Hakemisto
Haikun sähköpostijärjestelmä
Käytetään omia tiloja
Käytetään kyselyjä
Lisävihjeitä

Työpaja: Sähköpostin hallinta

Tämä työpaja vilkaisee, kuinka sähköpostia hallinnoidaan Haikussa. Se otaksuu, että sähköpostipalvelu on asetettu oikein Sähköpostiasetukset-sovelluksella ja Sähköposti-sovelluksen perusominaisuudet ovat sinulle tuttuja.

index Haikun sähköpostijärjestelmä

Jos tulet Haikuun muista käyttöjärjestelmistä, olet luultavasti käyttänyt suuria sovelluksia kuten MS Outlook tai Mozillan Thunderbird. Sinun on asetettava ne kirjoittamalla kaikki tiedot sähköpostipalvelimien osoitteista jne. ja ne käyttävät omia yhteystietotietokantojaan. Ne ottavat huolehtiakseen sähköpostin lähettämisestä ja noutamisesta sekä tallentavat ne johonkin suureen erikoistiedostoon.
Sähköpostiasiakassovelluksen vaihtaminen on melkoinen hässäkkä vaatien tiedoston vientiä ja tuontia sekä muuntamista. Useamman kuin yhden asiakasohjelman käyttäminen rinnakkain sen tarkistamiseksi, mitä on saatavilla ei myöskään onnistu ilman hässäkkää.

Haikun sähköpostijärjestelmä on erilainen. Se on jaettu erillisiin pienempiin moduuleihin.

Siinä on mail_daemon-taustaprosessi, joka huolehtii viestinnästä sähköpostipalvelimiesi kanssa. Sähköpostiasetukset -ohjelma on yksi keskeinen paikka asettaa sähköpostitilisi ja esimerkiksi se, kuinka usein ne tarkistetaan.

Jokainen noudettu tai lähetetty viesti tallennetaan otsaketietoineen (kuten lähettäjä, aihe, päivämäärä) ja tilatietoineen (kuten Uusi, Vastattu, Lähetetty) yhtenä yksittäisenä sähköpostitiedostona BFS-attribuutteihin. Tämä ottaa käyttöön niiden etsinnän/suodattamisen Haikun nopeiden kyselyjen avulla.

browsing.png

Koska jokainen sähköpostiviesti on erillisessä tiedostossa, niiden katsominen on yhtä helppoa kuin kansion (tai kyselytuloksen) kuvien selaaminen ShowImage-sovelluksella. Jättämällä Seuraaja-ikkunan auki näet parhaillaan katsottavan tiedoston siirtyvän valinnan samalla kun käytät edellinen/seuraava -painiketta niiden läpi kulkemiseen.
Koska ne ovat riippumattomia tiedostoja, jonkun toisen selaimen kuin Haikun Sähköposti ei aiheuta ollenkaan mitään vaikeuksia.

Samalla tavalla uuden viestin luomisen tulos on vain toinen tiedosto, joka ojennetaan mail_daemon-taustaprosessille, joka ottaa huolehtiakseen sen lähettämisestä. Yhteystietohallinta on alistettu Ihmiset-sovellukselle.

Pähkinänkuoressa, missä muut sähköpostiasiakasohjelmat tekevät kaiken, viestinnän sähköpostipalvelimen kanssa ja tarjoavat näkymän kaikkiin sähköpostiviesteihin ja työkalut viestien etsintään ja suodattamiseen, Haiku käyttää pienempien työkalujen ketjua ja yleistä tiedostohallintaa:

Erityisesti Seuraajan ja kyselyjen käyttö sähköpostiviestien hallintaa on tehokas ajatus. Kokemus, jonka saat, on siirrettävissä mihin tahansa muuhun tiedostopulmaan. Olkoon se kuvia, musiikkia, videota, yhteystietoja tai muita asiakirjoja, Seuraajan käyttäminen on kaiken tiedostohallinnan ydintä.
Parannukset kaikkiin näihin järjestelmiin eivät koske vain sähköpostien lähettämistä, vaan kaikkia sovelluksia, jotka käyttävät niitä.

index Käytetään omia tiloja

Kun selaat äskettäin saapunutta sähköpostia, haluat palata joihinkin niihin myöhemmin ajatellaksesi niitä perusteellisemmin. Vaikka voisit käyttää sähköpostiohjelman valikon Sulje ja | Jätä uutena pitämään ne sähköpostiviesteinäsi ”Uudet viestit”-kyselyllä, asioilla on tapana kasaantua sillä tavoin...

