mediaplayer-icon_64.pngMédialejátszó (MediaPlayer)

Asztalsáv:Alkalmazások
Útvonal:/boot/system/apps/MediaPlayer
Beállítások:~/config/settings/MediaPlayer


A Médialejátszó az alapértelmezett zene és videó lejátszó program. Az ffmpeg-nek köszönhetően a formátumok széles palettája támogatott. Bár a felület egyszerű, mégis az összes főbb vezérlőt tartalmazza:

mediaplayer.png

A csúszka a folyamatjelzőn a lejátszási pozíciót jelzi, és azzal módosítható is, az egeret felette tartva pedig megjelenik az aktuális lejátszási idő és a hátralévő idő. A jobb oldalon lévő időre kattintva válthatunk az aktuális idő, a teljes hossz és a hátralévő idő között.
Alatta találhatóak a hagyományos vezérlők (előző, lejátszás/folytatás, megállítás, leállítás, következő). Majd a hangerőszabályzó (a hangszóró ikonra kattintva elnémíthatjuk a lejátszót) és a VU-méter foglal helyet.

Audió és videó lejátszás

Mivel az audió lejátszásnak nincs semmilyen különösebb funkciója, ezért a videó részének a leírását taglaljuk.

mediaplayer-info.png

Minden média-fájlról hasznos információkat kaphatunk az Információk... (ALT I) menüpontból. Ekkor az összes információt megkapjuk a megnyitott fájlról, mint például az időtartamot, a hang és a videó-sáv tulajdonságait.

A leggyakoribb funkciók a videó-terület helyi menüjéből is elérhetőek. Ez igaz a teljes képernyős módra is.
A Videó menü alatt találjuk a méretező opciókat, illetve a méret-arány módosítását. A méretarány általában az eredeti, a videó beállítása szerinti arány a legmegfelelőbb beállítás.

A lejátszó használni tudja az SRT formátumú feliratokat. Hogy megjelenjen(ek) a Feliratok menüben, a fájl nevet úgy kell meghatározni, hogy a név eleje egyezzen a videó nevével, majd a nyelv azonosítója/elnevezése, végül pedig a ".srt" kiterjesztés (nem pedig a videó fájl kitejesztése). Például:

Film.avi
Film.Magyar.srt
Film.English.srt
Film.Français.srt

A több hangsávot tartalmazó videók esetében a különféle hangsávok közül az Audiósáv almenüből választhatunk. A Videó | Sáv menüben választhatunk több videósáv közül, ha egynél több áll a rendelkezésünkre.

Teljes képernyős módba válthatunk (ALT ENTER vagy F vagy dupla-kattintás), a Vezérlők elrejtésével (ALT H vagy dupla kattintás jobb gombbal) elrejthetjük a lejátszó keretét és a vezérlőit illetve megadhatjuk, hogy az ablak Mindig felül legyen (ALT A).

Lejátszólista

A Médialejátszó | Lejátszási lista... (ALT P) megnyit egy ablakot, ahol a jelenleg a listához adott fájlokat látjuk. Duplakattintással a fájlon annak lejátszása elindul.

mediaplayer-playlist.png

Új fájlokat is hozzáadhatunk (az ablakba húzással), illetve a meglévőket áthelyezhetjük a listában azok mozgatásával. A Szerkesztés menüből Véletlenszerűen rendezhetjük a listát vagy az Eltávolítással (DEL) egy bejegyzést törölhetünk a listából, vagy akár a Fájl Szemetesbe helyezését (ALT T) is választhatjuk a kijelölt fájlnak.

Természetesen, a listát meg is őrizhetjük a Mentés menüvel, illetve a Megnyitással vagy a fájlon való dupla kattintással újra betölthetjük azt.

Beállítások

Néhány beállítási lehetőséget kapunk a beállítások panelen:

mediaplayer-settings.png

Az első szakasz, a Lejátszás módja, magától értetődő. A lejátszás indítása automatikusan, az ablak bezárása a lejátszás végeztével illetve a lejátszás ismétlése.

A következő szakasz a Megjelenítési beállítások.
Bejelölhető a Hardveres gyorsítás használata ha elérhető, ami lehetővé teszi a CPU terheltségének csökkentését, de csak akkor működik, ha egy videó ablak van megnyitva, illetve ha a grafikus kártya és a vezérlője támogatja azt.
Méretezéskor illetve teljes képernyős módban a Filmek simított átméretezésekor nagyon gyorsan frissül a kép a jobb minőség érdekében, míg ellenkező esetben a kép képpont-blokkokra eshet szét.
A Nagyított vezérlők teljes képernyős módban opció használata esetén jelentősen nagyobb vezérlőelemeket kapunk a videóhoz teljes képernyős módban.
A Felirat mérete és a Felirat helye is módosítható. Megjelenhet A videó alján, amikor mindig a kép előtt jelenik meg. Illetve A képernyő alján, amivel lehetőségünk van arra, hogy az ablakot átméretezve a film alatti fekete sávon jelenljen meg a szöveg.

Az utolsó beállítási lehetőség pedig a hangerőre vonatkozik, mikoris a lejátszó a háttérben van, tehát az ablak nem aktív. Ez lehet Teljes hangerő, Alacsony hangerő vagy Némítva.

Vezérlés billentyűzettel

A lejátszó a billentyűzettel is vezérelhető.

ZUgrás az előző számra
XLejátszás
CMegállítás
VLeállítás
BA következő számra ugrás

Ezek a gombok a vezérlőelemekhez vannak rendelve. Ezek mindig a billentyűzet alsó sorában, a bal oldalról indulva találhatóak, függetlenül a billentyűzet kiosztásától. A felső billentyűk az amerikai kiosztás alapján értendőek.

/ Előre / vissza tekerés
SHIFT / 10 másodpercet ugrik előre / vissza
ALT / 30 másodpercet ugrik előre / vissza
/ Hangerő növelése / csökkentése
ALT / Az előző / következő számra ugrás
SpacebarLejátszás/megállítás
ALT ENTERTeljes képernyős illetve ablak módba váltás (illetve a videón dupla kattintással vagy F / TAB lenyomásakor)
ALT SHIFT 0 / 1 / 2 / 3A méretarány módosítása Film beállításai (ahogyan a videót létrehzoták), Nincs képarányjavítás (a képpontok a képernyő arányaihoz igazodnak), 4:3, 16:9