Az oldal fordítása még folyamatban van. Amíg tart a fordítás, addig a lefordítatlan részek angolul jelennek meg.
Index
BeOS bittérkép és Haiku vektoros ikon összevetése
Az ikon jellemző
Ikon készítése az Icon-O-Matic használatával
Útvonal
Formák
Stílus
Átalakító
Ikon mentése
Tippek és trükkök

icon-o-matic-icon_64.pngIcon-O-Matic

Asztalsáv:Alkalmazások
Útvonal:/boot/system/apps/Icon-O-Matic
Beállítások:~/config/settings/Icon-O-Matic


Mielőtt az Icon-O-Matic használatával foglalkoznánk, előtte néhány mondat a Haiku ikonjairól.

index BeOS bittérkép és Haiku vektoros ikon összevetése

A BeOS bittérképes ikonjaival ellentétben a Haiku vektoros ikonokat használ. A Haiku Vector Icon Format (HVIF) a kis méretre és a gyors kirajzolásra lett optimalizálva. Éppen ezért az ikonok nagy része sokkal kisebb, mint a bittérkép vagy az SVG formátumúak esetén. Továbbá a BeOS 8 bites (256 szín) ikonjaival ellentétben a Haiku esetében nincs ilyen korlátozás.
Nézzük meg például a Terminál ikonját:

BittérképSVGHVIF
i-o-m-terminal-bitmap32 i-o-m-terminal-bitmap16terminal-icon_32terminal-icon_32
1,024 bájt
+ 256 bájt
7,192 bájt 768 bájt

Itt érdemes megjegyezni, hogy a BeOS 2 fajta ikont használt, egy 16x16 és egy 32x32 képpont méretűt, hogy megfeleőlen nézzen ki mind Lista nézetben, mint pedig Ikon nézetben.

Erre persze semmi szükség nincs vektoros ikonok használatakor. A vektoros ikonok méretezhetősége is sokkal jobb mint a bittérképeseké. (Megjegyzés: a BeOS csak 16x16 és 32x32 képpont méretű ikonokkal rendelkezett.)

16x1632x3264x64128x128
Bittérkép i-o-m-bitmap16 i-o-m-bitmap32 i-o-m-bitmap64 i-o-m-bitmap128
Vektor i-o-m-vector16 i-o-m-vector32 i-o-m-vector64 i-o-m-vector128

index Az ikon jellemző

Az ikonokat a fájl jellemzőjeként tárolja a rendszer. Ugyanakkor, ez nem azt jelenti, hogy minden fájlnak rendelkezni-e kell ikon jellemzővel, ugyanis például az adatfájlok ikonjait a Nyomkövető a fájltípusok alapján jeleníti meg. Hogy rendszer szinten módosítsuk egy fájltípus ikonját, ahhoz a Fájltípusok beállításait kell használni. Ha csak egy fájlnak akarjuk módosítani az ikonját, akkor használjuk a fájl Fájltípusok kiegészítőjét. További információk a Fájltípusok fejezetben.

Jellemző révén vegyük figyelembe, hogy csak a kiegészítő (meta) adatokat használni képes fájlrendszerek tudják megőrizni ezeket az ikonokat. Tehát, ha nem BFS lemezre másolunk fájlokat, akkor előtte csomagoljuk be azokat, más különben az ikonok és minden jellemző elvész.

index Ikon készítése az Icon-O-Matic használatával

Az Icon-O-Matic a Haiku ikonszereksztője, ami képes a készített képet HVIF, SVG vagy PNG formátumba menteni. Az ikon közvetlenül egy fájl jellemzőjeként vagy forrásfájlként is elmenthető. Mivel a program a HVIF formátumra szabott, a működése is erre összpontosul.

A hagyományos vektor-grafikai programokkal ellentétben nem kell foglalkozni a különböző objektumokkal, mint az útvonalakkal, hosszal, színekkel, stb. Az objektumok ("alakzatok") inkább a közös útvonalakból és színekből ("stílusok") állnak össze, és mindegyiknek bizonyos tulajdonságaik is megadhatóak. Az elemek ezen fajta használata a titka a HVIF hatékonyságának. Bár, ez az ikon készítésekor néhány korlátozást eredményez, azért vannak előnyei is.
Például több objektum is módosítható együtt egy útvonal újrahasználásával. Gondoljunk csak egy objektumra és annak árnyékára. A közös útvonaluk módosításakor maga az objektum és az árnyéka is automatikusan módosul.

