Index
Levelek olvasása
Levél írása
Beállítások

mail-icon_64.pngLevelezés (Mail)

Asztalsáv:Programok
Útvonal:/boot/system/apps/Mail
Bellítások:~/config/settings/Mail/
~/config/settings/Mail/Menu Links/ - a leveles láda helyi menüjének tartalma
~/config/settings/Mail/signatures/ - aláírások tárolása
~/config/settings/Mail/status/ - egyéni állapotok tárolása


A levelezés a Haiku alapértelmezett levélkezelő programja. A levelek lekérdezését és küldését nem a program, hanem a mail_daemon (levelező rendszer) végzi, mely az E-mail beállításainál konfigurálható.

Ezen az oldalon a levelező program használatát taglaljuk. További információk a Műhely: levelek kezelése fejezetben.

index Levelek olvasása

Egy levélen duplán kattintva megnyílik az a Levelezés programban. A program felülete elég egyszerű:

email-read.png

Az ablak része a menü és a gombsor legfelül, a levél jellemzői a gombsor alatt (cémzett, feladó, cím, dátum) és maga a levél szövege. Ha a levélben érdekes karaktereket találunk vagy épp üres, akkor próbáljuk meg módosítani a karakterkódolást a Kódolás menüből.

Ha a levél mellékleteket is tartalmaz, akkor azok a levél végén jelennek meg. Az ezek helyi menüjéből válszthatjuk a Mentés... vagy a Megnyitás opciót. A mellékletek közvetlenül az Asztalra vagy bármelyik Nyomkövető ablakba húzhatóak.

A menü elég egyértelmű, így csak a lényeges dolgokat emeljük ki.

indexFájl

Az ablak bezárásakor ha az egy új levelet tartalmaz, akkor a levél állapota automatikusan olvasottra változik. Ugyanakkor a levél állapotát mi magunk is megadhatjuk a Bezárás és ... almenüből. Itt találunk egy Megjelölés... menüt, ahol több egyéni állapotot is készíthetünk, melyek a ~/config/settings/Mail/status/ mappában találhatóak majd.

indexSzerkesztés

Itt található a Beállítások... (lásd lejjebb) és a Fiókok... menü, ami megnyitja az E-mail beállítások panelt.

indexNézet

Néha a következőkre is szükségünk lehet:

Fejléc megjelenítéseALT HA levél teljes fejlécét megjeleníti. Ez akkor lehet hasznos, ha például vissza akarjuk követni a levél útját.
A nyers levél megjelenítéseA levél eredeti, nyers állapota. Például az összes vezérlő karakterrel és a program formázása nélkül.

indexLevél

A különféle válaszolási módok magyarázatra szorulhatnak.

VálaszALT RVálasz küldése arra a címre, ahonnan a levél érkezett. MEGJEGYZÉS: Abban az esetben, ha egy levelező listáról kaptuk a levelet, akkor a válasz nem csak a feladónak, hanem a listára is el lesz küldve!
Válasz a feladónakOPT ALT REbben az esetben a levél kizárólag a feladónak lesz elküldve (annak aki a "From" mezőben szerepel).
Válasz mindenkinekSHIFT ALT RVálasz mindenkinek, aki a levélen szerepel (a feladónak és a másolatok ("cc") is).
Ha kijelölünk egy szövegrészt a levélben mielőtt válaszolunk rá, akkor csak az adott részt fogja idézni a program a válasz levélben. Ez egy nagyon hasznos kis funkció, ha például ki akarjuk emelni a lényeget az eredeti levélből...

A Tovább, Újraküldés és a Másolás újba magától értetődőek.

Amikor egy levelet a Nyomkövetőből vagy egy lekérdezésből nyitunk meg, akkor az Előző levéltel és a Következő levéllel lépegethetünk a levelek között, amik a listában szerepelnek.

A Cím mentése összegyűjti a levélben található összes e-mail címet egy almenübe. Innen egy címet kiválasztva megnyílik a Névjegyek program, amiben további információkat is megadhatunk.

indexLekérdezések

Jelenleg ez a funkció még nem működik, de a későbbiekben ezt arra tudjuk majd használni, hogy különféle lekérdezésekkel a jelenleg megnyitott levélhez hasonlóakat (például azonos feladó vagy tárgy) megkapjuk.

index Levél írása

Új levél készítésekor csak válasszuk az Új levél írása menüt vagy a gombsoron kattintsunk az "Új" gombra. Ezen kívül vagy eleve csak indítsuk el a Levelezést vagy pedig az Új levél írása... menüt válasszuk az Asztalsáv postaláda ikonjának menüjéből.

email-write.png

Az ablak felépítése lényegében ugyan az, mint a levelek olvasásakor. A menü és a gombsor kicsit különböznek és a beviteli mezők (a címzettek, a címe, stb.) is szerkeszthetőek.

A Másolat (vagy ismertebben "Cc" - carbon copy) mező címzettjei mind másolatot kapnak a levélből. A különbség a címzett és a másolat közt az, hogy a levél kifejezetten a címzettnek szól, a többiek számára csak informális a levél, az esetleges választ nem tőlük várjuk.
A Titkos másolat pedig "rejtett másolatot" jelent, vagyis ugyan úgy másolatot kapnak a levélből, viszont egymást nem látják a címzettek.

Több cím megadása vesszővel elválasztva történhet. A Címzett, a Másolat, és a Titkos másolat mind egy előugró menü, melyek tartalmazzák az összes e-mail címet, amik a rendszerben találhatóak. Ezeket a Névjegyek fájljainak keresésével gyújti össze a program. A "Csoport" jellemzők alapján pedig a csoport tagjait egy almenüben találhatóak majd.

