Az oldal fordítása még folyamatban van. Amíg tart a fordítás, addig a lefordítatlan részek angolul jelennek meg.
Index
E-mail fiók létrehozása
Fiók beállításai
Bejövő levelek beállítása
Kimenő levelek beállítása
Figyelmeztetések és szűrők
Levelező-rendszer beállítása

e-mail-icon_64.pngE-mail

Asztalsáv:Beállítások
Útvonal:/boot/system/preferences/E-mail
Beállítások:~/config/settings/Mail/*

A Haiku rendelkezik egy levelező rendszerrel (mail_daemon-ként is ismert), ami megadott időközönként letölti a leveleket, és egyenként elmenti egy szöveges fájlba. Letöltéskor a program a levél alapján beállítja annak jellemzőit, például a feladót, címzettet, tárgyat, stb., amelyekre ezután már lekérdezést is készíthetünk. Ezzel a megoldással könnyen válthatunk a levelező programok között, ugyanis az adatok és a beállítások ugyan azok maradnak.
A konfigurálást az E-Mail beállítások panelen hatjhatjuk végre.

index E-mail fiók létrehozása

Nézzük végig a felhasználói fiók beállításának lépéset.
A Hozzáadás gomb megnyomásával létrehozunk egy új, üres fiókot. Ekkor megnyílik egy panel, ahol a hozzáférési adatokat kell megadnunk:

e-mail-new-account.png

Elsőként válasszuk ki, hogy hogyan akarjuk a leveleinket letölteni: POP3 vagy IMAP protokol használatával.

Ezután meg kell adnunk az E-mail címet, a felhasználói nevet és jelszót, a fiók elnevezését és az Ön valódi nevét.

Ha az e-mail címed egy ismert szolgáltatónál van, akkor a Haiku ismeri annak technikai adatait, mint például a kiszolgáló IP-címét. Egyéb esetben, kattintsunk a Következő gombra, ahol megadhatjuk ezeket az adatokat:

e-mail-new-account-2.png
If you use GMail as your e-mail provider, you'll have to create a special app password.
See Google's support page on how to Sign in with app passwords.

index Fiók beállításai

A bal oldalon a fiók nevének kiválasztásakor néhány alap beállítás módosíható:

e-mail-accounts.png

A Fiók neve egy elnevezés, ami megjelenik például az e-mail beállításoknál, illetve az értesítés-ablakokban. A Valódi név az, ami majd mint feladó jelenik meg a címzett levelezőprogramjában. A Válasz cím pedig az az e-mail cím, amire az Ön által küldött levélre válaszoláskor megszeretné azt kapni. Ez általában megegyezik azzal a címmel, amiről küldi a levelet.

Ha az e-mail fiókot csak küldésre vagy fogadásra szeretné használni, akkor a fiók nevén jobb gombbal kattintva ki- illetve bekapcsolhatja a megfelelő funkciót.

index Bejövő levelek beállítása

Kattintson a Bejövő listaelemre az e-mial fiók neve alatt a bejövő levelek beállításához.

e-mail-in.png

Az első beállítás a Kiszolgáló, ahonnan a bejövő leveleket fogadja. Ha a szolgáltató egyéni portot használ, akkor azt is meg kell adni a kiszolgáló neve után kettősponttal elválasztva. Például: mail.szolgaltato.hu:1400.

Then you enter your login information, Username and Password, and if necessary change Connection type from No encryption to SSL and the Login type from the default Plain text to APOP for authentication.

POP3 használatakor, ha több számítógépen is letöltjük a leveleinket, akkor ajánlott bejelölni a Levelek meghagyása a kiszolgálón, és a Levelek törlése a kiszolgálóról is opciót.

IMAP esetében pedig, ajánlott bejelölni a Levelek törlése a kiszolgálóról is opciót. Továbbá, megadhatja az IMAP mappákat, hogy csak az adott mappákat és almappákat szinkronizálja.

