Tämän sivun kotoistaminen ei ole vielä täydellinen. Siihen asti keskeneräiset osat käyttävät englanninkielistä alkuperäistekstiä.
Hakemisto
Liitetään taltioita
Navigoidaan
Ulkoasu
Seuraaja-asetukset
Työskentely tiedostoilla
Tapahtumatila

Seuraaja

Seuraaja on graafinen käyttöliittymä kaikille tiedostoillesi. Se sallii sinun luoda uusia tiedostoja ja kansioita sekä löytää, käynnistää ja nimetä uudelleen samoin kuin kopioida tai poistaa olemassa olevia tiedostoja ja kansioita.

Koska kyseessä on vain muiden kaltainen sovellus (Työpöytä kuvakkeineen on vain taustalla oleva kokonäyttöikkuna), Seuraaja näkyy ikkunoineen Työpöytäpalkissa ja se voidaan sulkea ja käynnistää uudelleen. Helpoin tapa poistua tai käynnistää uudelleen kaatunut tai jäätynyt Seuraaja (tai kuriton Työpöytäpalkki) on Ryhmävalvonta-sovelluksen kutsuminen.

index Liitetään taltioita

Jotta käyttäjä pääsee käsiksi kiintolevyyn, CD-levyyn, USB-tikkuun jne., käyttäjän on ensin liitettävä taltio, toisin sanoen kerrottava järjestelmälle, että se on olemassa. Tämä tehdään avaamalla Työpöydälla tai jo liitetyn taltion (kuten alkulatauslevy) päällä hiiren kakkospainikkeella Liitä-alivalikon. Löydät saman alivalikon Työpöytäpalkin Liitä-valikosta.

drill-down.png

Löydät myös valikon Asetukset niin että sinun ei tarvitse liittää kaikkia manuaalisesti jokaisen alkulatauksen jälkeen.
Yllä oleva asetus liittää automaattisesti jokaisen tallennuslaitteen, jonka liität tai lisäät ja liittää alkulatauksen yhteydessä myös kaikki levyt, jotka oli liitetty aiemmin.

Ennen kuin poistat esimerkiksi kiintolevyn tai USB-tikun, varmistu, että olet poistanut taltion onnistuneesti ja että sen kuvake on kadonnut. Tämä takaa, että kaikki tiedonsiirrot ovat päättyneet onnistuneesti. Muussa tapauksessa tietoja voi kadota tai levy rikkoutuu!
Haiku kykenee liittämään ei-BFS-alustettuja taltioita. Sinua kuitenkin varoitetaan, että näitä ei-BFS-tiedostojärjestelmiä ei ole testattu perusteellisesti. Kirjoittaminen noille taltioille voi aiheuttaa jossain tapauksissa rikkoutumista. Jos haluat olla varmalla puolella, valitse aina painike Liitä kirjoitussuojatttuna kun liität taltioita!

index Navigoidaan

Kun oletuksena kaksoisnapsautat kansiota, Seuraaja avaa uuden ikkunan, mutta jättää ylemmän tason ikkunan avoimeksi. Tämä voi nopeasti johtaa työpöydän täyttymiseen ikkunoilla.
Voit estää tämä pitämällä alhaalla Alt Gr/OPT-painiketta, mikä sulkee automaattisesti ylemmän tason ikkunan.
Tämä pätee myös näppäinnavigoinnissa. Katso lisätietoja aiheesta Pikanäppäimet ja näppäinyhdistelmät.

Kansioiden läpi kulkeminen on yksi Seuraajien päätarkoitus aivan kuin tiedostohallinnoilla muilla alustoilla. Haikun Seuraajassa on joitakin ainutlaatuisia ominaisuuksia, jotka opastavat sen tehokkaaseen tekemiseen.

indexSiirrytään alas alivalikkoihin

Sen sijaan, että kaksoisnapsautellaan kansio kansiolta alaspäin kansioiden hierarkiapuussa, on olemassa parempi tapa siirtyä alaspäin:

drill-down.png

Hiiren kakkospainikkeen napsauttaminen kansion päällä tuo näkyviin tavallisen asiayhteysvalikon, jonka ylimmäisenä on nykyisen kansion alivalikko, jonka antaa sinulle mahdollisuuden navigoida tason alaspäin. Siirrä hiiren kohdistinta vain alaspäin hierarkiassa, kunnes löydät tiedoston tai kansion, jota olet etsimässä ja avaa se napsauttamalla. Yllä näytetään kansion /boot/home/config/ sisältö.
Jos teet ylläkerrotun ollessasi raahaamassa tiedostoa, se siirretään sinne, minne sen mahdollisesti pudotat.

Samanlaista menetelmää voidaan käyttää mistä tahansa Seuraaja-ikkunasta:

window-drill-down.png

Napsauta vasemmalla alhaalla olevaa aluetta, jossa on lueteltu kohteiden lukumäärä, ja saat näkyviin alivalikon, jossa näkyy kaikki nykyisen tason alapuolella olevat tasot. Sieltä voi kairautua alaspäin kansioiden lävitse kuten tavallisesti.

Huomaa, että Työpöytä on aina ylin taso, koska se on paikka, jossa Seuraaja näyttää liitetyt taltiot. Jos haluat vielä yhden levyaseman, sinun on ensin navigoitava ylimmäksi (Työpöydälle) ja hypätä siellä toiselle levylle.


