Az oldal fordítása még folyamatban van. Amíg tart a fordítás, addig a lefordítatlan részek angolul jelennek meg.
Index
Levelek olvasása
Levél írása
Beállítások

mail-icon_64.pngLevelezés (Mail)

Asztalsáv:Alkalmazások
Útvonal:/boot/system/apps/Mail
Beállítások:~/config/settings/Mail/
~/config/settings/Mail/Menu Links/ - a leveles láda helyi menüjének tartalma
~/config/settings/Mail/signatures/ - aláírások tárolása
~/config/settings/Mail/status/ - egyéni állapotok tárolása


A levelezés a Haiku alapértelmezett levélkezelő programja. A levelek lekérdezését és küldését nem a program, hanem a mail_daemon (levelező rendszer) végzi, mely az E-mail beállításainál konfigurálható.

Ezen az oldalon a levelező program használatát taglaljuk. További információk a Műhely: levelek kezelése fejezetben.

index Levelek olvasása

Egy levélen duplán kattintva megnyílik az a Levelezés programban. A program felülete elég egyszerű:

email-read.png

A menu and optional tool bar on top, with an area of the interesting attributes of a mail (to, from, subject, date) below that, and then the actual body of the mail. If the mail appears with strange characters or empty, try to change the Encoding in the Message menu.

Ha a levél mellékleteket is tartalmaz, akkor azok a levél végén jelennek meg. Az ezek helyi menüjéből válszthatjuk a Mentés... vagy a Megnyitás opciót. A mellékletek közvetlenül az Asztalra vagy bármelyik Nyomkövető ablakba húzhatóak.

A menü elég egyértelmű, így csak a lényeges dolgokat emeljük ki.

indexFájl

Az ablak bezárásakor ha az egy új levelet tartalmaz, akkor a levél állapota automatikusan olvasottra változik. Ugyanakkor a levél állapotát mi magunk is megadhatjuk a Bezárás és ... almenüből. Itt találunk egy Megjelölés... menüt, ahol több egyéni állapotot is készíthetünk, melyek a ~/config/settings/Mail/status/ mappában találhatóak majd.

indexSzerkesztés

Itt található a Beállítások... (lásd lejjebb) és a Fiókok... menü, ami megnyitja az E-mail beállítások panelt.

indexNézet

Néha a következőkre is szükségünk lehet:

Fejléc megjelenítéseALT HA levél teljes fejlécét megjeleníti. Ez akkor lehet hasznos, ha például vissza akarjuk követni a levél útját.
A nyers levél megjelenítéseA levél eredeti, nyers állapota. Például az összes vezérlő karakterrel és a program formázása nélkül.

indexLevél

A különféle válaszolási módok magyarázatra szorulhatnak.

VálaszALT RVálasz küldése arra a címre, ahonnan a levél érkezett. MEGJEGYZÉS: Abban az esetben, ha egy levelező listáról kaptuk a levelet, akkor a válasz nem csak a feladónak, hanem a listára is el lesz küldve!
Válasz a feladónakOPT ALT REbben az esetben a levél kizárólag a feladónak lesz elküldve (annak aki a "From" mezőben szerepel).
Válasz mindenkinekSHIFT ALT RVálasz mindenkinek, aki a levélen szerepel (a feladónak és a másolatok ("cc") is).
Ha kijelölünk egy szövegrészt a levélben mielőtt válaszolunk rá, akkor csak az adott részt fogja idézni a program a válasz levélben. Ez egy nagyon hasznos kis funkció, ha például ki akarjuk emelni a lényeget az eredeti levélből...

A Tovább, Újraküldés és a Másolás újba magától értetődőek.

Amikor egy levelet a Nyomkövetőből vagy egy lekérdezésből nyitunk meg, akkor az Előző levéltel és a Következő levéllel lépegethetünk a levelek között, amik a listában szerepelnek.

A Cím mentése összegyűjti a levélben található összes e-mail címet egy almenübe. Innen egy címet kiválasztva megnyílik a Névjegyek program, amiben további információkat is megadhatunk.

indexLekérdezések

This menu holds queries that show all mails related to the currently open mail. Selecting Same recipient, Same sender or Same subject opens a query that lists all corresponding mails:

mail-query.png

index Levél írása

A new email is created by invoking New mail message of the File menu or the corresponding icon from the tool bar of an open email. Or you just start the Mail application or choose Create new message... from the context menu of the mailbox icon in the Deskbar.

email-write.png

Az ablak felépítése lényegében ugyan az, mint a levelek olvasásakor. A menü és a gombsor kicsit különböznek és a beviteli mezők (a címzettek, a címe, stb.) is szerkeszthetőek.

A Másolat (vagy ismertebben "Cc" - carbon copy) mező címzettjei mind másolatot kapnak a levélből. A különbség a címzett és a másolat közt az, hogy a levél kifejezetten a címzettnek szól, a többiek számára csak informális a levél, az esetleges választ nem tőlük várjuk.
A Titkos másolat pedig "rejtett másolatot" jelent, vagyis ugyan úgy másolatot kapnak a levélből, viszont egymást nem látják a címzettek.

Több cím megadása vesszővel elválasztva történhet. A Címzett, a Másolat, és a Titkos másolat mind egy előugró menü, melyek tartalmazzák az összes e-mail címet, amik a rendszerben találhatóak. Ezeket a Névjegyek fájljainak keresésével gyújti össze a program. A "Csoport" jellemzők alapján pedig a csoport tagjait egy almenüben találhatóak majd.

