Az oldal fordítása még folyamatban van. Amíg tart a fordítás, addig a lefordítatlan részek angolul jelennek meg.

Billentyűzet-kombinációk

Alap esetben a Haiku billentyűzet-kombinációk nem a CTRL-al, hanem az ALT billentyűvel hívhatóak meg. Ennek "történelmi" okai vannak, ugyanis a Haiku-t a BeOS-t, azt pedig a MacOS ihlette. Használat közben is megvannak az előnyei, ugyanis például az ALT C és az ALT V kombinációk is épp úgy használhatóak a bash shell-ben is a Terminálban. Ott ugye a CTRL C megszakítja az épp futó programot, így azt nem használhatnánk a másolásra.

A Billentyűzetkiosztás beállításainál felülbírálhatjuk ezt a beállítást, ha inkább a CTRL billentyűt szeretnénk használni. Ez az útmutató minden esetben az alapértelmezett beállítás alapján értendő, vagyis, hogy az említett kombinációk az ALT-al használatosak.

Ha azon elmélkedsz, hogy vajon melyik az az OPT vagy MENU billentyű, akkor nézd meg azt a Billentyűzetkiosztás beállításainál. Ekkor könnyedén megtudhatod, hogy melyik leütött billentyű melyik is a billentyűzeten.

index Elsődleges kombinációk

A következő táblázatban megtalálhatóak az általánosan használt kombinációk, melyek minden esetben elérhetőek, akár van hozzá menü, akár nincs:

ALT FxVáltás a Munkaasztalok között (az X az Fx esetében a munkaasztal száma, mely megfelel egy-egy funkció-billentyűnek). Az aktuális ablakot magunkal is vihetjük az új munkaasztalra, ha közben lenyomva tartjuk a SHIFT-et.
CTRL ALT / / / Egy virtuális táblázat/rács segítségével navigálhatunk, váltogathatunk a munkaasztalok között. Az aktuális ablakot magunkal is vihetjük az új munkaasztalra, ha közben lenyomva tartjuk a SHIFT-et.
OPTHa az OPT-ot lenyomva tartjuk miközben mozgatjuk az ablakot egy másik ablak közelében, akkor azokat csoportba rendezhetjük (további információk A Haiku felhasználói felülete témakörben).
OPT / A jelenlegi munkaasztalon megnyitott ablakok között váltogathatunk.
CTRL ALT + bal egérgombAz ablak mozgatása annak bármely részén (további információk A Haiku felhasználói felülete témakörben).
CTRL ALT + jobb egérgombAz ablak méretezése a keretek körüli területen (további információk A Haiku felhasználói felülete témakörben).
CTRL ALT ZAz ablak alternatív méretűre növelése (ez a legtöbb esetben a maximális mérettel egyenértékű).
CTRL ALT MA jelenlegi ablak minimális méretűre kicsinyítése
CTRL ALT HElrejti a jelenlegi ablakot (az Asztalsárva kicsinyíti).
CTRL ALT FAz aktív ablakot az előtérbe hozza (csak akkor működik, ha az egér beállításainál a Ha az egér felette van opció ki van választva).
CTRL ALT BA jelenlegi ablak háttérbe küldése.
CTRL TABLenyomva tartásakor jelenik meg a Programváltó.
CTRL ALT DELMegnyitja a Folyamatfigyelőt.
ALT ESCA menü aktiválása (bezárása az ESC lenyomásával).
ALT CA kiválasztott tartalmat a vágólapra másolja.
ALT XA kiválasztott tartalmat a vágólapra helyezi (az eredeti törlésével).
ALT VBeilleszti a vágólap tartalmát.
ALT WAz aktuális ablak bezárása.
ALT QA program bezárása.
PRINTKépernyőképet készít, majd megnyitja a Képernyőkép ablakát.
SHIFT PRINTKépernyőképet készít "csendes módban" (az ablak nem jelenik meg), miközben figyelembe veszi a legutóbbi beállításokat.
CTRL PRINTSzintén "csendes módban" készíti el a képernyőképet, azonban a képet nem menti el, csak a vágólapra másolja azt.

index Szövegvezérlő kombinációk

Ha szöveget szerkesztünk - legyen szó egy fájl átnevezéséről a Nyomkövetőben vagy egy fájl szerkesztéséről a StyledEdit-ben - néhány billentyűkombináció a segítségünkre lehet:

ALT / vagy
OPT /
Ugrás a szavak közt. (Megjegyzés: Ajánlott az OPT kombináció használata. Lehetséges, hogy az ALT kombináció más funkciót lát el a programban.)
ALT BACKSPACE vagy
OPT BACKSPACE
Word-wise removing the text to the left of the cursor.
ALT DEL vagy
OPT DEL
Word-wise removing the text to the right of the cursor.
HOMEUgrás a sor elejére.
ENDUgrás a sor végére.
ALT HOMEUgrás a dokumentum elejére.
ALT ENDUgrás a dokumentum végére.

