Index
E-mail fiók létrehozása
Fiók beállításai
Bejövő levelek beállítása
Kimenő levelek beállítása
Figyelmeztetések és szűrők
Levelező-rendszer beállítása

e-mail-icon_64.pngE-mail

Asztalsáv:Beállítások
Útvonal:/boot/system/preferences/E-mail
Beállítások:~/config/settings/Mail/*

A Haiku rendelkezik egy levelező rendszerrel (mail_daemon-ként is ismert), ami megadott időközönként letölti a leveleket, és egyenként elmenti egy szöveges fájlba. Letöltéskor a program a levél alapján beállítja annak jellemzőit, például a feladót, címzettet, tárgyat, stb., amelyekre ezután már lekérdezést is készíthetünk. Ezzel a megoldással könnyen válthatunk a levelező programok között, ugyanis az adatok és a beállítások ugyan azok maradnak.
A konfigurálást az E-Mail beállítások panelen hatjhatjuk végre.

index E-mail fiók létrehozása

Nézzük végig a felhasználói fiók beállításának lépéset.
A Hozzáadás gomb megnyomásával létrehozunk egy új, üres fiókot. Ekkor megnyílik egy panel, ahol a hozzáférési adatokat kell megadnunk:

e-mail-new-account.png

Elsőként válasszuk ki, hogy hogyan akarjuk a leveleinket letölteni: POP3 vagy IMAP protokol használatával.

Ezután meg kell adnunk az E-mail címet, a felhasználói nevet és jelszót, a fiók elnevezését és az Ön valódi nevét.

Ha az e-mail címed egy ismert szolgáltatónál van, akkor a Haiku ismeri annak technikai adatait, mint például a kiszolgáló IP-címét. Egyéb esetben, kattintsunk a Következő gombra, ahol megadhatjuk ezeket az adatokat:

e-mail-new-account-2.png

Elsőként adjuk meg a kiszolgáló nevét, a bejelentkezés és a biztonság típusát mind a bejövő, mind pedig a kimenő levelek esetében. A szükséges információk megtalálhatóak a szolgálató oldalán.
Alább további információkat kaphatunk a különféle beállításokról és opciókról.

index Fiók beállításai

A bal oldalon a fiók nevének kiválasztásakor néhány alap beállítás módosíható:

e-mail-accounts.png

A Fiók neve egy elnevezés, ami megjelenik például az e-mail beállításoknál, illetve az értesítés-ablakokban. A Valódi név az, ami majd mint feladó jelenik meg a címzett levelezőprogramjában. A Válasz cím pedig az az e-mail cím, amire az Ön által küldött levélre válaszoláskor megszeretné azt kapni. Ez általában megegyezik azzal a címmel, amiről küldi a levelet.

Ha az e-mail fiókot csak küldésre vagy fogadásra szeretné használni, akkor a fiók nevén jobb gombbal kattintva ki- illetve bekapcsolhatja a megfelelő funkciót.

index Bejövő levelek beállítása

Kattintson a Bejövő listaelemre az e-mial fiók neve alatt a bejövő levelek beállításához.

e-mail-in.png

Az első beállítás a Kiszolgáló, ahonnan a bejövő leveleket fogadja. Ha a szolgáltató egyéni portot használ, akkor azt is meg kell adni a kiszolgáló neve után kettősponttal elválasztva. Például: mail.szolgaltato.hu:1400.

Ezután a hozzáférési információkat adhatjuk meg: a Felhasználót és a Jelszót, és szükség esetén a Bejelentkezés típusát is módosíthatjuk, ami lehet Sima szöveg illetve APOP.

POP3 használatakor, ha több számítógépen is letöltjük a leveleinket, akkor ajánlott bejelölni a Levelek meghagyása a kiszolgálón, és a Levelek törlése a kiszolgálóról is opciót.

IMAP esetében pedig, ajánlott bejelölni a Levelek törlése a kiszolgálóról is opciót. Továbbá, megadhatja az IMAP mappákat, hogy csak az adott mappákat és almappákat szinkronizálja.

