Az oldal fordítása még folyamatban van. Amíg tart a fordítás, addig a lefordítatlan részek angolul jelennek meg.

installer-icon_64.pngTelepítő (Installer)

Asztalsáv:Alkalmazások
Útvonal:/boot/system/apps/Installer
Beállítások:Nincs


The Installer is used to copy Haiku onto another volume. You can use it to clone your currently running Haiku - with all installed software and all data and settings. And of course you use it for the initial installation after booting from install CD or USB drive, see the online Installation Guide.

Upon launch Installer displays a start window with important information. It's not a mindless EULA you're used to click away in the blink of an eye, it states:Folytatás, után az alábbi ablak fogad minket:

installer.png

Az első menüben meg kell adnunk a telepítés forrását. Jelenleg ez egy már telepített Haiku, vagy telepítő CD illetve USB lemez lehet.
A második menüben pedig a telepítés helyét kell kiválasztanunk. Ez a lemez/partíció felül lesz írva, és szükséges telepítés előtt előkészíteni például a GParted-el.

A Választható csomagok megjelenítése-n kattintva - ha vannak - további csomagokat is telepíthetünk a Haiku-val együtt.

Győzödjünk meg arról, hogy a megfelelő partíciót választottuk ki a telepítés helyének. Kattintson a Partíciók szerkesztése… gombra a Lemezkezelő megnyitásához a lemezek/partíciók ellenőrzéséhez és az információik megtekintéséhez.

A Mehet gomb megnyomásakor a telepítési folyamat elkezdődik, ami gyakorlatilag mindent átmásol (a /home/ és a /system/ mappákat is) a cél lemezre, majd indíthatóvá teszi azt.

index Eszközök

A telepítés végeztével a partíció automatikusan indítható lesz. Ugyanakkor megeshet, hogy más operációs rendszerek vagy partícionáló programok (véletlenül) felülírják a rendszertöltőt a Haiku lemezen. Ebben az esetben indítsuk el újra a telepítőt. Válasszuk ki a telepített Haiku-t a Hova listából, majd pedig a Rendszerbetöltő írása menüpontot az Eszközök menüből, hogy újra indíthatóvá tegyük azt.

A másik elem az Eszközök menüben a Rendszerválasztó beállítása, mely a rendszertöltőben egy menüt helyez el, minek segítségével választhatunk a telepített operációs rendszerek közül indításkor. További információk a Rendszerválasztó fejezetben.
Nem szükséges a Rendszerválasztó használata, ha már használunk másik rendszerválasztót, mint például a GRUB-ot, ahol manuálisan kell hozzáadnuk a listához a Haiku-t, illetve akkor sem szükséges, ha csak Haiku fut a gépen.