drivesetup-icon_64.pngLemezkezelő (DriveSetup)

Asztalsáv:Programok
Útvonal:/boot/system/apps/DriveSetup
Bellítások:~/config/settings/DriveSetup


A lemezkezelő használatával partíciókat hozhatunk létre vagy törölhetünk. Jelenleg nem tudunk meglévő partíciót átméretezni vagy mozgatni, tehát vagy egy partícionálatlan lemezt kell használnunk, vagy (egy USB lemezt vagy egy másik merevlemezt) elő kell készítenünk egy külső programmal. Például a GParted LiveCD használatával hozzuk létre a partíciókat.

drivesetup.png

A felső részben a kiválasztott lemez partícióinak grafikus megjelenítése látható. Bár maximálisan 4 elsődleges partíciónk lehet, azokon belül több logikai partíció is létrehozható. A partíciók részletei a lemezek előtti +/- jellel tekinthetőek meg a listában.

A listában kiválaszthatjuk a partíciókat, és csatolhatjuk, leválaszthatjuk őket a Partíció menüből, vagy az ALT M vagy ALT U kombinációval.

Meglévő partíciókat törölhetünk is a Partíció | Törlés menüpontjával.

A partíciók létrehozása/törlése/előkészítése veszélyes folyamat. Mindig ellenőrizzük le kétszer is, hogy biztosan a jó partícióval dolgozunk-e, illetve a fájlokról is van-e biztonsági másolatunk!

index Új partíció létrehozása

Ha azt tervezed, hogy a teljes lemezt egy partícióként használod, például USB lemezek vagy memória kártyák esetében,akkor a partíciók létrehozását ki is hagyhatod, mindjárt előkészítheted azt.

Ha a lemezen formázatlan területet találsz, páldául <üres> partíciót, akkor egy újat hozhatsz létre erre a területre a Partíció | Létrehozás...(ALT C) menüjéből.

drivesetup-create.png

Ekkor egy ablak jelenik meg, ahol megadhatjuk a partíció méretét és típusát. Válasszuk a Be File System típust ha Haiku számára akarjuk létrehozni azt. Itt megjegyzendő, hogy más operációs rendszerek nem feltétlen férnek majd hozzá a létrehozott lemezhez.

Ha elsődleges partíciót hozunk létre, nem pedig egy már meglévőn belül logikait, akkor a fenti ablakban megjelenik egy Aktív partíció jelölő négyzet is. Ezt be kell jelölni, ha a Haiku-t szeretnénk indítani a gépen.

Mielőtt használni szeretnénk az újonnan létrehozott partíciót, előtte formázni kell egy adott fájlrendszerre.

index Partíció előkészítése

Csak leválasztott partíciókat lehet előkészíteni a Partíció | Formázás menü használatával.

drivesetup-initialize.png

Most meg kell adnia a partíció nevét és a blokk-méretét. 2048 bájt blokkonként ajánlott, de ezen kívül kisebb és nagyobb méretet is választhatunk a felhasználástól függően.
Az előkészítéskor az öszes adat el fog veszni a partícióról!