locale-icon_64.pngNyelv (Locale)

Asztalsáv:Beállítások
Útvonal:/boot/system/preferences/Locale
Beállítások:~/config/settings/Locale settings


A Haiku nyelvi rendszere nem csak egyszerűen annyiból áll, hogy a szövegek lefordításra kerülnek, hanem például a formátumok, a dátum és az idő is az általunk megadott nyelvnek megfelelően jelenik meg.

Ha szeretnél segíteni a fordításban, vagy egy jelenleg még nem létező fordítást szeretnél elkezdeni, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot a Haiku-i18n-hu levelezőlistán.

indexNyelv

A Haiku már jelenleg is több nyelvhez tartalmaz fordítást, de sajnos még nem mindegyik teljes. Éppen ezért több nyelvet is választhatunk előnyben részesített nyelvként. Ha egy szöveg fordítása hiányzik, akkor az a következő előnyben részesített nyelv alapján kerül lefordításra. Ha valamelyik szöveget egyártalán nem tudja lefordítani a rendszer, akkor automatikusan az angol szöveg jelenik meg (mégha az nem is szerepel a listában).

locale-language.png

A fenti példában az előnyben részesített nyelv a Magyar. A második az Olasz, és ha a lefordítandó szöveg ott is hiányzik, akkor az Angolt veszi figyelembe.
Amint látjuk, egy nyelvnek több változata is lehet, melyeket a nyelv kibontásával jeleníthetünk meg.

indexFormátum

A Formátum lapon a dátum és idő formátumát, valamint a szám illetve a pénz formátumot állíthatjuk be a választott előnyben részesített nyelvtől függetlenül.

locale-formatting.png

Például magyarként dolgozhatsz olasz nyelvterületen Svájcban. Tehát, az elsődleges nyelv a Magyar, de a szám és a pénz formátuma épp olyan, mint a munkahelyen, Svájci/Olasz.
Arra is lehetőségünk van, hogy a nap és a hónap neveit (vagyis, például a fájlok módosítási dátumát) is lefordítsuk a kiválasztott nyelvre. Ehhez jelöljük be az Előnyben részesített nyelv hónap- és napneveinek használata jelölő négyzetet.

Bár a fenti példa nem mondható általánosnak, mégis remekül jelzi, hogy milyen rugalmas a rendszerünk.

indexOpciók - Ez a funkció le van tiltva, így a programok és a mappák az eredeti néven jelennek meg!

Az utolsó fülre kattintva mindössze egy módosítási lehetőségünk van: Az programok és mappák neveinek lefordítása az Asztalsávban és a Nyomkövetőben.. Ezt az opciót csak akkor jelöljük be, ha a felület nyelvének megfelelően a programok és a fontosabb mappák nevét is le akarjuk fordítani. FIGYELEM: jelenleg ezt a megoldást nem minden program támogatja, így ha valamelyik nem indul, akkor kapcsoljuk ki ezt az opciót.


A módosítások azonnal életbe lépnek, habár a jelenleg futó programokat lehet, hogy újra kell indítani, hogy a választott nyelvnek megfelelően jelenjen meg.

Eredeti Az eredeti beállítások megadása.
Visszaállít A panel megnyitásakori állapot vsszaállítása.