Az oldal fordítása még folyamatban van. Amíg tart a fordítás, addig a lefordítatlan részek angolul jelennek meg.
Index
Könnyű mozgatás és méretezés
Halmozás és csempézés
Megnyitás és mentés panel
Replikánsok

A Haiku felhasználói felülete

Haiku's graphical user interface is an integral part of the system. Unlike other Unix-like operating systems, there is no separate window manager and booting just into a command-line shell is not possible. Haiku's focus being on the desktop user, this is just not considered necessary.

Minden bizonnyal már rendelkezel más grafikus környezetbeli ismerekkel, ezért most nem térünk ki a "szabványokra", mint például a menük, helyi menük, az egérrel való munka, stb. Most pedig nézzük át a Haiku felületének sajátosságait.

gui.png

Csupán néhány dolog jellemző a Haiku felületére, ami magyarázatra szorul.

 1. A Haiku "Start menüje" az Asztalsáv. További információk az Asztalsáv fejezetben.

 2. A sárga fül nem csak egy program vagy egy fájl neve:
  • Mozgathatjuk a SHIFT lenyomva tartásával, így lehetővé téve több ablak halmozását.
  • Az ablak elrejthető (az Asztalsávra kicsinyíthető), ha duplán kattintunk a fülön (vagy a CTRL ALT M kombinációval). A már elrejtett ablakok hozzáférhetőek az Asztalsávon illetve a Programváltóban.
  • Az ablak háttérbe küldhető, ha a fülön (vagy az ablak keretén) a jobb gombbal kattintunk.
 3. Bezárás gomb.

 4. The "zoom" button (or CTRL ALT Z). In most applications, this will expand a window to maximum size without obscuring the Deskbar (hold SHIFT to cover the Deskbar as well). It doesn't have to, however. Tracker windows, for example, will resize to best fit the contents.

 5. Az ablak kerete. A bal oldali keret az ablak mozgatására, a jobb oldali pedig az ablak átméretezésére szolgál.

 6. Méretező sarok.

index Könnyű mozgatás és méretezés

Az ablakok mozgatása és méretezése egy fontos része a programmal való interaktivitásnak. Ennek a kis sárga fülön és a vékony keret használatán túl van más módja is. A méretező sarok kis mérete miatt annak is megvannak a maga korlátai: csak a jobb alsó sarok irányában van lehetőség az ablak átméretezésére.
A jobb oldali keret a méretezésre szintén használható, de pontosan kell célozni az egérrel.

Ezen problémák kiküszöbölésére a Haiku különféle ablakkezelő kombinációkat tud használni a CTRL ALT és az egér használatával. További információk a Billentyűzet-kombinációk fejezetben.

resizing.png

A CTRL ALT lenyomásakor az egérhez közeli ablakkeret kiemelésre kerül. Mozgasd az egeret a többi keret felé, hogy másik keret legyen kijelölve. Kattints a jobb egér gombbal és mozgasd azt az ablak átméretezéséhez a kijelölt keret mentén.

Tartsd a CTRL ALT billentyűt és a bal egér gombot lenyomva majd mozgasd azt az ablak bármely részén az ablak mozgatásához. Gyors duplakattintás a jobb egér gombbal pedig hátraküldi azt.

index Halmozás és csempézés

A Haiku egy egyedi lehetőséget nyújt a teljes ablakhosszúságú fejléccel ellentétben a füles stílusú ablakfejléccel. Ez a "Halmozás és csempézés".
Mint azt az alábbi példa mutatja, a Nyomkövető ablak a könyvjelzőkkel és a WebPositive ablak csempeszerűen illeszkenek egymáshoz. Ugyanakkor a WebPositive maga pedig egy másik Nyomkövető ablakkal (Saját mappa) van csoportba ("halomba") rendezve. A kép jól mutatja, hogy miként válthatunk a két ablak közt.

gui-s+t.gif

Az ehhez hasonló halmozáskor az ablakok mozgatása és méretezése együtt történik. Ez remek lehetőség arra, ha egy feladat több részét együtt akarjuk kezelni. Például, ha van egy böngésző ablak a dokumentációnak, egy másik ablak a szövegszerkesztőnek, egy harmadik, Nyomkövető ablak a fájloknak, illetve egy feladathoz tartozó levél is meg van nyitva, akkor ezt mind egyben kezelhetjük.

