processcontroller-icon_64.pngFolyamatkezelő (ProcessController)

Asztalsáv:Asztali kisalkalmazások
Útvonal:/boot/system/apps/ProcessController
Beállítások:Nincs

ProcessController appletA program elsődleges feladata a processzor(ok) és a memória kihasználtságának kijelzése. Ezen kívül lehetőséget nyújt a különféle folyamatok figyelésére, azok prioritásának módosítására, illetve a bezárásukra hiba esetén. Több processzoros gép esetén a processzorok/magok akár ki is kapcsolhatóak. Ha a Nyomkövető vagy az Asztalsáv futása (program)hiba miatt leáll, akkor azokat a menüből újra is indíthatjuk.

A bal oldali kijelző a processzor-használatot, míg a jobb oldali a memória használatát mutatja. A kijelzők száma a gépben található processzorok/magok számától függőn változhat.

Ha még nem fut a Folyamatkezelő, akkor indításkor megkérdezi, hogy ablakban fussun vagy az Asztalsávon helyezkedjen el. Ha ablakban fut, akkor azt átméretezhetjük, és akár Replikánsként is használhatjuk.
Bárhogy is fusson, egy helyi menü a rendelkezésünkre áll.
Ha törölni szeretnénk a programot a Polcról, akkor csak kattintsunk az Átrakás az Asztalsávra elemen a menüben.

Kilépés a programból

ProcessController - Quit an application

Egy program/folyamat bezárásához csak annak nevére kell kattintani a Program leállítása menüben. Ez a művelet megegyezik azzal, amikor a program bezárás gombján kattintunk. Arra azonban ügyelni kell, hogy a rendszer folyamatait (például *_server, *_daemon) ne zárjuk be, mert akkor annak működése veszélybe kerülhet.

Memória-használat

ProcessController - Memory usage

A memória-használat kijelzése pontatlan lehet.

Ez a menü lehetőséget nyújt a különböző folyamatok memória használatának figyelésére. A folyamat mellett két oszlop is található: az első a fenntartott írható memóriát, a második pedig az összes memóriát jelzi (például a funkciótárak által használt memóriát is).

Az első sor, a Rendszer erőforrásai és gyorsítótárai..., a rendszer és az összes program által használt memóriára vonatkozik. A kék sáv hossza a fizikai memória mennyiségének függvénye. A további sorok a programok memória használatát jelzik. A sávok hossza a jelenlegi memória használat függvényében változik, és a rendelkezésre álló memória mennyiségén alapul.

Az adott program által használt (írható) memória.
A memória a csak olvasható területet is beleszámítva (amiket a programok egymás közt megosztanak).

Processzor és szál használat

Ez a menü arra ad lehetőséget, hogy a szálak prioritását módosítsuk, a programokat leállítsuk vagy hibát keressünk bennük.

Ezek a műveletek adatvesztéshez vagy a rendszer instabilitásához vezethetnek. Csak óvatosan!
ProcessController - Priority
Kernel kód
Felhasználói kód
Szál üresjáratban

Az első szinten a futó programok találhatóak. A rajtuk való kattintással bezárhatóak. A sáv sötétkék része a kernel kódban töltött idő, a világoskék a felhasználói kódban, míg a zöld az üresjáratban eltöltött időt jelzi. A kékkel teljesen kitöltött sáv esetében az adott program használja ki a processzor összes erőforrását.

A második szint a program száljait mutatja. Az ezen való kattintással vagy hibát kereshetünk, vagy megszakíthatjuk azt. Ha a sáv teljesen kékkel van kitöltve, akkor a szál egy processzort/magot lefoglal.

Az utolsó szinttel a szál prioritása módosítható. Csak óvatosan! Egy óvatlan mozdulat, és a szál máris az ellentétes mértékben fogja kihasználni a processzort. A processzor idő növekedése az alacsony prioritás eredménye. A prioritással nem ajánlott játszadozni, ugyanis a program készítőjének a dolga, hogy megfelelőt használjon a programja. Ha szükséges, akkor lépj kapcsolatba vele.