A menükön belül pedig találhatunk még érdekes funkciókat.

indexFájl

A Mentés piszkozatként menüvel a levelet elmentheted, majd később bármikor folytathatod annak szerkesztését. Betöltéshez csak ki kell választani a szükségeset a Piszkozat megnyitása almenüből, ahová a program összegyűjti a "Draft" (piszkozat) állapotú leveleket.

indexSzerkesztés

Az Idézet és az Idézet eltávolítása menü vagy az azoknak megfelelő kombinációk (ALT / ) az idézet szintjének megadására szolgálnak a ">" szimbólum használatával az idézett sorok előtt. Csak jelöljük ki a megfelelő sorokat, és használjuk a menüelemeket.

email-spellcheck.png

A Helyesírás-ellenőrzés jelenleg csak angol nyelven érhető el. A hibásnak vélt vagy ismeretlen szavakat pirosan és dőlten jelzi a program. Ezen szavak helyi menüjében javaslatokat kaphatunk a szó kicserélésére, illetve felvehetjük azt a szótárba a Hozzáadásra kattintva.

Itt található megintcsak a Beállítások... (lásd lejjebb) és a Fiókok... menü, ami megnyitja az E-mail beállítások panelt.

indexLevél

Az Aláírás hozzáfűzésével egy előre megadott aláírást tudunk a levél végéhez hozzáfűzni. Itt az almenüben kiválaszthatunk egy konkrétat vagy a program Véletlenszerűen választ egyet.

email-signature.png

Új aláírást létrehozni illetve meglévőt szerkeszteni az Aláírás szerkesztése... menüből lehet. Ekkor egy új ablakot kapunk, ahol egy elnevezést kell megadnunk az aláírásnak, és alatta pedig magát a szöveges aláírást. Itt az Aláírás menüben a Megnyitásnál egy már meglévőt megnyithatunk, a Mentés vagy a Törlés menüvel pedig a jelenleg megnyitottat tudjuk eltárolni a ~/config/settings/Mail/signatures mappában, illetve törölhetjük is onnan..

Használd a Melléklet hozzáadása... illetve a Melléklet eltávolítása menüt fájl levélhez történő hozzáadására vagy törlésére. A Nyomkövető ablakból szintén bedobhatjuk a fájl a levélbe. Arra azonban ügyelni kell, hogy a fájlt a fejléc-részbe (a címzettek listája, stb.) dobjuk, ugyanis ha egy szöveges fájlt a levél-részre húzunk akkor annak tartalmát a program szövegként illeszti a levélbe.

email-attachments.png

A mellékletek a fejléc-rész alatt találhatóak. Egy melléklet törlése a helyi menüjéből történhet, vagy egyszerűen csak a DEL megnyomásával miután kijelöltük a törlendő fájlt.

indexLekérdezések

Jelenleg ez a funkció még nem működik, de arra szolgál, hogy a levélhez kapcsolódó további levelek (például azonos feladótól származók) megjelennek majd a listában.

index Beállítások

email-preferences.png

A beállítások két részre oszthatóak:

indexFelhasználói felület

GombsorFeliratok megjelenítése az ikonokon, vagy akár a gombok elrejtése.
BetűtípusA levél szövegének betűtípusa.
MéretBetűméret megadása.
Színezett idézetekAz idézetek külön színnel jelölése.
Helyesírás ellenőrzéseA helyesírás ellenőrzésének ki- illetve bekapcsolása.
Automatikusan olvasottként jelölés"Új" állapotú levél bezárásakor a program automatikusan "Olvasott"-nak jelöli azt.

indexLevelezés

Alapértelmezett fiókHa több fiókkal is rendelkezel, akkor megadható, hogy levél írásakor melyiket használja a program.
VálaszcímAmikor válaszolsz egy levélre, akkor, megadható egy Alapértelmezett fiók, ellenkező esetben a feladó a Levél alapján lesz megadva (tehát, amelyik fióknak lett küldve, az lesz a feladó).
VálaszEz a szöveg kerül majd az idézett szöveg elé a levélre történő válaszoláskor. Különféle változók is használhatóak, melyekről az előugró menüből informálódhatunk. Például: "Tisztelt %n!\\n\\nEzt írta %d-kor:\\n" ezt fogja eredményezni:
Tisztelt Dr. Hawking!

Ezt írta Mon, 18 Jan 1998 02:55:16 +0800-kor:
> so thanks again for the inspiration concerning the cosmological constant.
> ...and the rest of the quoted text following...
Automatikus aláírásAláírás automatikus csatolása a levél végére.
KódolásAz alapértelmezett karakterkódolás megadása.
Figyelmeztetés nem kódolható szövegnélFigyelmeztetést kaphatunk, ha a levél olyan karaktereket tartalmaz, amelyeket a megadott karakterkódolással a program nem tud kódolni. Ekkor lehetőségünk van módosítani a kódolást küldés előtt. Ha ezt nem tesszük meg, a program a nem kódolható karaktereket egy téglalappal helyettesíti.
Szöveg tördeléseMinden 76. karakter után egy sortörést szúr be, így a levél könnyebben olvasható.
Jellemzők csatolásaMegadható, hogy egy fájl BFS jellemzői külön legyenek csatolva a levélhez. Ez nagyon hasznos lehet más Haiku-t használók számára, mivel megkapják a "teljes" fájlt (például az előadó, az album és a cím jellemzőit az MP3 fájlokkal együtt), ami azonban elgondolkodtathat más felhasználókat, hogy vajon mi lehet az a "BeOS Attributes" melléklet a levélben...
Persze, választható az is, hogy a jellemzők nem kerülnek csatolásra, ekkor azonban ne feledjük el becsomagolni a fájlt küldés előtt, ha a jellemzőket is meg akarjuk tartani.