Arra is van lehetőségünk, hogy megadjuk a Letöltési mérethatárt. Ha a levél mérete nagyobb a megadottnál, akkor csak a levél fejléce töltődik le, majd eldöntheti, hogy letölti-e a levél többi részét vagy sem. FIGYELEM: jelenleg ha lassú az internetünk, akkor ezt az opciót ki kell kapcsolni, mert külünben a levélnek csak a fejléce fog letöltődni.

A bejövő levelek mappájának Útvonala is módosítható (alapértelemzett: /boot/home/mail/in/), ami hasznos lehet, ha több fiókkal is rendelkezünk, és mindegyik levelet külön akarjuk tárolni. Ugyanakkor a lekérdezések használatával is hasonló eredményt kaphatunk.

index Kimenő levelek beállítása

A Kimenő listaelemre kattintva a levélküldési beállításokat adhatjuk meg.

e-mail-out.png

Elsőként a Kiszolgáló címét adjuk meg. Mint a bejövő leveleknél, itt is megadható a port. Például: mail.szolgaltato.hu:1200.

Ha szükséges bejelentkezni a küldés előtt, akkor válasszuk ki a Bejelentkezés típusa listából az ESMTP)-t, majd adjuk meg a felhasználói nevünket és a jelszavunkat is. A másik lehetőség az, amikor a szolgáltató azonosítás céljából az új levelek ellenőrzését kéri küldés előtt: POP3 az SMTP előtt.

Itt is szintén megadhatjuk az Útvonalát az elküldött levelek mappájának (alapértelmezett: /boot/home/mail/out/).

index Figyelmeztetések és szűrők

Az új levelekhez figyelmeztetéseket és szűrőket is állíthatunk be az E-Mail szűrők listaelemre kattitnva. Több szűrő is hozzáadható a listához, amiknek a sorrendje határozza meg a kiválasztott műveletek végrehatását. A sorrend pedig a listában lévő szűrők mozgatásával módosítható.
Jelenleg három Bejövő levél szűrő áll a rendelkezésünkre. Miután a szűrőt hozzáadjuk a listához, jelöljük ki azt hogy meg tudjuk adni a hozzá tartozó beállításokat.

index Kéretlen levél szűrő (AGMS Bayesian)

e-mail-filter-spam.png

A kéretlen levelek szűrése sztatisztikai alapon osztályozza a leveleket. Minden esetben egy 0 és 1 közötti értéket rendel a levelekhez, majd eldönthetjük, hogy mekkora értéktől jelölje a levelet kéretlennek.
Ezt az értéket hozzáfűzhetjük a levél címéhez is.
A levél szűrő tanulni is képes minden bejövő levélből. Természetesen nekünk kell megtanítanunk a programnak, hogy mely levelek azok, melyek hibásan lettek kéretlennek jelölve. További információk a Levelezés leírásánál.

A Szabály szűrővel együtt automatikusan kigyomlálhatjuk a kéretlen leveleket.

index Szabály szűrő

e-mail-filter-header.png

Ez a szűrő a levél fejlécét hasonlítja össze a megadott feltétellel, és végrehajtja a megadott műveletet is.
Az első oszlopban lévő mezőket ellenőrizheti a szűrő. Érvényes mezőnevek:

Name A feladó neve.
From A feladó e-mail címe.
To A címzett e-mail címe.
Reply to A levélben megadott válasz-cím.
When A levél fogadásának ideje.
Subject A levél tárgya.
Cc Azok a címek, akik másolatot kaptak a levélből.
Account Fiók neve.
Status A levél aktuális állapota. Alap esetben ez lehet: "Read" (olvasott), "Replied" (megválaszolt), "Sent" (elküldött), "Forwarded" (továbbított), "New" (új), vagy bármi, amit Te határoztál meg. Ugyanakkor amíg meg nem változtatod azt, a levelező rendszer újnak jelöl minden beérkezett levelet.
Priority Fontosság (például: "urgent" (sürgős)).
Thread Lényegében ugyan az, mint a "Subject" (tárgy), de a jelölések nélkül: például Re: vagy Fwd:.
Classification group Az alapján, hogy a kéretlen levél szűrő miként sorolta be, lehet üres (nem besorolt) vagy tartalmazhatja a "Genuine" (valós) illtve "Spam" (kérelten) jelzőt.
Spam/Genuine estimate Ez egy olyan szám, amit a kéretlen levél szűrő állapított meg a levélhez. Ez a szám tudományos formában jelenik meg, ahol a 1.065e-12 az jelenti, hogy a 1.065 osztva 10 a tizenkettedikennel, ami ebben az esetben 0.000000000001065.

