webpositive-icon_64.pngWebPositive

Asztalsáv:Alkalmazások
Útvonal:/boot/system/apps/WebPositive
Beállítások:~/config/settings/WebPositive/ - beállítások, sütik, átmeneti tár és böngészési előzmény
~/config/settings/WebPositive/Bookmarks - minden könyvjelző egy külön fájl


A WebPositive, vagy röviden Web+ a Haiku saját böngészője. A név két részből áll: Positive (a BeOS NetPositive böngészője után), illetve Web (az Apple WebKit-je után). Ez a nyílt forráskódú HTML értelmező funkciótár más, ismertebb böngészők motorja is egyben, mint például a Safari (Mac OS X) és a Chrome (Google). Mivel a WebKit-et használja, így a Web+ képes a legújabb technológiákat is használni.

webpositive.png

A WebPositive felülete szokványosnak mondható: a menüsor alatt található a navigációs gombok (vissza, előre, leállítás, kezdőlap).
A gombok melett a címsor foglal helyet, ahová az oldal címét írjuk be.
A navigációs eszközsor alatt található maga az oldal. Több oldal is megnyitható egyszerre, mind-mind a saját lapján (fülön).
Az ablak alján pedig az állapotsor található, ami a betöltés állapotáról informál minket, illetve az egér alatti hivatkozásról. Az oldal betöltése közben egy állapotsáv is megjelenik a jobb oldalon.

indexBeállítások

Az Ablak menüből érhető el a Beállítások panel, amivel a program néhány működési jellemzőjét módosíthatjuk.

webpositive-settings.png

Az első fül a főbb beállításokat tartalmazza: melyik oldal legyen a Kezdőlap, mi legyen a Keresőoldal, melyik mappát használja a Letöltések helyének.
Két előugró menüt is találunk, amivel megadható, hogy melyik oldal nyiljon meg új ablak vagy lap megnyitásakor.
A jelölőnégyzetekkel módosíthatjuk, hogy a fülek egy oldal esetében is megjelenjenek-e vagy sem, továbbá a WebPositive vezérlőfelülete megjelenjen-e teljes képernyős módban és az egér kurzor inaktivitás esetén eltűnjön-e vagy sem.
Végül pedig eldönthetjük, hogy a "Kezdőlap"-gomb a gombsoron megjelenjen-e, és hogy hány napig tartsa meg az előzményeket.

A második fülön a böngésző által az oldalon használt betűtípusok és azok méretei adhatóak meg.

Az utolsó fül pedig a proxy beállításokra vonatkozik.

indexBöngészés

Ha már használtál eddig valamilyen böngészőt, akkor a WebPositive nem fog nagy meglepetést okozni. Ahelyett, hogy az összes funkción végig mennénk, nézzünk meg csupán néhány jelentősebbet.

indexKönyvjelzők

A WebPositive a könyvjelzőket fájlként és mappaként tárolja a ~/config/settings/WebPositive/Bookmarks/ mappában. Új könyvjelző hozzáadásakor egy fájl jön létre. A könyvjelzőket tartalmazó mappát gyorsan megnyithatjuk a Könyvjelzők kezelése menüvel.

webpositive-bookmarks

Egy könyvjelző címe (URL-je), neve, stb. épp úgy módosítható, mint bármely fájl és annak jellemzői. Előtte győzödjön meg, hogy minden oszlop látható legyen a Nyomkövetőben (Jellemzők menü), ezután a fájlt kiválasztva csak nyomjuk le az ALT E kombinációt, és szerkesszük a kívánt jellemzőt; oszlopokat pedig a TAB-al válthatunk.
A könyvjelzők egyéni mappákba is rendezhetőek.

A Nyomkövetőt használva a könyvjelzők keresésére remekül kihasználhatjuk annak adottságait.
A Gépelés közbeni szűrés engedélyezése aktiválásakor a Nyomkövető beállításoknál, a könyvjelzők lista egyszerűen szűrhető. A vagy a gombokkal mozoghatunk a listában, majd az ENTER leütésére megnyithatjuk az oldalt. Győzödjünk meg róla, hogy minden jellemző látható legyen a listában.

Hogy ez működjön, ahhoz az összes könyvjelzőt a ~/config/settings/WebPositive/Bookmarks/ mappában kell tárolni és csak az itt csoportosított könyvjelzők jelennek majd meg a WebPositive Könyvjelzők menüben.

indexLetöltések

Az Ablak | Letöltések megnyitja a letöltések ablakot, mely tartalmazza az összes eddigi és folyamatban lévő letöltést:

webpositive-downloads.png

Az aktuális letöltések egy állapotsávval jelennek meg, épp úgy, mint a Nyomkövetőben. Információkat kapunk a letöltési sebességről, a fájl méretéről és a várható befejezésről. A jobb oldali gombokkal (Mégse és Újraindítás) a letöltés megszakítható, vagy újraindítható, vagy megnyitható (Open), illetve törölhető (Eltávolítás) az a listából. A Hiányzó törlése és az Elkészültek eltávolítása a listából gombokkal a lista tartalma "megtisztítható". A "hiányzó" fájlok azt jelentik, hogy a fájl már törölve lett a letöltés helyéről.

A letöltés alatt álló fájl törlésekor a letöltés automatikusan megszakad. Ezt egy ikon ("szellem") is jelezni fogja a letöltések ablakban.
A WebPositive nagyon toleráns a Nyomkövető fájl-kezelésével kapcsolatban. A fájlok átnevezhetőek, vagy mozgathatóak miközben még tart a letöltés, majd a letöltés végeztével a módosítások véglegesítésre kerülnek, melyek megjelennek a letöltések ablakban is.

Elgondolkoztál már azon, hogy hogyan derül ki, hogy honnan lett letöltve egy fálj? Ezt megtudhatod, ha a fájlt megnyitod a LemezFürkész programmal, majd megkeresed a META:url jellemzőt.

Szeretnéd, hogy a letöltések mappában lévő fájl címe (hogy honnan lett letöltve) megjelenjen? Ekkor egy könyjelzőt kell a letöltések mappájába másolni, majd a megjelenítendő oszlopoknál az URL-t kiválasztani. Ezután akár törölhető is a könyjelző a mappából.

indexBillentyű parancsok

Néhány hasznos billentyű-kombináció:

ALT TÚj fül megnyitása.
ALT W Jelenlegi fül bezárása.
ALT N Új ablak megnyitása.
SHIFT ALT W A jelenlegi ablak bezárása.
ALT ENTER Teljes képernyős mód.
ALT R vagy F5 Az aktuális oldal frissítése.
ALT H Kezdőlap megnyitása.
ALT D A Letöltések ablak megjelenítése/elrejtése.
ALT F A keresőmező megjelenítése az oldalon való kereséshez (elrejtés az ESC leütésével).
ALT B Könyvjelző az oldalhoz.
ALT M Könyvjelzők kezelése, a Könyvjelzők mappa megnyitása.
ALT Az előző oldal megnyitása az előzmények alapján.
ALT Az előzmények szerinti következő oldal megnyitása.