Fájltípusok

A Windows-tól eltérően a Haiku-nál nem számít a fájl 3 betűs kiterjesztése (például: .txt, .jpg, .mp3). A kiterjesztést a rendszer csak a végső esetben veszi figyelembe. A Haiku esetében a MIME típus a használatos, épp úgy, mint az interneten.

Bár a Haiku esetében nem indokolt a fájl kiterjesztése, ne feledjük, hogy ha megosztjuk másokkal a fájt (például USB lemezen, vagy levélben), akkor a többi operációs rendszer már igényli a kiterjesztések meglétét, így azt hozzá kell adnunk a fájlhoz. Máskülönben a többi felhasználó nem tudja majd használni a fájlt a saját rendszerén.

index Egy fájl típusának megadása

Egy fájlnak a típusa, az ikonja, illetve a hozzá társított program is megváltoztatható. Ehhez csak ki kell jelölni a fájlt, és a Fájltípusok kiegészítőt választani.

filetype-addon.png

index A fájl típusa

A fenti képen egy PNG fájl információit láthatjuk, aminek a MIME azonosítója image/png. Tegyük fel, hogy tudjuk, hogy ez egy GIF fájl és nem PNG. Ezt egyszerűen módosíthatjuk azzal, ha beírjuk a típus pontos nevét, vagy az alábbi két gombot használjuk:

Kiválasztás... A fájltípusok hierarchikus listájában keressük meg az image | GIF Image típust.
Ugyanaz, mint... Egy fájl ablakban keressünk egy olyan fájlt, aminek ugyan az a típusa, mint amit szeretnék adni a fájlnak..

index Előnyben részesített program

Ez a menü tartalmazza azoknak a programoknak a listáját, amik kezelni tudják az adott fájlt. Itt kiválaszthatod azt a programot, ami automatikusan megnyílik, amikor duplán kattintunk egy fájlon. Lehetőséged van például a HTML fájlt egy böngésző helyett szövegszerkesztőhöz társítani. Minden HTML fájl továbbra is böngészőben nyílik meg, csak ez az egy fog szövegszerkesztőben.

Az Alapértelmezett program az egyik, amit globálisan, minden fájlra be lehet állítani. Ha nem találod a listában a használni kívánt programot, akkor a Kiválasztás... és a Ugyanaz, mint... gombok segítségével megadhatsz másikat is, épp úgy, mint "A fájl típusa" esetében.

index Az ikon

Felmerülhet a kérdés, hogy miért üres az ikon helye a jobb felső részben: a fájlok általában a rendszerben beállított, a fájltípusnak megfelelő ikont használják. Arra is lehetőségünk van, hogy megnyitjuk a Fájltípus kiegészítőjét egy másik fájlnak is, majd az ikonját áthúzzuk a saját fájlunknak az ikonjához. Vagy, duplán kattintva az ikon mezőben létrehozhatjuk vagy szerkeszthetjük annak az ikonját. További információk az Icon-O-Matic fejezetben.

index Programok speciális beállításai

Ha a Fájltípusok kiegészítőt egy programmal nyitjuk meg (esetünkben: StyledEdit), akkor az alábbi ablakot kapjuk:

filetype-addon-stylededit.png

A felső mezőben a szabványos MIME típus helyett a program aláírása (egyéni azonosítója) látható. Segítségével a rendszer könnyedén megtalálja a programot, bárhol is legyen az.

Ez alatt a program különféle megjelölései találhatóak, amik a program működését szabályozzák:

Egyszer indítható A program (maga a programfájl) egy időben csak egyszer futhat. Azonban, ha a programnak több példánya is van, akkor azok persze futhatnak párhuzamosan.
Többször indítható A program többször is elindítható egy időben.
Kivételes indítás Kizárólag csak egy program futhat az adott program azonosítójával.
Csak paraméterek Ez az opció azt jelzi, hogy a program nem reagál semmilyen rendszer szintű üzenetre.
Futtatás a háttérben A program nem jelenik meg a Programváltóban vagy a futó programok listájában az Asztalsávon.

Alább látható egy lista a programmal használható fájltípusokkal. Hozzáadhatsz (vagy törölhetsz) egy fájltípust, ha úgy gondolod, hogy az adott program tudja azt kezelni. Ennek eredményeként a program megjelenik az előnyben részesített programok listájában, vagy a Tracker Megnyitás ezzel... listájában is, ha az adott típusú fájlon jobb gombbal kattintunk.

Végül pedig az ablak alján a verzió és a leírás, másolásvédelmi információ található. Mind a program aláírását (egyéni azonosítóját) is, ezt is a program készítője határozza meg, és nem ajánlott módosítani azt.

index Általános beállítások a Fájltípusok beállítások panelen

A Fájltípusok beállítások esetében nem külön fájlonként, hanem általánosságban módosíthatóak a beállítások. Módosítható az ikon, az előnyben részesített program, hozzáadható, törölhető illetve módosítható egy egész fájltípus és annak a jellemzői. Továbbá egyéni fájltípust is létrehozhat.

Minden fájltípus és a hozzájuk tartozó beállítás a /boot/home/config/settings/mime_db/ mappában található. Mielőtt módosítanád ennek a tartalmát, előtte mindenképp ajánlott róla készíteni egy másolatot...

További információkat találhatsz a Fájltípusok beállításairól a Műhely: fájltípusok, jellemzők, indexek és lekérdezések fejezetben.