midiplayer-icon_64.pngMidilejátszó (MidiPlayer)

Asztalsáv:Programok
Útvonal:/boot/system/apps/MidiPlayer
Bellítások:~/config/settings/MidiPlayerSettings


Ahogy a neve is mutatja, a Midilejátszó midi zene lejátszására való. A midi egy speciális formátum, ugyanis nem tartalmazza a digitális, kódolt zenét, hanem csak a leírását.
A fájl mérete általában kicsi, viszont függ a használt eszköz-tártól is ("Hangszereknek" is hívják), így a méret akár elég nagy is lehet. Ugyanakkor ezek a Hangszerek mérete is elég nagy lehet attól függően, hogy mennyi és milyen minőségű hangszer-mintát tárolnak.

A Haiku alap esetben nem rendelkezik Hangszerekkel, mert ezek elég nagy méretűek, és csak néhány ember használja. Akik pedig használnak, azoknak már van minőségi vagy egyéni Hangszere. Ahhoz, hogy egyártalán hallj valamit, egy kiegészítő csomagot kell telepíteni. A Terminálban add ki a következő parancsot: installoptionalpackage TimGMSoundFont

Ha más hangokat szeretnél használni, akkor készíts egy hivatkozást a /boot/system/data/synth mappába, és nevezzd el big_synth.sy-re.

midiplayer.png

A Midilejátszó felülete nagyon egyszerű. Csak indítsunk el egy midi fájlt, vagy húzzuk a lejátszó ablakába, és máris indul a lejátszás. Módosíthatjuk a hangerőt, visszhangot adhatunk hozzá a Visszhang menüből, az ablak felső részében pedig egy oszcilloszkóp található.