Arra is van lehetőségünk, hogy megadjuk a Letöltési mérethatárt. Ha a levél mérete nagyobb a megadottnál, akkor csak a levél fejléce töltődik le, majd eldöntheti, hogy letölti-e a levél többi részét vagy sem. FIGYELEM: jelenleg ha lassú az internetünk, akkor ezt az opciót ki kell kapcsolni, mert külünben a levélnek csak a fejléce fog letöltődni.

A bejövő levelek mappájának Útvonala is módosítható (alapértelemzett: /boot/home/mail/in/), ami hasznos lehet, ha több fiókkal is rendelkezünk, és mindegyik levelet külön akarjuk tárolni. Ugyanakkor a lekérdezések használatával is hasonló eredményt kaphatunk.

index Kimenő levelek beállítása

A Kimenő listaelemre kattintva a levélküldési beállításokat adhatjuk meg.

e-mail-out.png

First is the SMTP server address for outgoing mails. As with the incoming server before, you can use a specific port if needed, e.g. mail.your-provider.org:1200 and change Username, Password and Connection type.

Ha szükséges bejelentkezni a küldés előtt, akkor válasszuk ki a Bejelentkezés típusa listából az ESMTP)-t, majd adjuk meg a felhasználói nevünket és a jelszavunkat is. A másik lehetőség az, amikor a szolgáltató azonosítás céljából az új levelek ellenőrzését kéri küldés előtt: POP3 az SMTP előtt.

Itt is szintén megadhatjuk az Útvonalát az elküldött levelek mappájának (alapértelmezett: /boot/home/mail/out/).

index Figyelmeztetések és szűrők

Az új levelekhez figyelmeztetéseket és szűrőket is állíthatunk be az E-Mail szűrők listaelemre kattitnva. Több szűrő is hozzáadható a listához, amiknek a sorrendje határozza meg a kiválasztott műveletek végrehatását. A sorrend pedig a listában lévő szűrők mozgatásával módosítható.
Jelenleg három Bejövő levél szűrő áll a rendelkezésünkre. Miután a szűrőt hozzáadjuk a listához, jelöljük ki azt hogy meg tudjuk adni a hozzá tartozó beállításokat.

index Kéretlen levél szűrő (AGMS Bayesian)

e-mail-filter-spam.png

A kéretlen levelek szűrése sztatisztikai alapon osztályozza a leveleket. Minden esetben egy 0 és 1 közötti értéket rendel a levelekhez, majd eldönthetjük, hogy mekkora értéktől jelölje a levelet kéretlennek.
Ezt az értéket hozzáfűzhetjük a levél címéhez is.
A levél szűrő tanulni is képes minden bejövő levélből. Természetesen nekünk kell megtanítanunk a programnak, hogy mely levelek azok, melyek hibásan lettek kéretlennek jelölve. További információk a Levelezés leírásánál.

A Szabály szűrővel együtt automatikusan kigyomlálhatjuk a kéretlen leveleket.

index Szabály szűrő

e-mail-filter-header.png

Ez a szűrő a levél fejlécét hasonlítja össze a megadott feltétellel, és végrehajtja a megadott műveletet is.
Az első oszlopban lévő mezőket ellenőrizheti a szűrő. Érvényes mezőnevek:

Name A feladó neve.
From A feladó e-mail címe.
To A címzett e-mail címe.
Reply to A levélben megadott válasz-cím.
When A levél fogadásának ideje.
Subject A levél tárgya.
Cc Azok a címek, akik másolatot kaptak a levélből.
Account Fiók neve.
Status A levél aktuális állapota. Alap esetben ez lehet: "Read" (olvasott), "Replied" (megválaszolt), "Sent" (elküldött), "Forwarded" (továbbított), "New" (új), vagy bármi, amit Te határoztál meg. Ugyanakkor amíg meg nem változtatod azt, a levelező rendszer újnak jelöl minden beérkezett levelet.
Priority Fontosság (például: "urgent" (sürgős)).
Thread Lényegében ugyan az, mint a "Subject" (tárgy), de a jelölések nélkül: például Re: vagy Fwd:.
Classification group Az alapján, hogy a kéretlen levél szűrő miként sorolta be, lehet üres (nem besorolt) vagy tartalmazhatja a "Genuine" (valós) illtve "Spam" (kérelten) jelzőt.
Spam/Genuine estimate Ez egy olyan szám, amit a kéretlen levél szűrő állapított meg a levélhez. Ez a szám tudományos formában jelenik meg, ahol a 1.065e-12 az jelenti, hogy a 1.065 osztva 10 a tizenkettedikennel, ami ebben az esetben 0.000000000001065.