A második beviteli mező tartalmazza a keresendő mintát. Itt megadhatunk általános kifejezéseket, melyek remekül variálhatóak, de sajnos sokszor nagyon is túlbonyolíthatóak. Kicsit utána olvasva rájön, hogy nem is olyan bonyolult a keresési minták használata.

Az előugró menüből megadhatunk egy műveletet, amit a rendszer végrehajt a minta egyezésekor. Elmozgathatjuk vagy törölhetjük a levelet, "Olvasott"-nak vagy más állapotúnak jelölhetjük, vagy beállíthatjuk, hogy melyik fiókból fogunk válaszolni rá.

index Figyelemztetés új levelek érkezésekor

e-mail-filter-notification.png

Több módon is kaphatunk értesítést új levelek érkezésekor. A Művelet menüben több, kombinálható lehetőség közül is válaszhatunk:

nincs Nincs figyelmeztetés.
hangjelzés Lejátsza azt a hangot, ami az "Új E-mail" eseményhez lett beállítva a Hangok beállításánál minden egyes levél érkezésekor.
jelzés Egy üzenet-ablakot jelenít meg minden egyes új levél érkezésekor.
billentyűzet-villogás A nagy betűk (Caps Lock) LED villogtatása.
központi jelzés Egy üzenet-ablakot jelenít meg mindig, amikor levél érkezik.
központi hangjelzés Lejátsza azt a hangot, ami az "Új E-mail" eseményhez lett beállítva a Hangok beállításánál, de csak egyszer, amikor levél érkezik.
napló ablak A naplóablak megjelenítése.

index Kimenő levelek szűrője

Jelenleg csak egy szűrő áll rendelkezésre a kimenő levelek esetében: fortune.
Ezzel a levél elküldése előtt véletlenszerűen egy vicces "szerecse sütit" csatolhatunk hozzá. Akár ki is próbálhatod, ha a Terminálban kiadod a fortune parancsot.

index Levelező-rendszer beállítása

A bejövő és kimenő kiszolgálók és a szűrők beállítása után most lássuk, hogy a levelező rendszer milyen beállításokkal rendelkezik.

e-mail-settings.png

A Levelek ellenőrzése részben beállíthatjuk, hogy milyen gyakorisággal ellenőrizze az új leveleket.
Ha betárcsázós internettel rendelkezünk, ajánlott bejelölni a Csak mikor az internet elérhető és a Kimenő levelek küldése internetre csatlakozáskor jelölőnégyzetet az állandó ellenőrzés elkerülése érdekében.

A levelező rendszer rendelkezik egy állapot ablakkal, ami megadható, hogy mikor jelenjen meg: Soha, Küldés közben, Küldéskor / fogadáskor vagy Mindig.

Győződjünk meg arról is, hogy az Automatikus indítás be legyen jelölve, ugyanis csak akkor fogja tudni használni a levelező rendszer szolgáltatásaikat.

e-mail-mailbox.png

A Postafiókmenü szerkesztése… megnyitja a /boot/home/config/Mail/Menu Links/ mappát. Minden mappa és lekérdezés(!) vagy azok hivatkozása, ami ebben a mappában szerepel, az megjelenik a postaláda ikon helyi menüjében a Polcon az Asztalsávon.

A menüből ezen kívül az alábbiakat is elérjük: Új üzenet..., Üzenetek ellenőrzése most és Beállítások....

A SHIFT lenyomva tartásával a menü megnyitásakor további funkciók is elérhetőek:

Csak a levelek lekérdezése Egy almenüt kapunk, ahol egy fiók új leveleit ellenőrizhetjük le.
Függőben lévő levelek küldése A még el nem küldött leveleket küldi el, de nem keres új leveleket.
Levelezés szolgáltatásainak leállítása A teljes levelező rendszer (mail_daemon) leállítása.

Maga a postaláda ikonja is jelzi az új leveleket: az ikon megváltozik egy levéllel teli postaládára.