Az Icon-O-Matic indításakor az alábbi ablakot kapjuk:

i-o-m-overview.png

Hogy készítsünk egy objektumot, ahhoz szükségünk van alakzatra, útvonalra és stílusra. Ezekből akár többet is készíthetünk az Alakzat menüben. Minden objektumtípus (Útvonal, Alakzat, Átalakítás, Stílus) rendelkezik egy menüvel amiben többek között néhány parancs is megtalálható. Minden elemnek van több opciója is, melyek a Tulajdonság nézetben jelennek meg.

index Útvonal

Egy útvonal több pontból áll, melyek vonallal vagy ívvel vannak összekötve. Egy pont hozzáadásakor vagy törlésekor az útvonalnak ki kell lennie jelölve a listában.

Egyszerűen csak kattintsunk a vászonba az első pont megadásához. Miközben megadunk egy pontot, döntsük el, hogy egyenes vonalat hozunk majd létre, vagy ívet: egy egyszerű kattintás egyenes vonalat, míg az egér gombjának lenyomvatartása és az egér mozgatása ívet eredményez. Persze, ezt a későbbiekben is módosíthatjuk.

i-o-m-path-ab

Hogy az "A"-ból "B"-t kapjunk, ahhoz néhány pontot át kell alakítani szögletes pontból íves pontra. Ekkor tartsuk lenyomva az ALT billentyűt miközben egy ponton kattintunk és elhúzzuk a foggantyút. Ez egy szimmetrikus ívet eredményez: az egyik foggantyú mozgása követi a másikét. Ha a foggantyúkat egymástól függetlenül akarjuk mozgatni, akkor az ALT lenyomásával mozgassuk a foggantyút.
Ugyan ezen a módon válthatunk íves-pontról szögletes pontra, miközben az ALT-ot lenyomva tartjuk.

Egy pont mozgatásához egyszerűen csak kattintsunk rá, és mozgassunk azt. Ha több pontot is ki akarunk választani, akkor tartsuk lenyomva a SHIFT-et és rajzoljunk egy négyzetet. A kielölt pontok piros kerettel vannak jelölve (a szokásos fekete helyett).
Egy pont beszúrásához kattintsunk két pont közti összekötő vonalra.
A kijelölt pontok a DEL lenyomásával törölhetőek vagy bármely ponton kattintva a CTRL lenyomásával törölhető az (csak az az egy).

A küllönféle egér kurzor az alábbi műveleteket jelzi:

i-o-m-pointer-move-path i-o-m-pointer-insert i-o-m-pointer-add i-o-m-pointer-delete i-o-m-pointer-bezier i-o-m-pointer-select
Pont mozgatása Pont beszúrása Pont hozzáadása Pont törlése
CTRL
Szögletes↔Ív
ALT
Pontok kijelölése
SHIFT

Egy pont (vagy kijelölt pontok) helyi menüjében a következőket találjuk:

Mind kijelöléseALT AA jelenlegi útvonal összes pontjának kijelölése. (A vászonon kattintva.)
ÁtalakításTAz (összes kijelölt) pontot egy átalakító dobozba teszi, így azok egyszerre mozgathatóak, méretezhetőek és forgathatóak. Átalakítás után az ENTER leütésével befejezhetjük a műveletet. Ez épp úgy működik, mint az alakzatok esetében, amiről a későbbiekben lesz szó.
SzétvágásA kijelölt pontból kettőt csinál, amik egymáson helyezkednek majd el a vágás után.
TükrözésA kijelölt pontok elforgatása 180°-al. Ez csak az íves pontokon használható.
EltávolításDELA kijelölt pont eltávolítása.

Útvonal menü

Az Útvonal menü tartalmaz néhány nyilvánvaló bejegyzést, mint a Téglalap hozzáadása, Kör hozzáadása, Megkettőzés vagy Eltávolítás. Ezekhez viszont némi magyarázat szükséges:

MegfordításHa az útvonal nem "zárt" (lásd alább), a vászonon kattintáskor minden esetben egy új pont jön létre a legutóbbihoz kapcsolva. A "Megfordítás" ezzel szemben az első ponthoz kapcsolja az újat.
TisztításEz hasznos megnyitott SVG képek esetén a felesleges pontok törléséhez.
Forgatás jobbraALT RAz útvonal forgatása. Ez akkor látványos, ha nem zárt útvonalat forgatunk. Tehát, ha az útvonal így néz ki: ⊂, akkor a következőképpen fog fordulni: ⊂ ∩ ⊃ ∪.
Forgatás balraALT SHIFT RUgyan az, mint a másik, csak az ellenkező irányba.

