Az oldal fordítása még folyamatban van. Amíg tart a fordítás, addig a lefordítatlan részek angolul jelennek meg.

Programok

Mielőtt elmerülnénk a Haiku-val érkező programokban, előtte nézzük meg, hogy hogyan is telepíthetünk illetve távolíthatunk el programokat. A legkézenfekvőbb megoldás a csomagok keresésére, frissítésére, telepítésére és eltávolítására a Haiku csomagkezelő használata. Azonban, mivel a Haiku binárisan nagyrészt kompatibilis elődjével, a BeOS-al, így a régebbi csomagok (.zip és .pkg) szintén használhatóak.

A továbbiakban többször találkozunk a ~/config/ hierarchiával, mely a Saját mappán belül lévőre utal. Ha megszeretnénk osztani programjainkat a többi felhasználóval (majd mikor a későbbiekben a Haiku többfelhasználós lesz), akkor a /system/ mappában lévő megfelelőjét kell használni. További információ a Fájlrendszer felépítése fejezetben.

index Haiku csomagok (.hpkg)

A csomagokat keresésére, letöltésére és telepítésére, eltávolítására a legjobb megoldás a Raktár használata. Ha ez nem jöhet szóba, mert máshonnan, nem nyilvános helyről származik a csomagunk, akkor egyszerűen csak a ~/config/packages/ mappába kell helyezni azt.

You'll find the newly installed application in /system/apps/ or, in case of a commandline application, in /system/bin/. All other files the program depends upon (libraries, data, add-ons, etc.) appear automatically in the right locations in the filesystem.

Az Asztalsáv vagy az Indítósáv leírásai tartalmaznak információkat, hogy hogyan lehet létrehozni indító ikonokat az új programokhoz.

Bár egy .hpkg fájl is ugyan úgy kicsomagolható, mint bármilyen másik csomag, a csomagkezelő nem így működik. A fájlrendszeren belül, ahol a fájlok megjelennek, valójában nincsenek ott, ugyanis nem történik meg a fájlok tényleges átmásolása. Éppen ezért olyan gyors a telepítés illetve az eltávolítás.

Ha a csomagnak van valamilyen előfeltétele (funkciótár vagy egy másik csomag), akkor kapunk egy előugró ablakot, ami rákérdez a szükséges fájlok letöltésére és telepítésére.

Uninstalling is just as easy: Simply find the package in HaikuDepot and click Uninstall.

If you're working in the Terminal or want to do un/installing of packages in a script, you should have a look at the command pkgman --help.

index Régi BeOS csomagok (.zip és .pkg)

A BeOS csomagok, melyek tartalmaznak minden szükséges fájl a programhoz, egyszerűen kicsomagolhatóak (duplakattintással a Kicsomagoló vagy pedig a régi Csomagtelepítő nyílik meg) bárhová a /boot/home/ mappán belül és onnan futtathatóak is. Az eltávolításuk épp ilyen egyszerű: csak töröljük ki a program mappáját.

This is true for the majority of old BeOS applications. If you happen upon one that doesn't work out-of-the-box, because it wants to spread its files to hard-coded locations that are not guaranteed to exist, you can try to fix things manually. The folder /system/non-packaged/ allows you to recreate the needed folder hierarchy. As more and more real .hpkg packages become available and old BeOS applications get re-packaged, this will become less needed. Please consult this online article on how to use the non-packaged hierarchy.

index Haiku programok

A Haiku sok kicsi, ugyanakkor hasznos programot tartalmaz. A programok a /boot/system/apps/ mappában találhatóak. Azok a programok, amik nem egy adatfájl megnyitásával indíthatóak (például a Képmegjelenítő egy kép megnyitásakor) azokat megtaláljuk a Programok menüben az Asztalsávon.

iconFolyamatmonitor A rendszer terheltségét/kihasználtságát jeleníti meg grafikonon.
iconRendszerválasztó Rendszerválasztó menü telepítése a lemezre.
iconKaraktertábla Unicode karaktertábla megjelenítése.
iconCodyCam Web-kamerával készített kép feltöltése a megadott kiszolgálóra.
iconHibakereső Grafikus hibakereső.
iconSzámológép Többfunkciós számológép.
iconLemezFürkész Hexadecimális szerkesztő.
iconLemezhasználat Vizuálisan megjeleníti a mappák használatát.
iconLemezkezelő Lemez/partíció kezelő program.
iconKicsomagoló Ismert csomagolt fájlok kicsomagolása.
iconRaktár Lehetőséget biztosít csomagok keresésére, letöltésére, telepítésére, frissítésére illetve eltávolítására
iconIcon-O-Matic Haiku vektoros ikonok készítése.
iconTelepítő A Haiku telepítésére szolgáló program.
iconNagyító Az egérkurzor körüli terület nagyítására szolgáló program.
iconLevelezés Levelező kliens.
iconMédialejátszó Multimédia lejátszó az összes támogatott formátumhoz.
iconMidilejátszó MIDI fájlok lejátszása.
iconCsomagtelepítő BeOS formátumú (PKG) csomagok telepítője.
iconNévjegyek Névjegykezelő.
iconSzegényEmber Egyszerű web-kiszolgáló.
iconKépernyőkép Képernyőkép-készítő program.
iconKépmegjelenítő Egyszerű képnézegető.
iconFrissítéskezelő A Haiku illetve a programok frissíthetőek vele.
iconHangfelvevő Hangrözgítő vonalbemenethez vagy mikrofonhoz.
iconStyledEdit Egyszerű szövegszerkesztő.
iconTerminál Felület a bash shell-hez.
iconSzövegkeresés Szöveg-kereső program.
iconTV Analóg TV program.
iconWebPositive Alapértelmezett böngésző.

index Haiku parancssori alalmazások

A szokásos parancsssori alkalmazások mellett, melyek a bash "tartozékai", vagy szükségesek a POSIX-kompatibilitás miatt, néhány Haiku-specifikus program is rendelkezésünkre áll. Ezek a programok szintén használhatóak szkript írásakor is. További információk a Bash és szkriptek fejezetben.

iconAz összes parancssori alkalmazás
iconHaiku-specifikus parancsssori alkalmazások

index A rendszerrel együtt érkező programok

Az alábbi listában található néhány program, amik a Haiku-project keretében vannak karbantartva, és melyek a rendszerrel együtt érkeznek. Az ezekkel kapcsolatos hibákat illetve kéréseket a program illetékeséhez kell címezni.

iconBePDF PDF megjelenítő.
iconPe Egy fejlett szövegszerkesztő szintaktikai színezéssel és még sok hasznos funkcióval.
iconVision IRC kliens.
iconWonderBrush A YellowBite grafikai programja.