A második beviteli mező tartalmazza a keresendő mintát. Itt megadhatunk általános kifejezéseket, melyek remekül variálhatóak, de sajnos sokszor nagyon is túlbonyolíthatóak. Kicsit utána olvasva rájön, hogy nem is olyan bonyolult a keresési minták használata.

Az előugró menüből megadhatunk egy műveletet, amit a rendszer végrehajt a minta egyezésekor. Elmozgathatjuk vagy törölhetjük a levelet, "Olvasott"-nak vagy más állapotúnak jelölhetjük, vagy beállíthatjuk, hogy melyik fiókból fogunk válaszolni rá.

index Figyelemztetés új levelek érkezésekor

e-mail-filter-notification.png

Több módon is kaphatunk értesítést új levelek érkezésekor. A Művelet menüben több, kombinálható lehetőség közül is válaszhatunk:

nincs Nincs figyelmeztetés.
hangjelzés Lejátsza azt a hangot, ami az "Új E-mail" eseményhez lett beállítva a Hangok beállításánál minden egyes levél érkezésekor.
jelzés Egy üzenet-ablakot jelenít meg minden egyes új levél érkezésekor.
billentyűzet-villogás A nagy betűk (Caps Lock) LED villogtatása.
központi jelzés Egy üzenet-ablakot jelenít meg mindig, amikor levél érkezik.
központi hangjelzés Lejátsza azt a hangot, ami az "Új E-mail" eseményhez lett beállítva a Hangok beállításánál, de csak egyszer, amikor levél érkezik.
napló ablak A naplóablak megjelenítése.

index Kimenő levelek szűrője

Jelenleg csak egy szűrő áll rendelkezésre a kimenő levelek esetében: fortune.
Ezzel a levél elküldése előtt véletlenszerűen egy vicces "szerecse sütit" csatolhatunk hozzá. Akár ki is próbálhatod, ha a Terminálban kiadod a fortune parancsot.

index Levelező-rendszer beállítása

A bejövő és kimenő kiszolgálók és a szűrők beállítása után most lássuk, hogy a levelező rendszer milyen beállításokkal rendelkezik.

e-mail-settings.png

After ticking the checkmark, you can configure the interval at which the account's mail server is probed for new mail.

The Mail Service can trigger notifications that can be set to show up Never, While sending or While sending and receiving.

A Postafiókmenü szerkesztése… megnyitja a /boot/home/config/Mail/Menu Links/ mappát. Minden mappa és lekérdezés(!) vagy azok hivatkozása, ami ebben a mappában szerepel, az megjelenik a postaláda ikon helyi menüjében a Polcon az Asztalsávon.

From that context menu, you can also Create new message…, Check for mail now or edit Settings…:

e-mail-mailbox.png

A SHIFT lenyomva tartásával a menü megnyitásakor további funkciók is elérhetőek:

Csak a levelek lekérdezése Egy almenüt kapunk, ahol egy fiók új leveleit ellenőrizhetjük le.
Függőben lévő levelek küldése A még el nem küldött leveleket küldi el, de nem keres új leveleket.
Levelezés szolgáltatásainak leállítása A teljes levelező rendszer (mail_daemon) leállítása.

Maga a postaláda ikonja is jelzi az új leveleket: az ikon megváltozik egy levéllel teli postaládára.