Az oldal fordítása még folyamatban van. Amíg tart a fordítás, addig a lefordítatlan részek angolul jelennek meg.

mediaplayer-icon_64.pngMédialejátszó (MediaPlayer)

Asztalsáv:Alkalmazások
Útvonal:/boot/system/apps/MediaPlayer
Beállítások:~/config/settings/MediaPlayer


MediaPlayer is the default player for all audio and video files. Thanks to its ffmpeg backend, a plethora of widely used formats are supported. Its simple interface has all the controls you'd expect:

mediaplayer.png

A csúszka a folyamatjelzőn a lejátszási pozíciót jelzi, és azzal módosítható is, az egeret felette tartva pedig megjelenik az aktuális lejátszási idő és a hátralévő idő. A jobb oldalon lévő időre kattintva válthatunk az aktuális idő, a teljes hossz és a hátralévő idő között.
Alatta találhatóak a hagyományos vezérlők (előző, lejátszás/folytatás, megállítás, leállítás, következő). Majd a hangerőszabályzó (a hangszóró ikonra kattintva elnémíthatjuk a lejátszót) és a VU-méter foglal helyet.

Audió és videó lejátszás

Mivel az audió lejátszásnak nincs semmilyen különösebb funkciója, ezért a videó részének a leírását taglaljuk.

mediaplayer-info.png

Minden média-fájlról hasznos információkat kaphatunk az Információk... (ALT I) menüpontból. Ekkor az összes információt megkapjuk a megnyitott fájlról, mint például az időtartamot, a hang és a videó-sáv tulajdonságait.

A leggyakoribb funkciók a videó-terület helyi menüjéből is elérhetőek. Ez igaz a teljes képernyős módra is.
A Videó menü alatt találjuk a méretező opciókat, illetve a méret-arány módosítását. A méretarány általában az eredeti, a videó beállítása szerinti arány a legmegfelelőbb beállítás.

A lejátszó használni tudja az SRT formátumú feliratokat. Hogy megjelenjen(ek) a Feliratok menüben, a fájl nevet úgy kell meghatározni, hogy a név eleje egyezzen a videó nevével, majd a nyelv azonosítója/elnevezése, végül pedig a ".srt" kiterjesztés (nem pedig a videó fájl kitejesztése). Például:

Film.avi
Film.Magyar.srt
Film.English.srt
Film.Français.srt

A több hangsávot tartalmazó videók esetében a különféle hangsávok közül az Audiósáv almenüből választhatunk. A Videó | Sáv menüben választhatunk több videósáv közül, ha egynél több áll a rendelkezésünkre.

Teljes képernyős módba válthatunk (ALT ENTER vagy F vagy dupla-kattintás), a Vezérlők elrejtésével (ALT H vagy dupla kattintás jobb gombbal) elrejthetjük a lejátszó keretét és a vezérlőit illetve megadhatjuk, hogy az ablak Mindig felül legyen (ALT A).

Lejátszólista

A Médialejátszó | Lejátszási lista... (ALT P) megnyit egy ablakot, ahol a jelenleg a listához adott fájlokat látjuk. Duplakattintással a fájlon annak lejátszása elindul.

mediaplayer-playlist.png

You can add more files by dropping them into the list and rearrange their position via drag & drop. New files are added in the order they were selected from a Tracker window. Drag & dropping them with the right mouse button shows a context menu to insert them sorted (alphabetically).
From the Edit menu you can Randomize or Remove (DEL) an entry from the list or delete the actual file with Move to Trash (ALT T).

Természetesen, a listát meg is őrizhetjük a Mentés menüvel, illetve a Megnyitással vagy a fájlon való dupla kattintással újra betölthetjük azt.

Beállítások

Néhány beállítási lehetőséget kapunk a beállítások panelen:

mediaplayer-settings.png

The first batch, Play mode, is pretty self-explaining.
Start playback automatically, close windows when finished or play clips in a loop.
From the pop-up menu you choose MediaPlayer's launch behavior. Should it resume playing where it left off last time: always, never, or ask every time.

Next are different View options.
You can opt to Use hardware overlay if available, which cuts down CPU usage but only works for one video window and needs a supporting video card driver.
You can Scale movies smoothly (when not in overlay mode) which uses very fast filtering to smooth over otherwise blocky pixels when zooming video or watching in full-screen mode.
Scale controls in full-screen mode if you prefer slightly bigger controls, maybe because you watch the screen from a bit farther away when in full-screen mode.
Then there are settings for Subtitle size and Subtitle placement. They can be shown at the Bottom of video, which will always have them overlayed over the picture. Or Bottom of screen, which allows you to resize the window vertically and have the subtitles appear in the black bar at the bottom instead.

Az utolsó beállítási lehetőség pedig a hangerőre vonatkozik, mikoris a lejátszó a háttérben van, tehát az ablak nem aktív. Ez lehet Teljes hangerő, Alacsony hangerő vagy Némítva.

Vezérlés billentyűzettel

A lejátszó a billentyűzettel is vezérelhető.

ZUgrás az előző számra
XLejátszás
CMegállítás
VLeállítás
BA következő számra ugrás

Ezek a gombok a vezérlőelemekhez vannak rendelve. Ezek mindig a billentyűzet alsó sorában, a bal oldalról indulva találhatóak, függetlenül a billentyűzet kiosztásától. A felső billentyűk az amerikai kiosztás alapján értendőek.

/ Előre / vissza tekerés
SHIFT / 10 másodpercet ugrik előre / vissza
ALT / 30 másodpercet ugrik előre / vissza
/ Hangerő növelése / csökkentése
ALT / Az előző / következő számra ugrás
SpacebarLejátszás/megállítás
ALT ENTERTeljes képernyős illetve ablak módba váltás (illetve a videón dupla kattintással vagy F / TAB lenyomásakor)
ALT SHIFT 0 / 1 / 2 / 3A méretarány módosítása Film beállításai (ahogyan a videót létrehzoták), Nincs képarányjavítás (a képpontok a képernyő arányaihoz igazodnak), 4:3, 16:9