Útvonal tulajdonságai

A Tulajdonságok az ablak bal alsó részén a jelenleg kijelölt objektum elérhető beállításait tartalmazza. Az útvonalnak kettő szerkeszthető van: Név és hogy Zárt vagy nem.

index Alakzat

Az alakzat egy vagy több útvonal és azok stílusának a csoportja, ami megjelenik a vásznon. A csoportosítás az útvonalak és a stílusok előtti jelölőnégyzettel történhet: csak jelöljük ki az alakzatot, és válasszuk ki a kívánt útvonalat és stílust.

Egy alakzat határozza meg, hogy az útvonalat és a stílust hogyan használjuk. Például, az objektum ki van-e töltve vagy nem. Továbbá, az alakzat mozgatható, forgatható vagy átméretezhető anélkül, hogy egy útvonalhoz is hozzá nyúlnánk. Így, egy egyszerű útvonalat újra használhatunk és kaphatunk különféle, de egymáshoz kapcsolódó alakzatot.

i-o-m-shape

Ha egy alakzat ki van jelölve, akkor egy téglalap jelenik meg körülötte. Attól függően, hogy mely részén fogjuk meg, az alakzatot mozgathatjuk, átméretezhetjük vagy körbeforgathatjuk a középpontja körül, amit akár mozgathatunk is. A SHIFT lenyomva tartásával mozgatáskor az irányt rögzíthetjük, forgatáskor pedig 45°-ban korlátozhatjuk azt illetve a méretarányt is megtarthatjuk méretezéskor. Az egér kurzor szintén jelzi a jelenlegi műveletet:

i-o-m- move-shape i-o-m-pointer-resize i-o-m-pointer-rotate i-o-m-pointer-move-rotation
Mozgatás Átméretezés Forgatás Forgatási pont
mozgatása

Az alakzatok egymás felett helyezkednek el, mindegyik egy külön rétegen. Hogy változtassunk a régetek sorrendjén, a listában a régetegeket másik pozícióba kell húzni.

Alakzat menü

Az Alakzat menü az alábbi lehetőségeket nyújtja: Hozzáadás, Hozzáadás útvonallal, Hozzáadás stílussal, Hozzáadás útvonallal és stílussal, Megkettőzés és Eltávolítás. Továbbá:

Átalakítások visszaállításaAz alakzaton alkalmazott összes mozgatás, méretezés és forgatás visszavonása.
Átalakítás rögzítéseEgy alakzat átalakításakor a hozzá rendelt útvonal(ak) eredeti pozíciója megmarad. Ha több alakzat is használja ugyan azt az útvonalat, akkor válasszuk a Beállítások | Rácshoz illesztés menüt, hogy pontosan megadjuk a pontokat.
Ha nem, akkor az "Átalakítás rögzítése" a jelenlegi alakzathoz rendelt útvonal(ak) átalakításaira lesz érvényes. Egy esetleges "Átalakítás visszaállítása" erre az új állapotra történik majd.

Alakzat tulajdonságai

A Név és a Tulajdonságok menün kívül még az alábbi is a rendelkezésünkre áll:

Min RSzMinimális részletességi szint
Max RSzMaximális részletességi szint
Részletességi szint
16x1632x3264x64
i-o-m-lod-icon_16 i-o-m-lod-icon_32 i-o-m-lod-icon_64

Ahogy látjuk, nincsenek számok a BeVexed 16 képpontos verziójában. Ez az alakzat "Részletességi szint" (RSz) beállításának köszönhető.
A részletességi szinttel szabályozható az alakzatok megjelenése a méret függvényében. Így azokat a részleteket kihagyhatjuk, melyek csak nagy méretű ikon esetén jelennek meg jól.

Tehát, hogy is működik: az 1.0 RSz 64 képpontos ikon méretére lett meghatározva. Hogy megkapjuk az ikon méretének megfelelő RSz-t, egyszerűen csak el kell osztani azt 64-el. Például 16 képpontos ikon mérete esetében az RSz 16/64 = 0.25. Egy alakzat nem lesz látható a Min RSz alatt és a Max RSz felett.

Ha beállítjuk egy alakzat Min RSz értékét 0.0-ra és a Max RSz értékét 0.5-re, akkor az azt jelenti, hogy az alakzat csak a maximum 32 képpont méretű ikon esetében jelenik meg. Ha a 32 képpontos ikont is ki akarjuk zárni, akkor az értéket 0.5-től kisebbre kell állítani, például 0.49-re.

