installer-icon_64.pngTelepítő (Installer)

Asztalsáv:Alkalmazások
Útvonal:/boot/system/apps/Installer
Beállítások:Nincs


A telepítő a Haiku egy megadott lemezre/partícióra másolására szolgál.
Indítás után fontos információk jelennek meg. Ez nem csak egy szerződés, ugyanis más fontos információt is tartalmaz:Folytatás, után az alábbi ablak fogad minket:

installer.png

Az első menüben meg kell adnunk a telepítés forrását. Jelenleg ez egy már telepített Haiku, vagy telepítő CD illetve USB lemez lehet.
A második menüben pedig a telepítés helyét kell kiválasztanunk. Ez a lemez/partíció felül lesz írva, és szükséges telepítés előtt előkészíteni például a GParted-el.

A Választható csomagok megjelenítése-n kattintva - ha vannak - további csomagokat is telepíthetünk a Haiku-val együtt.

Győzödjünk meg arról, hogy a megfelelő partíciót választottuk ki a telepítés helyének. Kattintson a Partíciók szerkesztése… gombra a Lemezkezelő megnyitásához a lemezek/partíciók ellenőrzéséhez és az információik megtekintéséhez.

A Mehet gomb megnyomásakor a telepítési folyamat elkezdődik, ami gyakorlatilag mindent átmásol (a /home/ és a /system/ mappákat is) a cél lemezre, majd indíthatóvá teszi azt.

index Eszközök

A telepítés végeztével a partíció automatikusan indítható lesz. Ugyanakkor megeshet, hogy más operációs rendszerek vagy partícionáló programok (véletlenül) felülírják a rendszertöltőt a Haiku lemezen. Ebben az esetben indítsuk el újra a telepítőt. Válasszuk ki a telepített Haiku-t a Hova listából, majd pedig a Rendszerbetöltő írása menüpontot az Eszközök menüből, hogy újra indíthatóvá tegyük azt.

A másik elem az Eszközök menüben a Rendszerválasztó beállítása, mely a rendszertöltőben egy menüt helyez el, minek segítségével választhatunk a telepített operációs rendszerek közül indításkor. További információk a Rendszerválasztó fejezetben.
Nem szükséges a Rendszerválasztó használata, ha már használunk másik rendszerválasztót, mint például a GRUB-ot, ahol manuálisan kell hozzáadnuk a listához a Haiku-t, illetve akkor sem szükséges, ha csak Haiku fut a gépen.