Az oldal fordítása még folyamatban van. Amíg tart a fordítás, addig a lefordítatlan részek angolul jelennek meg.

processcontroller-icon_64.pngFolyamatkezelő (ProcessController)

Asztalsáv:Asztali kisalkalmazások
Útvonal:/boot/system/apps/ProcessController
Beállítások:Nincs

ProcessController appletThe primary task of the ProcessController applet is to show the activity of your CPU(s) and the amount of used memory. It allows monitoring of individual teams, change their priority, and kill them if the program freezes. In multiprocessor environments it allows you to disable individual processors/cores.
ProcessController allows putting the system into a Power saving mode, at the cost of a slightly increased latency.

A bal oldali kijelző a processzor-használatot, míg a jobb oldali a memória használatát mutatja. A kijelzők száma a gépben található processzorok/magok számától függőn változhat.

Ha még nem fut a Folyamatkezelő, akkor indításkor megkérdezi, hogy ablakban fussun vagy az Asztalsávon helyezkedjen el. Ha ablakban fut, akkor azt átméretezhetjük, és akár Replikánsként is használhatjuk.
Bárhogy is fusson, egy helyi menü a rendelkezésünkre áll.
Ha törölni szeretnénk a programot a Polcról, akkor csak kattintsunk az Átrakás az Asztalsávra elemen a menüben.

Kilépés a programból

ProcessController - Quit an application

Egy program/folyamat bezárásához csak annak nevére kell kattintani a Program leállítása menüben. Ez a művelet megegyezik azzal, amikor a program bezárás gombján kattintunk. Arra azonban ügyelni kell, hogy a rendszer folyamatait (például *_server, *_daemon) ne zárjuk be, mert akkor annak működése veszélybe kerülhet.

Memória-használat

ProcessController - Memory usage

A memória-használat kijelzése pontatlan lehet.

Ez a menü lehetőséget nyújt a különböző folyamatok memória használatának figyelésére. A folyamat mellett két oszlop is található: az első a fenntartott írható memóriát, a második pedig az összes memóriát jelzi (például a funkciótárak által használt memóriát is).

Az első sor, a Rendszer erőforrásai és gyorsítótárai..., a rendszer és az összes program által használt memóriára vonatkozik. A kék sáv hossza a fizikai memória mennyiségének függvénye. A további sorok a programok memória használatát jelzik. A sávok hossza a jelenlegi memória használat függvényében változik, és a rendelkezésre álló memória mennyiségén alapul.

Az adott program által használt (írható) memória.
A memória a csak olvasható területet is beleszámítva (amiket a programok egymás közt megosztanak).

Processzor és szál használat

Ez a menü arra ad lehetőséget, hogy a szálak prioritását módosítsuk, a programokat leállítsuk vagy hibát keressünk bennük.

Ezek a műveletek adatvesztéshez vagy a rendszer instabilitásához vezethetnek. Csak óvatosan!
ProcessController - Priority
Kernel kód
Felhasználói kód
Szál üresjáratban

Az első szinten a futó programok találhatóak. A rajtuk való kattintással bezárhatóak. A sáv sötétkék része a kernel kódban töltött idő, a világoskék a felhasználói kódban, míg a zöld az üresjáratban eltöltött időt jelzi. A kékkel teljesen kitöltött sáv esetében az adott program használja ki a processzor összes erőforrását.

A második szint a program száljait mutatja. Az ezen való kattintással vagy hibát kereshetünk, vagy megszakíthatjuk azt. Ha a sáv teljesen kékkel van kitöltve, akkor a szál egy processzort/magot lefoglal.

Az utolsó szinttel a szál prioritása módosítható. Csak óvatosan! Egy óvatlan mozdulat, és a szál máris az ellentétes mértékben fogja kihasználni a processzort. A processzor idő növekedése az alacsony prioritás eredménye. A prioritással nem ajánlott játszadozni, ugyanis a program készítőjének a dolga, hogy megfelelőt használjon a programja. Ha szükséges, akkor lépj kapcsolatba vele.