Az ablakok összerendezése egyszerű: tartsuk lenyomva az OPT billentyűt mialatt az egyik ablakot a fülénél fogva a másik ablak füléhez közel húzzuk, vagy a keretet a másik keretig addig, amíg a színe át nem vált, majd engedjük fel az egér gombját.

A halmozás és a csempézés két részből áll.

gui-stacking.png

A halmozáshoz az ablakokat a füleknél egymás fölé kell húzni, ezután automatikusan a fülek a megfelelő pozícióba kerülnek.
Az OPT billentyű lenyomása mellett a fülek színe megváltozik; ekkor csak engedjük el az ablakot a halmozáshoz.

gui-tilinging.png

A "csempézés" annyit jelent, hogy az ablakokat függőlegesen vagy vízszintesen egymáshoz "ragasszuk".
Itt is az OPT billentyű lenyomva tartásánál mikor az ablakok egymás közelébe kerülnek, a szomszédos keretek színe megváltozik (melyek összeragadnak).

A szétválasztás hasonló módon történik, csak lenyomva kell tartani az OPT gombot, mialatt az ablakot kihúzzuk a csoportból.

index Megnyitás és mentés panel

Megnyitáskor és mentéskor egy ehhez hasonló ablakot kapunk:

open-save.png

Itt megkapjuk a kiválasztott mappa tartalmát, mentés ablak esetében pedig egy beviteli mezőt is, ahová be tudjuk írni a fájl nevét, továbbá egy menüt is, amiben különféle típust választhatunk a fájl mentésekor.
Gyorsan a felsőbb szintű mappába juthatunk a lista feletti menüből.

A megnyitás ablakban tallózás helyett a kívánt mappát rá is dobhatjuk a megnyitás ablakra, amely automatikusan elnavigál a kívánt mappába.

index Billentyű kombinációk

Sok kombináció rendelkezésünkre áll a megnyitás és mentés ablakokban, amik megegyeznek a Nyomkövető ablakban használatosakkal. Azon túlmenően, amik a Fájl menüből elérhetőek, néhány parancs nem teljesen nyilvánvaló:

ALT NÚj mappa létrehozása.
ALT EA kijelölt bejegyzés átnevezése.
ALT Egy szinttel fejjeb lépünk
ALT vagy ENTERA kijelölt mappába lépés.
ALT DAz Asztalra ugrás.
ALT HA Saját mappára ugrás.

For keyboard shortcuts in Haiku in general, see chapter Shortcuts and key combinations.

index Kedvencek és legutóbbi mappák

A Kedvencek menü a megnyitás és mentés ablakban tartalmazza a legutóbbi mappákat és a kedvenc helyeket, amiket magunk adhatunk meg. Ahogy azt a kis nyíl jelzi, ezek is használhatóak a navigálás során, ezek almenüjében is megjelenik a mappa tartalma.

favorites.png

Egy kedvenc mappa hozzáadásához egyszerűen csak keressük meg azt a mappát, és válasszuk a Kedvencek | Jelenlegi mappa hozzáadása menüt. Mostmár ez minden megnyitás/mentés ablakban megjelenik. Törlés esetében pedig a Kedvencek | Kedvencek szerkesztése... kiválasztásával töröljük a már feleslegessé vált bejegyzést.
A kedvencek a /boot/home/config/settings/Tracker/Go/ mappában találhatóak. Tehát, akár egyszerű hivatkozás létrehozásával is adhatunk hozzá kedvenc fájlt vagy mappát.

index Replikánsok

A replikánsok egy program egyéni felülettel rendelkező részei, amiket más programokban felhasználhatunk. Az Asztalsáv Replikánsok megjelenítése bejelölésével a programok replikánsait jelző kis kéz szerű jel megjelenik, mely általában a jobb alsó sarokban található:

replicant.png

The most prominent place that accepts Replicants is the Desktop: You simply drag & drop the little handle onto it. From now on it's part of the Desktop and the Replicant's originating app doesn't have to be started for it to work.
A right-click on a Replicant handle offers a context menu to show the originating app's About window and to Remove replicant. Another way to remove a replicant from the Desktop is to simply drag & drop it onto the Trash icon.

Ha bármi probléma van az Asztalra dobott replikánssal, akkor csak töröld ki a ~/config/settings/Tracker/tracker_shelf bejegyzést. Sajnos ezzel az összes replikáns törlődik az Asztalról.

A replikáns programokra remek példa a Folyamatmonitor grafikonjai, a Munkaasztalok kisalkalmazás vagy a Számológép.