Az oldal fordítása még folyamatban van. Amíg tart a fordítás, addig a lefordítatlan részek angolul jelennek meg.
Index
A kereső ablak
Egyszerű lekérdezések - "név szerint"
Összetett lekérdezések - "jellemzők szerint"
Még összetettebb lekérdezések - "képlet alapján"
Az eredmény ablak
Keresési sablonok

Lekérdezések

A lekérdezés nem más, mint fájlok keresése jellemzők alapján, és végrehajtható mind a Nyomkövetőben, mind a Terminálban. A lékérdezések (keresések) a /boot/home/queries/ mappában kerülnek eltárolásra, és alap esetben 7 nap után törli azokat a rendszer. Itt megjegyzendő, hogy ezek a keresések nem egy állandó eredmény tárolnak, hanem azok megnyitásakor a rendszer újra és újra végrehajtja a keresést.
Persze, nem csak e módon kaphatjuk meg a keresések eredményét. A menü navigációnak köszönhetően egy elmentett keresésen jobb gombbal kattintva a helyi menüben is megjelenik a keresés eredménye.

index A kereső ablak

Új keresés indítható az Asztalsáv Keresés... menüjéből, bármely Nyomkövető ablakból, az Asztalról vagy épp az ALT F kombinációval. Minden esetben egy kereső ablakkal találkozunk:

basic-query.png
 1. Előző vagy mentett keresések megnyitása, vagy a jelenlegi paraméterek mentése keresési sablon ként.

 2. Keresés Minden fájl és mappa között, vagy megadott típusú fájlokban.

 3. A keresés módjának meghatározása:
  • név szerint - egyszerű keresés fájl vagy mappa nevek alapján
  • jellemző szerint - keresés egy vagy több jellemző alapján
  • képlet alapján - összetett keresési lehetőséget nyújt
 4. Melyik lemezen keressen a rendszer.

 5. A keresés feltétele.

 6. Az opció bejelölésekor a keresés csak Ideiglenesen kerül eltárolásra, és 7 nap után automatikusan törlődni fog.

 7. A rendszer A Szemetesben is keresni fog.

 8. Lehetőségünk van a keresésnek egy elnevezést is adni.

 9. Ezt az ikont bármely Nyomkövető ablakba történő húzásával a keresés gyorsan eltárolható. Ezt a jobb gombbal végrehajtva sablonként menti el a program a keresést.

index Egyszerű lekérdezések - "név szerint"

Hacsak egyszerűen egy fájl vagy mappa nevében akarunk keresni a csatolt lemezeken, akkor a keresés módja név szerint történik. Ekkor csak a feltételt kell beírni a mezőbe, és lenyomni az ENTER-t.

index Összetett lekérdezések - "jellemző szerint"

Egy új összetett keresés indítható, ha először megadjuk a fájl típusát, és a jellemző szerinti módot választjuk. Ehhez persze a jellemzőknek indexelve kell lenniük.

query-window.png

A példában a fájl típusa a Minden fájl és mappa helyett text | E-mail és a keresés módja jellemző szerint.

Ekkor megjelenik egy menü, egy beviteli mező és egy Hozzáadás és Eltávolítás gomb. A menüből ki kell választanunk azt a jellemzőt, amire keresni szeretnénk. A Hozzáadás és az Eltávolítás gombbal további jellemzők is hozzáadhatóak, vagy meglévők törölhetőek. Több jellemző között És és Vagy kapcsolat közül választhatunk.

Most hajtsunk végre egy keresést a leveleinkre:

query-window-filled.png

This is your Find window when you're looking for all emails Clara Oswald has sent to you in the last two months that had in the subject "sufflé" or "impossible".
As you see, searching through time-based attributes supports some useful phrases: besides for the "last 2 months", you could also use "today", "yesterday", "Monday" or "last Monday" (which would be the Monday last week), or "last 2 minutes/hours/days/weeks".
A good way to cut down the number of search results.

index Még összetettebb lekérdezések - "képlet alapján"

Kézzel megírni egy keresési képletet hosszadalmas és nem is igazán praktikus.

Ha már megadtunk minden jellemzőt és feltételt, akkor a képlet alapján mód választásakor megkapjuk az annak megfelelő képletet:

formula-query.png

Kicsit olvashatóbb formában:

(((((MAIL:from=="*[cC][lL][aA][rR][aA] [oO][sS][wW][aA][lL][dD]*")
    &&(MAIL:when>=%2 months%))
    &&(MAIL:subject=="*[sS][uU][fF][fF][lL][éÉ]*"))
    ||(MAIL:subject=="*[iI][mM][pP][oO][sS][sS][iI][bB][lL][eE]*"))
    &&(BEOS:TYPE=="text/x-email"))

Mire is használható mindez?

index Az eredmény ablak

A keresés indítása után a kereső ablakot felváltja az eredmény ablak. Itt egy példa a "_server" szót tartalmazó találatokra:

result-window.png

A szürke háttértől függetlenül ez az ablak épp úgy működik, mint bármely Nyomkövető ablak. Néhány dolog talán még jobban is:

Az eredmény ablak megjelenését a keresett fájltípusnak megfelelően alakíthatjuk ki. Ezt akár úgy is megtehetjük, hogy egy meglévő mappát megnyitunk, aminek megfelelő az elrendezése (a megfelelő oszlopok jelennek meg), és azt átmásoljuk a Jellemzők | Elrendezés másolása menüvel.

Nyissuk meg a /boot/home/config/settings/Tracker/DefaultQueryTemplates mappát, majd hozzunk létre egy új mappát csoport/fájltípus néven, ahol a "per" jelet kicseréljük egy aláhúzás jellel, például "audio_x-mp3". Ezután ezt megnyitva a Jellemzők | Elrendezés beillesztése menüt választva az előbb másolt elrendezést alkalmazhatjuk ezen a mappán.

index Keresési sablonok

Ha egy elmentett keresésen duplán kattintunk, akkor azonnal elkezdődik a keresés és mindjárt a keresés eredményét látjuk. Ugyanakkor nem biztos, hogy épp ezeket a keresési paramétereket akarjuk használni, hanem csak kicsit hangolni szeretnénk rajta.
A Keresés mentése sablonként... menüt választva (az 1-es pont az első képen) vagy az ikont (10-es pont) egy Nyomkövető ablakba húzva jobb gombbal készíthetünk sablont. Ezen duplán kattitnva nem az eredmény ablakot nyitja meg, hanem a kereső ablakot lehetőséget adva a feltételek módosítására.

Bárhová is hozzunk létre sablonokat, az megjelenik a kereső ablak menüjében.