Az oldal fordítása még folyamatban van. Amíg tart a fordítás, addig a lefordítatlan részek angolul jelennek meg.

Fájlrendszer felépítése

A Haiku fájlrendszer felépítése átlátható, a fájlok és mappák elnevezései egyszerűek és egyértelműek. A rendszer számára fontos fájlok és mappák védve vannak a véletlen felhasználói hibáktól, és erre kapunk is figyelemztetést:

achtung-user.png  achtung-system.png

A második típusú figyelmeztetés akkor jelenik meg, ha átnevezni vagy törölni szeretnénk a rendszer mappáján belül. Itt az "Átnevezés" gomb csak akkor lesz elérhető, ha a SHIFT-et is lenyomjuk.

Alapvetően 2 rész különíthető el a gyökér mappából kiindulva a rendszer-lemezen:

/boot/system/ A rendszer fájlokat és a megosztott programokat/csomagokat tartalmazza.
/boot/home/ Ez a felhasználó saját mappája, ahol az adatokat, beállításokat és a saját, nem megosztott programokat/csomagokat tárolja.

Mivel jelenleg a Haiku nem biztosít többfelhasználós környezetet, ezért a megosztott és nem megosztott programok/csomagok nincsenek hatással a működésre. Mivel azonban a későbbiekben már több felhasználóval is használni lehet majd, ezért jó, ha megszokjuk, hogy hogyan kell kezelni ezt a környezetet.

index A rendszer mappa - /boot/system/

Under Haiku's predecessor BeOS, this folder was named /boot/beos/. You may still find it in some older documentation (e.g. in the original BeBook).
Most of the folders inside /boot/system/ are read-only, which is sensible as they contain the files necessary for Haiku to function correctly and therefore have to be safe from (accidental) alteration. To indicate the write-protection of a folder, its Tracker window has a gray background. The only user-writable folders are:

/boot/system/cache/ A /tmp/ mappára hivatkozva ideiglenes fájlokat tartalmaz.
/boot/system/non-packaged/ Azokat a fájlokat tartalmazza, amik nem részei egy .hpkg csomagnak (például régi BeOS archívumból).
/boot/system/packages/ A Haiku alap csomagjain túl itt találhatóak a megosztott csomagok is.
/boot/system/settings/ A rendszer beállításait tartalmazza.
/boot/system/var/ Naplókat tartalmaz (például a rendszer naplót), melyek hibakereséskor lehetnek a segítségünkre, illetve ez az eredeti helye a virtuális memória fájlnak is.

További információk a packages és a non-packaged mappákról a Programok fejezetben.

index A saját mappa - /boot/home/

Ez a mappa a felhasználó sajátja. Itt kedve szerint bármit módosíthat, törölhet. (A hullámos vonal ("~") a saját mappára hivatkozik, így nem kell mindig megadni a "/boot/home/" útvonalat a Terminálban.)
A megosztani kívánt fájlokat egy későbbi, többfelhasználós környezetben nem ebbe a mappába kell majd elhelyezni, hanem a /boot/home/ mappán kívül. Például ajánlott erre a célra létrehozni egy /boot/mindenki/ mappát.

~/Desktop/  Az Asztal fájljait tartalmazza. Mivel mindig látható, ezért dupla kattintással nem nyitható meg. Mikor a fájlokat eltakarják a nyitott ablakok, akkor csak gyorsan váltsunk másik munkaasztalra. Természetesen, a menü navigáció lehetséges.
~/mail/  Itt találhatóak a felhasználó levelei.
~/people/  A névjegyek alapértelmezett mentési helye. További információk a Névjegyek fejezetben.
~/queries/  A Lekérdezéseket tartalmazza alap esetben 7 napig.

The folder /boot/home/config/ is special: just like /boot/system/ it's mostly under the control of the package management and therefore read-only. Here too, the Tracker windows of these write-protected folders have a gray background. It also contains these similar user-writable folders:

~/config/packages/  Az ebben a mappában elhelyezett csomagokat csak az adott felhasználó használhatja.
~/config/non-packaged/  Azoknak a fájloknak a helye, amik nem részei a .hpkg fájlnak (például régi BeOS archívumból) és nincsenek megosztva a többi felhasználóval.
~/config/settings/  Itt találhatóak a programok beállításai és néhány rendszer-beállítás fájlja. Néhány program a saját mappáján belül tarja a beállításait, a többi egyszerűen csak ide rakja őket.

További információk a packages és a non-packaged mappákról a Programok fejezetben.

Néhány kiemelt mappa a ~/config/settings mappán belül:

boot/  Ebben a mappában találhatóak a Felhasználói szkriptek amik a rendszer indításakor, leállításakor és a leállítás végeztével hajtódnak végre.
boot/launch/  Az automatikusan induló programok vagy dokumentumok hivatkozásait tartalmazza.
beos_mime/  A MIME adatbázis mappája minden fájltípust és azok beállításait tartalmazza.
deskbar/menu/  Másolt vagy hivatkozott fájlokat/mappákat/lekérdezéseket tartalmaz, amik az Asztalsáv menüben jelennek meg.
kernel/drivers/  Egy érdekes fájlt találhatunk itt: a kernel alacsony szintű konfigurálási lehetőséget biztosít például az SMP kikapcsolására, bekapcsolhatjuk a soros porti hibakeresést vagy engedélyezhetjük az energia-kezelést. Minden konfigurációs sor úgy aktiválható, hogy töröljük a sor elején lévő "#"-et. Csak óvatosan!
Tracker/  A Nyomkövető beállításain kívül még néhány érdekes mappa is található itt:
DefaultFolderTemplate/Az új mappa alapértelmezett sablonja, mely tartalmazza a megjelenítési és a rendezési beállításokat illetve az ablak méretét. Minden új létrehozott mappa ezt a sablont használja majd.
DefaultQueryTemplates/Megadható a különféle fájltípusokhoz a lekérdezések eredményeinek megjelenése. További információk a Lekérdezések: Az eredmény ablak fejezetben.
Go/Készíts hivatkozásokat ebbe a mappába a "kedvenc" mappáiról, hogy elérhetőek legyenek azok a megnyitás és mentés ablakokban. További információk A Haiku felhasználói felülete: Kedvencek és legutóbbi mappák fejezetben.
Tracker New Template/Különböző fájltípusokhoz hozhatsz létre sablonokat, melyek a Nyomkövető Fájl | Új... menüjéből érhetőek el. További információk a Nyomkövető: Munka a fájlokkal fejezetben.