stylededit-icon_64.pngStyledEdit

Asztalsáv:Alkalmazások
Útvonal:/boot/system/apps/StyledEdit
Beállítások:Nincs


A StyledEdit a Haiku saját (egyszerű) szövegszerkesztője. Bár a fájlokat egyszerű szövegként menti el, a jellemzőknek köszönhetően (korlátozottan) formázási lehetőségünk is van, azonban ezek csak a StyledEdit-ben használhatóak.

stylededit.png

A jellemzőket megkapjuk, ha a Terminál-ban a listattr parancsot használjuk:

~> listattr Haiku-doc.css
File: Haiku-doc.css
 Type     Size         Name
----------- --------- -------------------------------
   Int-32     4 "be:encoding"
MIME String     11 "BEOS:TYPE"
   Int-32     4 "wrap"
   Int-32     4 "alignment"
  Raw Data    1048 "styles"

1071 bytes total in attributes.

Mint látható, a StyledEdit összes formázási lehetősége megjelenik, mint jellemző: sortörés (be/ki) és igazítás (balra/középre/jobbra). A stílusok (betűtípus, méret, szín) az összes karakterhez pedig egy külön jellemzőként jelenik meg.

Mivel ezeket a tulajdonságokat csak a BFS fájlrendszer tudja használni/tárolni, így ezek elvesznek ha más fájlrendszeren tároljuk. Ebben az esetben csak maga a szöveg marad meg.

Bármikor jól jöhet az, ha ki tudjuk emelni a bizonyos szövegrészeket, miközben a fájl tartalma megmarad egyszerű szövegnek. Például egy ReadMe.txt bármilyen rendszeren olvasható, akár parancssorból is, mint szöveg, ugyanakkor ha Haiku alatt megnyitjuk, ha tartalmaz stílusokat, akkor az annak megfelelően fog megjelenni.

A StyledEdit használata igen egyszerű. Csak írjuk meg a szöveget, jelöljük ki a kívánt szövegrészt, majd adjuk meg a méretet és a színt a Betűtípus menüből. A sortörést és az igazítást pedig a Dokumentum menüből tudjuk megadni. Ez azonban csak az egész fájlra alkalmazható.