diskprobe-icon_64.pngLemezFürkész (DiskProbe)

Asztalsáv:Alkalmazások
Útvonal:/boot/system/apps/DiskProbe
Beállítások:~/config/settings/DiskProbe_data


A LemezFürkész egy hexadecimális szerkesztő és nézegető, ezen kívül pedig fájlokat és lemezeket tud módosítani bájt szinten. A használatával legyünk óvatosak, mert könnyedén okozhatunk problémát!

Fájl esetében mindig biztonsági másolatból dolgozzunk, lemezek esetében pedig különösen oda kell figyelni.

A program elindítása után választanunk kell, hogy egy fájllal vagy lemezzel akarunk dolgozni. Ezt követően a következő felület fogad minket:

diskprobe.png

A fő nézet mindig egy blokknyi adatot tartalmaz, aminek a mérete módosítható a Nézet | Blokkméret menüben. Bal oldalon a blokk lenyomata található, középen a hexadecimális értékek, és jobb oldalon pedig azok szöveges megfelelője ASCII karakterekkel.
A blokkok közt a fenti csuszkával mozoghatunk, vagy az ALT  és ALT  billentyűkkel, a hexadecimális és az szöveges oszlop között pedig a TAB lenyomásával válthatunk.

A Blokk | Kijelölés menü nem csak a kijelölést mutatja különféle endiánokkal (és hexadecimális vagy decimális formában, ami megadható a Nézet | Számrendszer menüben), de a kijelölés blokk-lenyomatát is, ahová mindjárt oda is ugorhatunk. Ez az opció nem érhető el, hogyha a pozíció kívül esik a fájlon/eszközön.

Ha az éppen megnyitott fájlnak jellemzői is vannak, akkor a Jellemzők menü használtó azok megnyitására egy új ablakban. Itt látható például a másolásvédelmi jellemzője a Névjegy programnak:

diskprobe-about-attr.png

A jellemző típusától függően különféle szerkesztőket kaphatunk a jellemzőkhöz az állandóan használható Nyers szerkesztő mellett. Például a szöveg és a MIME típusok szerkeszthetőek, az ikonok megjeleníthetőek.