Saat saman alivalikkonavigoinnin kun raahaat tiedostoa kansion päällä. Hiiren osoittimen pitäminen hetken kohteen päällä saa alivalikon ponnahtamaan näkyviin ja voit siirtyä alaspäin kohteeseesi. Jos aloita raahaamisen hiiren kakkospainikkeella, voit valita kopioinnin, siirtämisen tai tiedoston linkittämisen, joka toteutuu, kun päästät irti hiirellä.

index Hypätään tiedostoihin nimeä kirjoitettaessa

Eräs konsepti on ehkä tuttu muiden käyttöjärjestelmiem tiedostohallinnasta: tiedostonimen muutaman ensimmäisen kirjaimen kirjoittaminen aiheuttaa hyppäämisen ensimmäiseen tiedostoon, jonka nimen alusta löytyvät nuo kirjaimet. Haiku vei idean askeleen pitemmälle. Jos kirjaimia ei löydy tiedoston nimen alusta, niin se hyppää ensimmäiseen tiedostoon, jossa kirjaimet ovat missä paikassa tahansa. Ja jos kirjaimia ei löydy tiedostonimestä, niin seuraavaksi etsitään tiedostojen attribuutit.

window-type-ahead.png

Yllä olevassa esimerkissä on useita tiedostoja, jotka alkavat "Haiku logo", renderoinnin yksinkertainen eteenpäin kirjoittaminen on aika tehotonta. Haikussa kirjaimet "web" kirjoittamalla hypätään juuri sen ensimmäiseen ilmentymään tiedostossa "Haiku logo - website". Kirjoittamasi kirjaimet ilmaantuvat vasempaan alakulmaan, jossa normaalisti löytyy tiedosto- ja hakemistokohteiden lukumäärä. Sekunti kirjainten kirjoittamisen jälkeen, näyttö hyppää takaisin normaalitilaan ja olet valmis kirjoittamaan uuden haun.

index Nimenkirjoitussuodatus

Sen sijaan, että hypätään tiedostoon nimen kirjoittamisen yhteydessä, olemassa on myös valitsin, jolla voidaan suodattaa pois kaikki tiedostot, jotka eivät täsmää kirjoittamiisi merkkeihin. Tämä parantaa selvyyttä dramaatttisesti, erityisesti kansioissa, joissa on paljon tiedostoa. Käyttämällä näppäimiä VAIHTO VÄLILYÖNTI erottimena, voit kirjoittaa jopa useita merkkijonoja.
Päinvastoin kuin haun eteneminen kirjoittamisen aikana, suodatus jää toteutumatta kunnes painat näppäintä ESC tai suljet ikkunan (tai poistut kansiosta, jota olet käyttänyt yhden ikkunan navigoinnissa).
Tämä nimenkirjoitussuodatus asetetaan Seuraaja-asetuksissa.

index Ulkoasu

window-menu.png

Seuraaja-ikkunat tarjoavat kolme erilaista näkymätilaa Ikkuna-valikosta:

Ikkuna-valikko tarjoaa lukuisia muita funktioita:

Joskus haluat vain järjestää muutamia kuvakkeita uudelleen ilman täydellistä Siivousta (ALT K). Siinä tapauksessa valitset nämä kuvakkeet ja aloitat niiden raahaaminen niiden uuteen sijaintiin. Pidä painike ALT painettuna ennen kuvakkeiden pudottamista siihen kohtaan. Tämä tasaa kuvakkeet näkymättömään rasteriin.

Ensimmäinen sarake valikon Luettelonäkymä-tilassa määrittelee kuvakkeen nimikkeen valikkotiloissa Mini ja Kuvakenäkymä. Normaalisti se on tiedostonimi, mutta voit aivan yhtä hyvin vaihtaa Luettelonäkymään, raahata Koko-sarake vasemmalle ja nimiöidä kuvakkeet niiden kokojen mukaan kun vaihdetaan takaisin Kuvakenäkymä-tilaan. Hienoa!

Loput funktioista ovat aika itsestäänselviä, siirrytään Seuraaja-asetuksiin.

index Seuraaja-asetukset

Ikkuna | Asetukset... avaa paneelin, joka tarjoaa lukuisia asetuksia jotka, missä ei ole ilmeistä, pitäisi tulla selväksi yhdellä yrityksellä. Koska kaikki asetukset toteutetaan välittömästti, näet muutokset heti.
Joten lyhyesti ei niin ilmeiset asetukset:

Tämä paneeli on muuten käytettävissä myös Seuraajassa Työpöytäpalkin Asetukset-valikosta.

index Työskentely tiedostoilla

Kun kutsutaan valitun tiedoston kautta, useimmat Tiedosto-valikon komennoista tarjotaan myös asiayhteysvalikosta hiiren kakkospainikkeen napsautuksella tuohon tiedostoon.

Kuten tavallista, komennot ovat aika selviä.

index Tapahtumatila

Kun kopioit, siirrät ja poistat tiedostoja, Seuraaja näyttää edistymisen tilaikkunassa. Jos aloitat useamman kuin yhden tapahtuman, jokainen työ saa oman tilanäytön.

transaction-status.png

Oikealla on kaksi painiketta tapahtuman tauottamiseksi tai pysäyttämiseksi kokonaan. Joskus voi olla hyödyllistä tilapäisesti pysäyttää laaja tapahtuma. Sinun on ehkä esimerkiksi käynnistettävä laajempi sovellus. Suuren tietomäärän kopioiminen tukkii kiintolevysi siirtokaistanleveyden ja siten viivyttää työkulkuasi.