Hakemisto
Esikäsittelyt
Oman tiedostotyypin luominen
Kuvake
Tiedostotunnistus
Kuvaus
Ensisijainen sovellus
Lisäattribuutit
Indeksointi
Tietojen lisääminen
Tietokannan kysely

Työpaja: Tiedostotyypit, attribuutit, indeksi ja kyselyt

Tämä on työpaja tietokantojen Attribuutit-, Kyselyt-, Indeksi-käytöstä ja omien Tiedostotyypit-määrittelyjen käytöstä. Esimerkkinä rakennamme tietokannan DVD-kirjaston seuraamiseksi.

index Esikäsittelyt

Päättäkäämme aluksi, mikä tiedostotyyppi ja mitkä attribuutit palvelisivat tarpeitamme. Alunperin halusin käyttää Kirjanmerkki-tiedostoa linkillä elokuvien IMdB-sivulle, mutta Haikussa ei ole tällä hetkellä "kirjanmerkittävää" webbiselainta kuten BeOS-käyttöjärjestelmän NetPositive, joten tulin tähän: Tiedosto itse on JPEG-kuva elokuvan kannesta.
WebPositive-ohjelmalla Haikulla on nyt kirjanmerkkitiedostoja käyttävä selain, joten voit aivan hyvin käyttää kirjanmerkkitiedostoa eikä kuvaa perustiedostotyyppinä tietokantatiedostoillemme.
Oli miten tahansa, näihin tiedostoihin lisäämme pari attribuuttia. Tässä on päätettävä, että haluammeko kysellä sitä myöhemmin (silloin meidän olisi lisättävä se indeksiin) ja jos niin, mitä attribuuttityyppiä sen pitäisi olla. Numerot (int, float) voidaan evaloida eri tavalla kuin teksti (</=/>, joka on jotakin/sisältää jotakin/alkaa jollakin).

Tässä on attribuutit, jotka haluaisin nähdä DVD:stäni:

index Oman tiedostotyypin luominen

Aloita Tiedostotyypit-asetukset, ja napsauta painiketta Lisää... vasemmalla olevan hierarkialuettelon alla. Pieni valintaikkuna avautuu ja voit määritellä, missä MIME-ryhmässä uusi tiedostotyyppisi sijaitsee. Voit myös luoda kokonaan uuden ryhmän. Laittakaamme se "sovelluksiin" ja asetaan "Sisäiseksi nimeksi" DVDdb.

filetypes-new-file-type.png

Nyt avautuu paneeli uudelle DVDdb-tiedostotyypillesi:

filetypes-dvddb.png

index Kuvake

Kaksoisnapsauta kuvakelähdettä avataksesi Kuvakemaatti-sovelluksen tiedostotyyppisi kuvakkeen suunnittelemiseksi. Voit myös raahata & pudottaa kuvakkeen toisentyyppisestä kuvakelähteestä, ehkä alkuna muokatulle versiolle.

index Tiedostotunnistus

Voit lisätä loppuliitteitä kuten .txt, .jpg, .mp3 tiedostojen tunnistamiseksi tarkentimen avulla. Ne ovat hyödyllisiä, kun työskennellään tiedostojen kanssa, jotka ovat lähtöisin järjestelmistä ilman MIME-tyypitystä. Emme tarvitse sitä esimerkissämme.

index Kuvaus

index Ensisijainen sovellus

Tämä ponnahdusvalikko näyttää kaikkien niiden sovellusten luettelon, jotka voivat käsitellä tätä tiettyä tiedostotyyppiä. Tästä voimme valita, että mikä ohjelma avaisi tämän tietyn tiedoston, kun sitä kaksoisnapsautetaan.

Valitse... avaa tiedostovalintaikkunan, jolla voit valita sovelluksen, joka avaa tämän tyyppisen tiedoston. Tässä asetamme Kuvakatselin-ohjelman näyttämään DVD:n kannen.
Sama kuin... avaa tiedostonvalintaikkunan, jossa valitset minkä tahansa tiedoston, jolla on jo ensisijainen sovellus asetettuna samaksi, jota haluat itse käyttää.

index Lisäattribuutit

Tässä kirjoitamme kaikki omat attribuutit, joista päätimme esikäsittelyssämme. Painikkeen Lisää... napsauttaminen avaa paneelin uuden attribuutin kaikkien tietojen kirjoittamiseksi. Voit muokata olemassaolevaa attribuuttia kaksoisnapsautuksella.

filetype-extra-attribute.png

Lisää nyt kaikki tietomme attribuutteihimme:

