Az oldal fordítása még folyamatban van. Amíg tart a fordítás, addig a lefordítatlan részek angolul jelennek meg.

webpositive-icon_64.pngWebPositive

Asztalsáv:Alkalmazások
Útvonal:/boot/system/apps/WebPositive
Beállítások:~/config/settings/WebPositive/ - beállítások, sütik, átmeneti tár és böngészési előzmény
~/config/settings/WebPositive/Bookmarks - minden könyvjelző egy külön fájl


A WebPositive, vagy röviden Web+ a Haiku saját böngészője. A név két részből áll: Positive (a BeOS NetPositive böngészője után), illetve Web (az Apple WebKit-je után). Ez a nyílt forráskódú HTML értelmező funkciótár más, ismertebb böngészők motorja is egyben, mint például a Safari (Mac OS X) és a Chrome (Google). Mivel a WebKit-et használja, így a Web+ képes a legújabb technológiákat is használni.

webpositive.png

A WebPositive felülete szokványosnak mondható: a menüsor alatt található a navigációs gombok (vissza, előre, leállítás, kezdőlap).
A gombok melett a címsor foglal helyet, ahová az oldal címét írjuk be.
A navigációs eszközsor alatt található maga az oldal. Több oldal is megnyitható egyszerre, mind-mind a saját lapján (fülön).
Az ablak alján pedig az állapotsor található, ami a betöltés állapotáról informál minket, illetve az egér alatti hivatkozásról. Az oldal betöltése közben egy állapotsáv is megjelenik a jobb oldalon.

indexBeállítások

Az Ablak menüből érhető el a Beállítások panel, amivel a program néhány működési jellemzőjét módosíthatjuk.

webpositive-settings.png

The first tab deals with general settings: What file or URL serves as a Start page, what's used as a Search page (if you set a Custom search engine, "%s" is used for the search term variable), what Download folder is used for stuff you get from the net.
Two pop-up menus let you decide what page to load - if any - when opening a new window or tab.
Via the following checkboxes you can avoid showing the tab bar when there's only one page open anyway. WebPositive's interface can be told to automatically hide in full screen mode, and the mouse pointer can be automatically hidden whenever it's not moved for a while.
Finally, you can decide to include the "Home" button in the navigation bar and set the number of days the browser remembers the sites you have visited in its history.

A második fülön a böngésző által az oldalon használt betűtípusok és azok méretei adhatóak meg.

Az utolsó fül pedig a proxy beállításokra vonatkozik.

indexBöngészés

Ha már használtál eddig valamilyen böngészőt, akkor a WebPositive nem fog nagy meglepetést okozni. Ahelyett, hogy az összes funkción végig mennénk, nézzünk meg csupán néhány jelentősebbet.

indexKönyvjelzők

WebPositive's bookmarks are managed as files and folders in ~/config/settings/WebPositive/Bookmarks/. Adding a bookmark will create a new file there. Alternatively, you can drag and drop the site's 'favicon' in front of the URL to any open Tracker window or the Desktop, or even into the Bookmark bar (activated with View | Show bookmark bar).
You quickly open the Bookmarks folder with Manage Bookmarks…

webpositive-bookmarks

Egy könyvjelző címe (URL-je), neve, stb. épp úgy módosítható, mint bármely fájl és annak jellemzői. Előtte győzödjön meg, hogy minden oszlop látható legyen a Nyomkövetőben (Jellemzők menü), ezután a fájlt kiválasztva csak nyomjuk le az ALT E kombinációt, és szerkesszük a kívánt jellemzőt; oszlopokat pedig a TAB-al válthatunk.
A könyvjelzők egyéni mappákba is rendezhetőek.

A Nyomkövetőt használva a könyvjelzők keresésére remekül kihasználhatjuk annak adottságait.
A Gépelés közbeni szűrés engedélyezése aktiválásakor a Nyomkövető beállításoknál, a könyvjelzők lista egyszerűen szűrhető. A vagy a gombokkal mozoghatunk a listában, majd az ENTER leütésére megnyithatjuk az oldalt. Győzödjünk meg róla, hogy minden jellemző látható legyen a listában.

Hogy ez működjön, ahhoz az összes könyvjelzőt a ~/config/settings/WebPositive/Bookmarks/ mappában kell tárolni és csak az itt csoportosított könyvjelzők jelennek majd meg a WebPositive Könyvjelzők menüben.

indexLetöltések

Az Ablak | Letöltések megnyitja a letöltések ablakot, mely tartalmazza az összes eddigi és folyamatban lévő letöltést:

webpositive-downloads.png

Az aktuális letöltések egy állapotsávval jelennek meg, épp úgy, mint a Nyomkövetőben. Információkat kapunk a letöltési sebességről, a fájl méretéről és a várható befejezésről. A jobb oldali gombokkal (Mégse és Újraindítás) a letöltés megszakítható, vagy újraindítható, vagy megnyitható (Open), illetve törölhető (Eltávolítás) az a listából. A Hiányzó törlése és az Elkészültek eltávolítása a listából gombokkal a lista tartalma "megtisztítható". A "hiányzó" fájlok azt jelentik, hogy a fájl már törölve lett a letöltés helyéről.

A letöltés alatt álló fájl törlésekor a letöltés automatikusan megszakad. Ezt egy ikon ("szellem") is jelezni fogja a letöltések ablakban.
A WebPositive nagyon toleráns a Nyomkövető fájl-kezelésével kapcsolatban. A fájlok átnevezhetőek, vagy mozgathatóak miközben még tart a letöltés, majd a letöltés végeztével a módosítások véglegesítésre kerülnek, melyek megjelennek a letöltések ablakban is.

Elgondolkoztál már azon, hogy hogyan derül ki, hogy honnan lett letöltve egy fálj? Ezt megtudhatod, ha a fájlt megnyitod a LemezFürkész programmal, majd megkeresed a META:url jellemzőt.

Szeretnéd, hogy a letöltések mappában lévő fájl címe (hogy honnan lett letöltve) megjelenjen? Ekkor egy könyjelzőt kell a letöltések mappájába másolni, majd a megjelenítendő oszlopoknál az URL-t kiválasztani. Ezután akár törölhető is a könyjelző a mappából.

indexBillentyű parancsok

Néhány hasznos billentyű-kombináció:

ALT TÚj fül megnyitása.
ALT W Jelenlegi fül bezárása.
ALT N Új ablak megnyitása.
SHIFT ALT W A jelenlegi ablak bezárása.
ALT ENTER Teljes képernyős mód.
ALT R vagy F5 Az aktuális oldal frissítése.
ALT H Kezdőlap megnyitása.
ALT D A Letöltések ablak megjelenítése/elrejtése.
ALT F A keresőmező megjelenítése az oldalon való kereséshez (elrejtés az ESC leütésével).
ALT B Könyvjelző az oldalhoz.
ALT M Könyvjelzők kezelése, a Könyvjelzők mappa megnyitása.
ALT Az előző oldal megnyitása az előzmények alapján.
ALT Az előzmények szerinti következő oldal megnyitása.
ALT + / - Increases/decreases the size of the webpage's elements (same as ALT + mouse wheel).