Az oldal fordítása még folyamatban van. Amíg tart a fordítás, addig a lefordítatlan részek angolul jelennek meg.

appearance-icon_64.pngMegjelenés (Appearance)

Asztalsáv:Beállítások
Útvonal:/boot/system/preferences/Appearance
Beállítások:~/config/settings/system/app_server/appearance
~/config/settings/system/app_server/fonts

A Haiku megjelenési beállításait szabhatjuk személyre ezen a felületen.

index Betűtípusok

appearance-fonts.png

A Haiku 3 szabványos betűtípust támogat. Beállítható az alap, a félkövér és a rögzített szélességű betűtípusok és a méreteik, amit a rendszer használ. Ezeken kívül pedig a menüben használt betűtípus is megadható.

index Új betűtípusok telepítése

New fonts that don't come as part of a regular .hpkg package, can be installed by copying them into a subfolder according to the font type (otfonts, psfonts or ttfonts) into their respective non-packaged folder (see topic Filesystem layout). For TrueType fonts that would be:

/boot/system/non-packaged/data/fonts/ttfonts/   minden felhasználó számára elérhető betűtípusok számára.
/boot/home/config/non-packaged/data/fonts/ttfonts/   csak a saját betűtípusok.

index Színek

appearance-colors.png

A Színek fülön a felület különféle részeinek a színei módosíthatóak. A színek megadhatóak úgy is, ha egy palettából (például a WonderBrush-ból vagy az Icon-O-Matic-ból) dobjuk ide a megfelelő színt.

index Megjelenés

appearance-decorators.png

A dekorációk az ablak és a vezérlőelemek megjelenésének megadásra szolgálnak. Jelenleg a Haiku csak egy dekorációval rendelkezik. Több dekoráció esetében a listából tudjuk kiválasztani a szükségeset.
A dupla nyíl pedig azt jelenti, hogy a görgetősáv mind a két végén dupla nyíl található. A dupla nyíl mink a két irányú görgető-nyilat tartalmazza.

Az eredeti Haiku dekoráció lehetőséget nyújt a görgetősáv nyilainak stílusának módosítására. Lehetnek egyszeres nyilak (helytakarékosság) illetve lehetnek dupla nyilak (kevesebb egérmozgatás) — hagyományos BeOS terminológia.

index Élsimítás

appearance-antialiasing.png

Az Élsimítás fülön a megjelenítési módot szabályozhatjuk.

index Betűképek körvonala

A Betűképek körvonala bekapcsolásakor a karakterek igazítása két képpont közt történik függőlegesen és vízszintesen a karakter vonalainak éléhez képes. Ez tökéletes kontrasztot eredményez épp úgy, mint a fekete a fehéren. A szöveg így élesebben jelenik meg. A rögzített szélességű betűknek van egy külön beállítása, ami különösen az alacsony felbontású eszközök esetében lehet segítség. A kisebb méretű betűk a betűképek körvonalának bekapcsolásakor elég rosszul néznek ki, de ezt a beállítást kihasználhatjuk a szöveg szerkesztőknél vagy a Terminálnál.

Lássuk most a különbséget a körvonalak használatára a nagyított képen:

appearance-glyph-off.png
Körvonal: ki
appearance-glyph-on.png
Körvonal: be

Azt azért meg kell jegyezni, hogy a Nagyító ablakok ezen az oldalon két különféle beállításokkal lettek létrehozva. Leginkább akkor látjuk a különbséget, amikor a fenti két képen megnézzük akár a sárga fülön a címet, akár az alatta lévő szöveget.

index Élsimítás típusa

Egy másik technika a megjelenítés javítására az Élsimítás, amit mind a vektoros grafikák mind pedig a szöveg esetében használhatunk. Ez elmossa a vonalakat úgy, hogy néhány képpont színét módosítja. Ezt kétféleképpen teheti meg:

A Szürkeárnyalat az élek intenzitását módosítja.
Az LCD-szubpixel ettől jobb munkát végez, különösen (nagy felbontású) LCD monitorok esetében. Az intenzitás helyett a képpont színét módosítja az élek mentén mozogva, mert az LCD monitorok minden képpontot a piros, zöld és kék színekből állítanak össze.

Szintén két példa a különböző megjelenésre:

appearance-glyph-off.png
Szürkeányalat, körvonal: ki
appearance-subpixel.png
LCD-szubpixel, körvonal: ki

A szubpixeles élsimítás színes fényt ad az objektumoknak, amit nem mindenki tolerál. Ezért a Haiku mind a két élsimítási módot tudja egyszerre használni, mindenki megtalálhatja a megfelelő kombinációt a csuszka mozgatásával.

Ha a körvonalakat az LCD-szubpixelel együtt használod akkor ezt kapod eredményül a szürkeárnyalatossal összehasonlítva:

appearance-glyph-on.png
Szürkeárnyalat, körvonal: be
appearance-glyph-on-subpixel.png
LCD-szubpixel, körvonal: be


A panel alján két gombot találhatunk:

Eredeti Az eredeti beállítások megadása.
Visszaállít A panel megnyitásakori állapot vsszaállítása.