A menükön belül pedig találhatunk még érdekes funkciókat.

indexFájl

A Mentés piszkozatként menüvel a levelet elmentheted, majd később bármikor folytathatod annak szerkesztését. Betöltéshez csak ki kell választani a szükségeset a Piszkozat megnyitása almenüből, ahová a program összegyűjti a "Draft" (piszkozat) állapotú leveleket.

indexSzerkesztés

Increase and Decrease quote level or their respective shortcuts ALT / - are used to add/remove a level of quoting by adjusting the number of ">" symbols in front of quoted lines. Just select some text in all the lines you want un/quoted and invoke the menu item.

email-spellcheck.png

A Helyesírás-ellenőrzés jelenleg csak angol nyelven érhető el. A hibásnak vélt vagy ismeretlen szavakat pirosan és dőlten jelzi a program. Ezen szavak helyi menüjében javaslatokat kaphatunk a szó kicserélésére, illetve felvehetjük azt a szótárba a Hozzáadásra kattintva.

Itt található megintcsak a Beállítások... (lásd lejjebb) és a Fiókok... menü, ami megnyitja az E-mail beállítások panelt.

indexLevél

Az Aláírás hozzáfűzésével egy előre megadott aláírást tudunk a levél végéhez hozzáfűzni. Itt az almenüben kiválaszthatunk egy konkrétat vagy a program Véletlenszerűen választ egyet.

email-signature.png

Új aláírást létrehozni illetve meglévőt szerkeszteni az Aláírás szerkesztése... menüből lehet. Ekkor egy új ablakot kapunk, ahol egy elnevezést kell megadnunk az aláírásnak, és alatta pedig magát a szöveges aláírást. Itt az Aláírás menüben a Megnyitásnál egy már meglévőt megnyithatunk, a Mentés vagy a Törlés menüvel pedig a jelenleg megnyitottat tudjuk eltárolni a ~/config/settings/Mail/signatures mappában, illetve törölhetjük is onnan..

Használd a Melléklet hozzáadása... illetve a Melléklet eltávolítása menüt fájl levélhez történő hozzáadására vagy törlésére. A Nyomkövető ablakból szintén bedobhatjuk a fájl a levélbe. Arra azonban ügyelni kell, hogy a fájlt a fejléc-részbe (a címzettek listája, stb.) dobjuk, ugyanis ha egy szöveges fájlt a levél-részre húzunk akkor annak tartalmát a program szövegként illeszti a levélbe.

email-attachments.png

A mellékletek a fejléc-rész alatt találhatóak. Egy melléklet törlése a helyi menüjéből történhet, vagy egyszerűen csak a DEL megnyomásával miután kijelöltük a törlendő fájlt.

indexLekérdezések

Jelenleg ez a funkció még nem működik, de arra szolgál, hogy a levélhez kapcsolódó további levelek (például azonos feladótól származók) megjelennek majd a listában.

index Beállítások

email-preferences.png

A beállítások két részre oszthatóak:

indexFelhasználói felület

GombsorFeliratok megjelenítése az ikonokon, vagy akár a gombok elrejtése.
BetűtípusA levél szövegének betűtípusa.
MéretBetűméret megadása.
Színezett idézetekAz idézetek külön színnel jelölése.
Helyesírás ellenőrzéseA helyesírás ellenőrzésének ki- illetve bekapcsolása.
Automatikusan olvasottként jelölés"Új" állapotú levél bezárásakor a program automatikusan "Olvasott"-nak jelöli azt.

indexLevelezés

Alapértelmezett fiókHa több fiókkal is rendelkezel, akkor megadható, hogy levél írásakor melyiket használja a program.
VálaszcímAmikor válaszolsz egy levélre, akkor, megadható egy Alapértelmezett fiók, ellenkező esetben a feladó a Levél alapján lesz megadva (tehát, amelyik fióknak lett küldve, az lesz a feladó).
VálaszEz a szöveg kerül majd az idézett szöveg elé a levélre történő válaszoláskor. Különféle változók is használhatóak, melyekről az előugró menüből informálódhatunk. Például: "Tisztelt %n!\\n\\nEzt írta %d-kor:\\n" ezt fogja eredményezni:
Tisztelt Dr. Hawking!

Ezt írta Mon, 18 Jan 1998 02:55:16 +0800-kor:
> so thanks again for the inspiration concerning the cosmological constant.
> ...and the rest of the quoted text following...
Automatikus aláírásAláírás automatikus csatolása a levél végére.
KódolásAz alapértelmezett karakterkódolás megadása.
Figyelmeztetés nem kódolható szövegnélFigyelmeztetést kaphatunk, ha a levél olyan karaktereket tartalmaz, amelyeket a megadott karakterkódolással a program nem tud kódolni. Ekkor lehetőségünk van módosítani a kódolást küldés előtt. Ha ezt nem tesszük meg, a program a nem kódolható karaktereket egy téglalappal helyettesíti.
Szöveg tördeléseMinden 76. karakter után egy sortörést szúr be, így a levél könnyebben olvasható.
Jellemzők csatolásaMegadható, hogy egy fájl BFS jellemzői külön legyenek csatolva a levélhez. Ez nagyon hasznos lehet más Haiku-t használók számára, mivel megkapják a "teljes" fájlt (például az előadó, az album és a cím jellemzőit az MP3 fájlokkal együtt), ami azonban elgondolkodtathat más felhasználókat, hogy vajon mi lehet az a "BeOS Attributes" melléklet a levélben...
Persze, választható az is, hogy a jellemzők nem kerülnek csatolásra, ekkor azonban ne feledjük el becsomagolni a fájlt küldés előtt, ha a jellemzőket is meg akarjuk tartani.