Sisäinen nimiAttribuuttityyppiindeksoitu?Kuvaus
DVDdb:title text kyllä Elokuvaotsikko
DVDdb:genre text kyllä Tyylilaji
DVDdb:url text ei Verkko-osoite
DVDdb:cast text kyllä Ohjaaja/Näyttelijät
DVDdb:plot text ei Juoni
DVDdb:rating int-32 kyllä Arvosana 1 ... 10
DVDdb:coord text ei Hylly
DVDdb:lent text kyllä Lainattu henkilölle

index Indeksointi

Ennen kuin alamme kirjoittaa tietoja pieneen DVD-tietokantaamme, meidän pitäisi lisätä tietyt attribuuti Indeksiin. Vain indeksoidut attribuutit voivat käyttää Haikun nopeita Kyselyjä.
Joten mitä etsimme tulevaisuudessa? Emme luultavasti kysy "Mitä on hyllyni B4-koordinaatissa?" tai "Sisältääkö IMdB-verkko-osoite tai elokuvan juoni sanan 'pope-shenooda'?".

Tämä jättää nämä attribuutit:

Sisäinen nimiAttribuuttityyppi
DVDdb:titletext
DVDdb:genretext
DVDdb:casttext
DVDdb:ratingint-32

Niiden indeksoimiseksi avaamme Pääteikkunan ja lisäämme yksinkertaisesti yhden attribuutin kerrallaan toisten perään.

mkindex -t string DVDdb:title
mkindex -t string DVDdb:genre
mkindex -t string DVDdb:cast
mkindex -t int DVDdb:rating

Valitsin -t määrittelee attribuuttityypin, joka on "string"-merkkijono kaikille muille kuin arvosanoille, jotka ovat kokonaislukuja.

index Tietojen lisääminen

Nyt kaikki asetukset on tehty ja voimme aloittaa tietojen syöttämisen tietokantaamme.
Koska perustiedostomme on kansikuva, siirrymme johonkin verkkoresurssiin kuten IMdB, etsimään ensimmäistä elokuvaamme ja tallennamme kannen tai elokuvan julisteen siihen uuteen kansioon, jossa haluamme säilyttää DVDdb-tiedostojamme.

Avaamalla tuon kansion näemme tyypillisen Seuraja-ikkunan, jossa on yksi JPEG-tiedosto. Napsautamme sitä hiiren kakkospainikkeella, vaihdamme sen tiedostotyypiksi application/DVDdb liitännäisellä Tiedostotyyppiliitännäinen. Lisätietoja tästä on Tiedostotyypit-asiakirjassa.

Nyt aktivoimme kaikki DVDdb-attribuutit Seuraajan Attribuutit-valikosta ja järjestämme sarakkeet mielemme mukaan:

filetypes-dvddb-empty.png

Napsauttamalla vielä tyhjää attribuuttia (tai painamalla ALT E -näppäimiä) siirrymme muokkaustilaan ja täytämme jokaisen attribuutin. Näppäimillä SARKAIN ja VAIHTO SARKAIN voit navigoida attribuuttien välillä.

Esimerkissämme aloitamme tavallisesti lataamalla JPG-kannen ja vaihdamme sen tyypiksi applications/DVDdb. On toinen elegantti tapa tuottaa tiedosto, jolla työskentelemme. Kopioi vain tiedostotyyppimme tyhjä tiedosto hakemistoon /boot/home/config/settings/Tracker/Tracker New Templates ja nimeä se uudelleen DVDdb-nimiseksi.

Napsauttamalla Seuraaja-ikkunaa hiiren kakkospainikkeella löydät valikon Uusi... alta uuden rivin oletusarvon "Uusi kansio" lisäksi.

index Tietokannan kysely

Usean tunnin työähkimisen jälkeen meillä on pieni sievä tietokanta, jota voit kysellä löytääksesi kaikki Christina Ricci -elokuvasi, joiden arvosana on 7+ ... :)

Voit liittää tiettyyn tiedostotyyppiin järkevän attribuuttiasettelun.
Avaa DVDdb-tiedostosi sisältävä kansio ja järjestä attribuutit niin kuin haluat kyselyn tulokset esitettävän. Kopioi tämä asettelu valikolla Attribuutit | Kopio asettelu.

Avaa /boot/home/config/settings/Tracker/DefaultQueryTemplates, luo uusi kansio ja nimeä se uudelleen group/filetype-määrittelyllä, korvaten kauttaviivat alaviivoilla; meidän tapauksessa "application_DVDdb".

Avaa uusi kansio ja liitä asettelussa Attribuutit | Liitä asettelu. Voilà:

query-dvddb.png