A SHIFT lenyomvatartásával ezen kombinációk használatakor a két ugrás közötti szöveg kerül kijelölésre.

index Nyomkövető kombinációk

Néhány kiegészítő kombináció a Nyomkövetőben való navigáláshoz:

ALT A szülő mappa megnyitása.
ALT vagy ENTERA kiválasztott mappa megnyitása.
OPTLenyomva tartásával amikor egy mappát megnyitunk, akkor a szülő mappa bezáródik. Ez egérrel történő navigálás esetén is működik.
MENUMegnyitja az Asztalsáv menüt (bezárás az ESC-el).
ALT ZA legutóbbi művelet visszavonása. A visszavonási előzmények száma a rendelkezésre álló memóriától függ. Itt megjegyzendő, hogy ez csak magán a fájlon működik, a jellemzők illetve az engedélyek visszavonására nem használható. Továbbá, ha a fájl már törlődött a Szemetesből, akkor az már nem vonható vissza.
ALT SHIFT ZAz ALT Z kombinációval visszavont művelet újra végrehajtása.
SHIFT + Egér görgőAmikor nagyon sok fájlt tartalmazó Nyomkövető ablakban görgetünk vagy épp az almenükben navigálunk, akkor felgyorsíthatjuk azt.

index Terminál kombinációk

ALT + left clickLeft-clicking on a path or URL while holding ALT opens it in the preferred application, e.g. folders in Tracker, pictures in ShowImage. You can limit the selected path by additionally holding SHIFT.
ALT NÚj Terminál ablakot nyit meg.
ALT TÚj lapot nyit meg.
ALT 1, 2, 3 ...Változatás a lapok közt.
ALT TABA következő Terminál ablakra vált.
SHIFT / Balra/jobbra váltogat a lapok közt.
ALT SHIFT / A jelenlegi lapot mozgatja balra/jobbra.
ALT + / -Növeli illetve csökkenti a betűméretet.
ALT ENTERTeljesképernyős mód váltása.
SHIFT / A Terminálban lévő kimenet görgetése soronként.
SHIFT Page↑ / Page↓A Terminálban lévő kimenet görgetése oldalanként.
TABTab-kiegészítés. Miután leütöttünk néhány karaktert, nyomjuk le egyszer a TAB-ot, hogy automatikusan kiegészítse a fájl vagy útvonal nevét. Ha egynél több egyezést talál, akkor a kiegészítés ott megáll, amíg nem ütünk le újabb karaktereket a további szűréshez. Arra is lehetőségünk van, hogy kétszer üssük le a TAB-ot, így megkapjuk az összes egyezést.
/ A parancsok előzményei között váltogathatunk.
CTRL RBash előzmények. Minden kiadott parancs a ~/config/settings/bash_history fájlban van eltárolva. Nyomjuk le a CTRL R kombinációt, majd kezdjük el beírni a keresett parancsot addig, amíg az első taálat meg nem jelenik. Tartsuk lenyomva a CTRL R-t mindaddig, amíg meg nem találjuk a megfelelő parancsot, majd üssük le az ENTER-t a futtatáshoz.
CTRL CAz aktuális parancs megszakítása.
CTRL DA jelenlegi Terminál bezárása.

index További kombinációk

Lehetőségünk van arra, hogy a kijelöléshez hozzáadjunk új elemeket vagy töröljünk meglévőt egy módosító billentyű lenyomásával egy elemen (vagy például egy fájlon a Nyomkövetőben).

SHIFTMinden elem kijelölése az első kijelöléstől az utolsóig.
ALTHozzáad egy elemet a kijelöléshez vagy töröl egy elemet onnan.

A Nyomkövető ablakban csak el kell kezdeni gépelni, majd a Nyomkövető az első találathoz ugrik. Ha nincs olyan bejegyzés (fájl) az ablakban, ami a beírt karakterekkel kezdődik, akkor arra a találatra fog ugrani, aminek a nevében, vagy az egyik megjelenített jellemzőjében megtalálható az, amit keresünk. Ez a keresés nem kisbetű/nagybetű érzékeny.
A beírt karakterek az ablak bal alsó sarkában jelennek meg (ahol normál esetben az elemek számát jelöli). Egy másodperc múlva visszaáll a normál állapotra, és új keresést kezdeményezhetünk.
Azzal szemben, hogy a fájlra ugrik az első találatkor, a Nyomkövető ki is tudja szűrni a nem egyezőket. További információk a Gépelés közbeni szűrés fejezetben.