Yksi ratkaisu olisi tietysti aloittaa vastaus ja tallentaa se luonnoksena. Mutta sinun ei odoteta kirjoittavan vastausta ja vain haluavan lukea sähköposti uudelleen myöhemmin, se ei ole ideaalitilanne.

status.png

Käytä uusien tilojen parempaan luomiseen ja sähköpostien luokitteluun valikkoja Sulje ja | Aseta arvoon.... Voit esimerkiksi kutsua tilaa ”Myöhemmin”, ja kysellä sitä sitten, kun sinulla on enemmän aikaa.
Tai voit käyttää eri tiloja tietyille projekteille. Esimerkiksi loin tilan ”HUG” (”Haiku user guide”), jonka alla kerään jokaisen sähköpostiviestin, joka voi vaikuttaa käyttöopasteiden sisältöön, kuten versionhallinnan commit-viestit lähdekoodimuutoksista, jotka muuttavat tai esittelevät joitakin ominaisuuksia tai jotakin muuta mitä haluaisin muuttaa käyttöopasteissa.
Yritkä kaikissa tapauksissa pitää tilanimi lyhyenä. Sillä tavalla se sopii aina Seuraajan ”Tila”-sarakkeen normaaliin leveyteen.

Sinun ei tarvitse avata sähköpostiviesti sovelluksella Sähköposti sen tilan asettamiseksi. Seuraaja-liitännäisellä Merkitse luetuksi ja Merkitse tilana... voit valita joitakin sähköpostitiedostoja ja asettaa niiden tilan yhdellä kerralla.

index Käytetään kyselyjä

Tietysti voit määritellä kansion kaiken sähköpostisi tallentamiseen. Voit avata sen ja siellä on kaikki sähköpostisi. Mutta ajan mittaan kansio tulee täyteen ja viestien näyttäminen kestää yhä kauemmin, koska tuhansien tiedostojen ja niiden attribuuttien jäsentämiseen kuluu aikaa. Enimmäkseen et todella välitä kaksi vuotta vanhoista sähköpostiviesteistä nigerialaisesta prinssistä ja heidän perintöpulmista ...

Paljon kansioiden kansoittamisajasta menee tiedostojen lukemiseen levyltä oikeaan lajittelujärjestyksen ja niiden näyttämiseen ikkunassa. Jos sinun on avattava kansio, jossa on valtava määrä tiedostoja, voit lyhentää odottamisaikaa muuttamalla Seuraaja-ikkunan tilaksi ”näkymätön", ts. joko minimoimalla sen tai vaihtamalla toiseen työtilaan. Katso Prosessivalvonta nähdäksesi, mitä se vaikuttaa suoritinkäyttöön.

Kyselyt pelastukseksi!

Kyselyjä käyttämällä voit kaventaa sähköpostiviestisi näkymäaluetta. Itse asiassa Työpöytäpalkin sähköpostikuvake käyttää kyselyjä.

daemon-in-deskbar.png

Alivalikko Avaa luonnos kyselee tilaa ”Luonnos”, jonka Sähköposti-sovellus asettin viestiä tallentaessasi.

Avaa ulevan sähköpostin kansio ja Avaa sähköpostikansio ovat vain linkkejä tavallisiin kansioihin (ja mielestäni ne eivät ole kovin hyödyllisiä).

Alivalikko # new messages kansoitetaan kyselemällä sähköpostiviestien ”Uusi”-tilaa (kysely on muuten sama, kuin se, jota käytetään vaihtamaan sähköpostikuvake näyttämään joitakin kirjaimia).

Voit myös lisätä omia kyselyjä (tai kansioita, sovelluksia, skriptejä jne.) asiayhteysvalikkoon laittemalla niitä tai linkkejä niihin kansioon ~/config/settings/Mail/Menu Links.

Kysely ~/config/settings/Mail/mailbox on erikoistapaus: Se suoritetaan napsauttamalla hiiren ykköspainikkeella Työpöytäpalkissa. Jos haluat muuttaa tuota käyttäytymistä, voit korvata sen millä tahansa muulla tiedostolla (tai linkillä tiedostoon), nimeä se vain nimellä ”mailbox”. Sen ei tarvitse olla kysely, sillä linkki kansioon, skripti tai sovelIus toimii aivan yhtä hyvin.

index Kyselyesimerkit

Tässä on muutamia esimerkkejä hyödyllisistä kyselyistä:

query-1.png query-2.png
Tämä löytää kaikki sähköpostiviestit omalla tilalla "Myöhemmin". Tämä löytää kaikki sähköpostiviestit viimeisen 2 päivän ajalta.
query-3.png query-4.png
Tämä löytää kaikki Ingo Weinholdin postittamat sähköpostiviesttit viimeisen 2 viikon ajalta. Tämä löytää kaikki sähköpostiviestit Haiku commit listalta viimeisen 12 tunnin ajalta.

index Lisävihjeitä