bootmanager-icon_64.pngRendszerválasztó (BootManager)

Asztalsáv:Nincs bejegyzés, normál esetben a Telepítő Eszközök menüjéből érhető el.
Útvonal:/boot/system/apps/BootManager
Beállítások:Nincs.
Az MBR biztonsági mentései alapértelmezetten a ~/config/settings/bootman/ mappában találhatóak.


Ha a Haiku-t nem egy már létező menühöz adod hozzá (például a GRUB-hoz), akkor ezzel a programmal telepíthetünk egy egyszerű menüt a fő rendszertöltőbe (MBR), ami nagyjából így néz ki:

bootmenu.png
A Rendszerválasztó jelenleg nincs minden eshetőségre kipróbálva, és még mindig van néhány korlátozás benne, mint például a menü csak az első lemezre telepíthető, és ott is kell lenni-e 2KB helynek is a fő rendszertöltő, a Master Boot Record (MBR) után.

A program végig utasításokat ad, hogy mit és hogyan is csináljunk.

index A cél lemez kiválasztása

bootmanager-1.png

A Rendszerválasztó indítása után a listában megjelenik az összes elérhető lemez, ahonnan ki kell választanunk azt, ahová telepíteni szeretnénk a menüt. Ha már létezik a kiválasztott lemezen egy menü, akkor az Eltávolítás gomb aktívvá válik, így lehetőségünk van a fő rendszertöltőt (MBR) visszaállítáani, vagyis a menüt törölni.
Egyébként válasszuk a Telepítés gombot.

index A fő rendszertöltő (MBR) biztonsági másolata

Arra az esetre, ha valami probléma történik, és el akarjuk távolítani a menüt, az eredeti fő rendszertöltőről (MBR) most készül egy biztonsági mentés. Ez nyilván egy igen fontos lépés, így bizonyosodj meg róla, hogy nem írsz felül egy másik biztonsági mentést, mert arra is szükséged lehet!

bootmanager-2.png bootmanager-3.png

Csak meg kell adni, hogy hová mentsük a biztonsági fájlt (MBR) vagy az alapból megadottat is meghagyhatjuk. Miután a Következőre kattintunk, kapni fogunk egy megerősítést, hogy sikeres lett-e a mentés.

index A menü beállítása

bootmanager-4.png bootmanager-5.png

A program felsorolja az összes elérhető partíciót a lemezünkön. Jelöljük be azokat, amiket szeretnénk a menüben látni, és szükség esetén a megjelenítendő nevet is módosítsuk, mely alap esetben a lemez/partíció neve.

Következő lépésként a menüből válaszuk ki, hogy melyik rendszer induljon el automatikusan, és adjuk meg, hogy mennyi legyen a késleltetés az indítás előtt. Itt az "Azonnal" a menüt egy az egyben ki is hagyja, a "Soha" pedig megáll a menüben. A beállított késleltetést felül is bírálhatjuk az ALT billentyű lenyomva tartásával.

index A menü felírása

bootmanager-6.png bootmanager-7.png

Mielőtt a menü felírásra kerül, kapunk egy összesítést a választott beállításokról, és egy utolsó esélyt, hogy megszakítsuk a műveletet. Ne aggódj, addig nincs semmi probléma, amíg az eredeti fő rendszertöltőről (MBR) biztonságban van a készített másolat, így bámikor visszaállítható az. Ha probléma adódik, akkor még mindig lehetőségünk van telepítő CD-ről vagy USB-ről visszaállítani a biztonsági mentést.