drivesetup-icon_64.pngLemezkezelő (DriveSetup)

Asztalsáv:Alkalmazások
Útvonal:/boot/system/apps/DriveSetup
Beállítások:~/config/settings/DriveSetup


A Lemezkezelővel partíciókat tudunk létrehozni, törölni vagy formázni. Jelenleg nem képes meglévő partíciókat átméretezni vagy áthelyezni, így ehhez szükséges egy másik programot használni, mint például a GParted LiveCD.

drivesetup.png

A felső részen a listában kiválasztott eszközön lévő partíciók grafikus megjelenítését látjuk. Alap esetben minden eszközön maximum 4 elsődleges partícióval rendelkezhetünk. Ezt a limitet átléphetjük, amennyiben az egyiket kiterjesztett partícióként hozzuk létre, ami tartalmazhat (elméletileg) bármennyi további logikai partíciót.
A +/- az eszköz előtt a partíciók részletes adatait jeleníti meg.

Színek és ikonok is jelzik a különféle információkat a lemezzel/partícióval kapcsoaltosan.
Az ismert merevlemez, CD, USB, stb. jelölésein túl néhány ikon jelzi a lemez állapotát/típusát:

drivesetup-icon_boot.png  A /boot partíció (rendszerindítás)
drivesetup-icon_encrypted.png  Kódolt partíció
drivesetup-icon_shared.png  Megosztott hálózati (SMB/NFS) partíció
drivesetup-icon_read-only.png  Csak olvashatóként csatolt partíció
drivesetup-icon_virtual.png  Csatolt képfájl (lásd még: diskimage parancs)

Csatolt partíciók esetében színes sáv jelzi a használt terület mértékét. A szín a partíció típusától függően lehet:

BFS típusú partíció
Nem BFS típusú partíció
Csak olvasható
Kódolt partíció

Minden partíció kiválasztható és különféle műveletek végezhetőek vele a helyi menüből vagy a Partíció menüből, mint például Csatolás/Leválasztás, vagy Megnyitás a LemezFürkészben.

Lehetőség van a partíció Formázására vagy teljes Törlésére is.

A partíciók létrehozása/törlése/előkészítése veszélyes folyamat. Mindig ellenőrizzük le kétszer is, hogy biztosan a jó partícióval dolgozunk-e, illetve a fájlokról is van-e biztonsági másolatunk!

index Lemez előkészítése

Ha nem csak egy partíciót tervezel használni egy nagyobb lemezen, hanem az egész lemezt egyetlen partícióként, például USB vagy memória kártya esetén, akkor elsőként elő kell készíteni a lemezt.

Ezt megteheted, ha kiválasztasz egy lemezt a listában, majd a lemez formátumát a Lemez | Előkészítés menüből. Az Intel Partition Map szükséges a klasszikus BIOS/MBR lemez-kezeléshez.

Az előkészítés minden adatot töröl a lemezről!

index Új partíció létrehozása

Ha a lemezen formázatlan területet találsz, páldául <üres> partíciót, akkor egy újat hozhatsz létre erre a területre a Partíció | Létrehozás...(ALT C) menüjéből.

drivesetup-create.png

Ekkor egy ablak jelenik meg, ahol megadhatjuk a partíció méretét és típusát. Válasszuk a Be File System típust ha Haiku számára akarjuk létrehozni azt. Itt megjegyzendő, hogy más operációs rendszerek nem feltétlen férnek majd hozzá a létrehozott lemezhez.

Ha elsődleges partíciót hozunk létre, nem pedig egy már meglévőn belül logikait, akkor a fenti ablakban megjelenik egy Aktív partíció jelölő négyzet is. Ezt be kell jelölni, ha a Haiku-t szeretnénk indítani a gépen.

Mielőtt használni szeretnénk az újonnan létrehozott partíciót, előtte formázni kell egy adott fájlrendszerre.

index Partíció formázása

Csak leválasztott partíciókat lehet előkészíteni a Partíció | Formázás menü használatával. Egy Be File System (BFS) feltétlen szükséges a Haiku indításához illetve bármely partíciónál, amin a Haiku adatokat tárol. Kizárólag a BFS partíciók nyújtanak a Haiku számára lehetőséget a lekérdezésekhez illetve a jellemzők kezeléséhez.

drivesetup-initialize.png

Most meg kell adnia a partíció nevét és a blokk-méretét. 2048 bájt blokkonként ajánlott, de ezen kívül kisebb és nagyobb méretet is választhatunk a felhasználástól függően.
Ha nem szeretnénk lekérdezéseket futtatni a későbbiekben, akkor ajánlott a Lekérdezéstámogatás engedélyezése jelölést kikapcsolni, így ezzel némi gyorsulást tapasztalhatunk majd a későbbiekben.

A formázás minden adatot töröl a partícióról!