touchpad-icon_64.pngÉrintőpad (Touchpad)

Asztalsáv:Beállítások
Útvonal:/boot/system/preferences/Touchpad
Bellítások:~/config/settings/Touchpad_settings

Ezen a panelen több, az érintőpad tulajdonságait módosító beállítás található, melyek elsősorban notebook esetén hasznosak.

touchpad.png

A vízszintes vagy függőleges vonalak mozgatásával a görgetősáv mérete módosítható az érintőpadon. Ha ezen a görgetősávon mozgatjuk az ujjunkat, az egyenértékű azzal, ha az ablak görgetősávját mozgatjuk az egérrel.

A jobb oldali csúszkák segítségével az általános gyorsulás, és a vízszintes és függőleges görgetés sebessége állítható.
A gyorsulás megadja, hogy a listát milyen gyorsan görgesse, amikor a görgetősávon húzzuk az ujjunkat. A görgetés sebessége pedig azt, hogy a többi, görgethető vezérlő milyen sebességgel mozogjon.

Az érintőpad grafikus megfelelője alatt a jelölőnégyzetekkel engedélyezhetjük a "Kétujjas görgetést" a vízszintes és a függőleges grögetősáv esetén. Mozgassuk párhuzamosan a két ujjunkat vízszintesen vagy függőlegesen az ablak görgetősávjának mozgatásához. A legjobban akkor működik, ha mindkét kezünk egy-egy ujját használjuk.
Ha úgy kényelmesebb, akkor feloszthatjuk, hogy az érintőpad nagyobb része legyen használatos a görgetéshez a navigáláshoz képest.

Az alsó csúszka pedig az érintőpad "kattintási" érdékenységét adja meg. Ha a "kattintások" kihagynak, akkor növelni, ha pedig minden mozdulatot kattintásnak érzékel a rendszer, akkor csökkenteni kell azt.

Eredeti Az eredeti beállítások megadása.
Visszaállít A panel megnyitásakori állapot vsszaállítása.

Ez az ötlet bár nem tartozik ehhez a beállításhoz, de a témához igen:
Tudtad azt, hogy az érintőpaddal is mozgathatsz objektumokat épp úgy, mint a gombok használatával? Ehhez csak annyit kell tenni, hogy kattints duplán az ujjaddal, de a második kattintás után ne engedd fel azt. Ekkor a "megfogott" objektum az ujjaink mozgatásával mozgatható. Az érintőpad elengedésével pedig az objektum elengedhető.

Hogyan húzhatjuk tovább az objektumot, ha az ujjunkkal már elértük az érintőpad szélét, de még szeretnénk tovább húzni azt? Hiszen ha felemeljük az ujjunkat, ezzel elengedjük az objektumot is.
Attól függően, hogy milyen hardverrel rendelkezünk, lehetőségünk van arra, hogy az érintőpad széléhez érve nem engedjük fel az ujjunkat, hanem várunk egy kicsit. Ekkor automatikusan folytatódik a mozgás.