aina avattaessa.
Mikä parempaa, sinun ei tarvitse kaksoisnapsauttaa kyselyn tekemiseksi uudelleen. Voit porautua tallennettuuun kyselyyn aivan kuin mihin tahansa kansioon napsauttamalla hiiren kakkospainikkeella ja navigoimalla alivalikoiden lävitse.

index Etsintäikkuna

Aloitat haun kutsumalla Etsi...-valikkoa joko Työpöytäpalkista tai mistä tahansa Seuraaja-ikkunasta tai Työpöydältä (mikä on itse asiassa kokonäytön kokoinen Seuraaja-ikkuna). Pikanäpppäin on ALT F. Sinulle esitellään Haku-ikkuna:

basic-query.png
 1. Valitse nykyiset tai tallennetut kyselyt tai tallenna nykyiset hakuparametrit Kyselymallinteena.

 2. Kavenna etsintäaluetta valikosta Kaikki tiedostot ja kansiot tiettyyn tiedostotyyppiin.

 3. Määritä hakumenetelmä:
  • Nimellä - perushaku tiedosto- tai kansionimellä
  • Attribuutilla - edistynyt haku, määritä hakutermeiksi yksi tai useampia attribuutteja
  • Kaavalla - vieläkin edistyneempi haku, voit hienosäätää mutkikkaita hakutermejä
 4. Valitse levyasema, jolta etsitään.

 5. Kirjoita hakutermi.

 6. Laajentaja piilottaa/paljastaa lisävalitsimet.

 7. Ota pois valintaruutu Tilapäinen, jos et halua kyselyn katoavan automaattisesti 7 päivän jälkeen.

 8. Valitse valintaruutu Sisällytä roskakori, jos haluat etsiä myös roskakorista.

 9. Valinnainen, kirjoita nimi tälle kyselylle, jos haluat tallentaa sen.

 10. Kyselyn tallentamiseksi voit raahata ja pudottaa kuvakkeen minne tahansa. Kun sen tekee hiiren kakkospainikkeella, valikko tarjoaa tallentamisen mallinteena.

index Peruskyselyt - "nimellä"

Jos haluat yksinkertaisesti löytää kaikki ne tiedostot ja kansiot liitetyiltä levyiltä, jotka täsmäävät tiettyyn hakulauseeseen, jätä hakumenetelmäksi vain Nimellä, kirjoita hakutermi teksti-ikkunaan ja paina ENTER-näppäintä.

index Kehittyneemmät kyselyt - "attribuutilla"

Voit luoda edistyneempiä kyselyjä etsimällä tiettyjen tiedostotyyppien attribuuttisen sisältä. Jotta tämä toimisi, attribuutit on indeksoitava.

query-window.png

Käynnistät tiedostotyypin asettamisen esimerkiksi valinnasta Kaikki tiedostot ja kansiot valintaan Teksti | Sähköposti ja hakumenettelyn vaihto valintaan Attribuuteilla.

Tämä lisää ponnahdusvalikon teksti-ikkunan vasemmalle puolelle ja painikkeet Lisää ja Poista sen alle. Valikosta voi valita, että mitä attribuuttia kyselee. Painikkeilla Lisää ja Poista voit kysellä lisäattribuutteja ja poistaa niitä taas. Nämä attribuutit linkitetään loogisesti binaarilogiikan AND- tai OR-tiloilla.

Tehkäämme sähköpostikysely esimerkkinä:

query-window-filled.png

Tämä on Haku-ikkunasi, kun etsit kaikkia niitä sähköpostiviestejä, jotka Clara Botters on lähettänyt sinulle viimeisen kahden kuukauden aikana ja joissa aiheena on "sufflé" tai "impossible".
Kuten näet, aikaperustaisten attribuuttien kautta hakeminen tukee joitakin hyödyllisiä lauseita: paitsi "viimeiset 2 kuukautta", voisit käyttää myös "tänään", "eilen", "maanantai" tai "viime maanantai" (mikä olisi maanantai viime viikolla), tai "viimeiset 2 minuuttia/tuntia/päivää/viikkoa".
Hyvä tapa rajoittaa hakutulosten lukumäärää.

index Vielä edistyneemmät kyselyt - "kaavalla"

Kaavakyselyn kirjoittaminen käsin on puuduttavaa ja todella aika epäkäytännöllistä. Mutta sillä on silti käyttöä.

Ota yllä oleva kysely attribuutilla Claran niistä sähköpostiviesteistä, jotka koskevatt vibrafonista jne. Jos sinulla on kaikki attribuutit ja niiden hakutermit asetettuna, yritä vaihtaa Kaavalla-tilaan ja saat näkyviin tämän yksirivisen kyselymerkkijonon:

formula-query.png

Vielä kerran kun teksti on muokattu luettavammaksi:

(((((MAIL:from=="*[cC][lL][aA][rR][aA] [oO][sS][wW][aA][lL][dD]*")
    &&(MAIL:when>=%2 months%))
    &&(MAIL:subject=="*[sS][uU][fF][fF][lL][éÉ]*"))
    ||(MAIL:subject=="*[iI][mM][pP][oO][sS][sS][iI][bB][lL][eE]*"))
    &&(BEOS:TYPE=="text/x-email"))

Mihin käyttöön?

index Tulosikkuna

Haun käynnistymisen jälkeen Etsi-ikkuna korvautuu tulosikkunalla. Tässä on esimerkki, jossa hakuterminä on "server":

result-window.png

Lukuunottamatta harmaa taustaa tulosikkunat ovat tarkalleen samanlaisia kuin muut Seuraaja-ikkunat. Jotkut asiat ovat mainitsemisen arvoisia:

Voit liittää järkevän attribuuttiasettelun tietyn tiedostotyypin kyselytulokseen. Avaa kansio, joka sisältää ne tiedostotyyppitiedostot, joille haluat luoda mallinteen ja järjestää attribuutit siten kuin haluat kyselytuloksesi esitettävän. Kopioi tämä asettelu valikolla Attribuutit | Kopioi asettelu.

Avaa /boot/home/config/settings/Tracker/DefaultQueryTemplates, luo uusi kansio nimellä group/filetype, korvaten kauttaviivan alaviivalla, esimerkiksi "audio_x-mp3". Avaa uusi kansio ja liitä aiemmin kopioitu asettelu Attribuutit | Liitä asettelu-valikolla.

index Kyselymallinteet

Jos kaksoisnapsautat tallennettua kyselyä, tiedostohaku käynnistyy taas kerran ja tulosikkuna avautuu välittömästi. Et ehkä kuitenkaan halua etsiä tarkalleen näillä hakuparametreilla, vaan käyttää sitä vain hiukan muotoillun kaavan aloituspisteenä.
Käyttämällä Tallenna kysely mallinteena-valikkorivillä (katso (1) näytönkaappauksessa ylhäällä) tai raahaamalla ja pudottamalla kuvakkeen (10) minne tahansa hiiren kakkospainikkeella, voit luoda juuri sellaisen mallinteen. Sen kaksoisnapsauttaminen ei avaa tulosikkunaa, vaan Etsi-paneelin, antaen mahdollisuuden nopeasti vaihtaa hakumerkkijonoja ja lisätä tai poistaa attribuutteja.

Milloin valitset kyselyn tallentamisen mallinteena, ne luetellaan Etsi-paneelin äskettäisten kyselyjen valikossa.