Az RSz nem csak kizárásra használható, hanem például ha szükséges, akkor a méret függvényében változhatnak a szélességek is. Ekkor csak meg kell kettőzni az alakzatot, elvégezni a szükséges módosításokat, majd mind a két esetben az RSz-t úgy megadni, hogy hol az egy egyik, hogy a másik jelenjen meg. Ekkor akaratlanul is bekövetkezhet egy kis zavart, ha az alakzatok RSz-ei között átfedés van. Ez azt eredményezi, hogy néhány méret esetén mind a kettő látható...
Például, ha az első alakzat csak 48-tól kisebb képpont méretű ikon esetében jelenik meg, akkor a második 48 képpont felett (RSz: 48/64 = 0.75):

HelyesHibás!
Alakzat 1Min RSz0.00Min RSz0.00
Max RSz0.74Max RSz0.75
Alakzat 2Min RSz0.75Min RSz0.75
Max RSz4.00Max RSz4.00

index Stílus

A stílus lehet egyszerű szín, vagy átmenet.
A Paletta előre megadott színein felül egyénit is "kikeverhetünk". Az alsó csuszkával pedig az alfa-csatornát tudjuk megadni (áttetszőség).

i-o-m-gradients

Gyorsan készíthetünk egy új stílust ha kikeverünk egy színt, és a stílusok listájába dobjuk.

Ha egy átmenetet akarunk készíteni, akkor meg kell adni annak típusát (Egyenes, Sugaras, Rombusz, Kúpos) és a kezdő és záró színt. Ezt megtehetjük, ha egy színt az átmenet alatti nyílra (színre) húzunk.
Természetesen, ezek a színek tetszés szerint mozgathatóak is. További színeket hozzáadhatunk, ehhez csak duplán kell kattintani az átmeneten. A DEL lenyomásával pedig törölhető a kijelölt szín.

Az átmenetet mozgathatjuk, átméretezhetjük és forgathatjuk az átmenetet jelképező dobozzal a vásznon addig, amíg el nem érjük a megfelelő eredményt. Ezek a műveletek épp úgy működnek, mint az alakzatok esetében.

Stílus menü

A Stílus menü a szokásos elemeket tartalmazza: Hozzáadás, Megkettőzés, Eltávolítás és Átalakítás visszaállítása.

Stílus tulajdonságai

A Név az egyetlen Tulajdonság.

index Átalakító

Egy alakzatnak lehetnek átalakítói, melyek módosítját a megjelenését. Ezekkel finom változtatásokat hajthatunk végre.

Átalakító menüje

KörvonalEgy körvonalat ad az alakzathoz.
KihúzásKiemeli az útvonalat az alakzat sílussal való kitöltése helyett.

Az átalakítók függvényében változik a tulajdonságok listája.

Átalakító tulajdonságai

Az átalakítóhoz a Név és a Szélesség beállításain túl az alábbiakat is módosíthatjuk a Tulajdonságok között:

VonalvégKihúzás esetén. A vonalvégek megadása: Lapos, Kerek vagy Szögletes.
Tájolás érzékeléseKörvonal esetén. A körvonal az útvonalon belül vagy azon kívül helyezkedik el.
Csatlakozási pontokA pontok vonalhoz kapcsolódása: Süveg, Kerek vagy Kúp.
Süveg korlátCsak ha a fenti Csatlakozási pontok "Süveg"-ként vannak megadva. Ez a beállítás befolyásolja a szüveg megjelenését a csatlakozási pontok esetén.

index Ikon mentése

A program ablaka rendelkezik a hagyományos menüvel: Fájl, Szerkesztés, Beállítások. Ezek elég egyértelműek, így most csak a mentésről lesz szó.

A Fájl | Mentés másként... egy speciális Icon-O-Matic formátumba menti el az ikont néhány további információval, mint például útvonal, alakzat illetve stílus nevek. Ezeket az információkat helytakarékosság miatt eltávolítjuk az ikon mentésekor. Így ez egy remek ötlet, hogy ezekről az adatokról készüljön egy biztonsági másolat, mivel a későbbiekben már csak az objektumok neveit (például "<path>/<shape>/<style>") látjuk majd, aminek az értelmezése elég fárasztó lehet.

A Fájl | Exportálás másként... hasonló mentés panelt nyit meg, de itt már a formátum választó menü is elérhető:

HVIFHaiku Vector Icon Format
HVIF RDefProgramozók által használt forrásfájl
HVIF forráskódProgramozók által használt forráskód
SVGMentés SVG képként
PNG összeállításMentés 64 képpont méretű PNG képként
PNG YxYMentés 16, 32 és 64 képpont méretű PNG képként
BEOS:ICON jellemzőMentés közvetlenül egy kiválasztott fájl ikon jellemzőjeként
META:ICON jellemzőCsatolás közvetlenül egy kiválasztott fájlhoz kiegészítő (meta) adatként

index Tippek és trükkök

Néhány dolgot észbe kell tartani a program használatakor, illetve akad néhány jó ötlet is a használathoz: