Index
A kereső ablak
Egyszerű lekérdezések - "név szerint"
Összetett lekérdezések - "jellemzők szerint"
Még összetettebb lekérdezések - "képlet alapján"
Az eredmény ablak
Keresési sablonok

Lekérdezések

A lekérdezés nem más, mint fájlok keresése jellemzők alapján, és végrehajtható mind a Nyomkövetőben, mind a Terminálban. A lékérdezések (keresések) a /boot/home/queries/ mappában kerülnek eltárolásra, és alap esetben 7 nap után törli azokat a rendszer. Itt megjegyzendő, hogy ezek a keresések nem egy állandó eredmény tárolnak, hanem azok megnyitásakor a rendszer újra és újra végrehajtja a keresést.
Persze, nem csak e módon kaphatjuk meg a keresések eredményét. A menü navigációnak köszönhetően egy elmentett keresésen jobb gombbal kattintva a helyi menüben is megjelenik a keresés eredménye.

index A kereső ablak

Új keresés indítható az Asztalsáv Keresés... menüjéből, bármely Nyomkövető ablakból, az Asztalról vagy épp az ALT F kombinációval. Minden esetben egy kereső ablakkal találkozunk:

basic-query.png
 1. Előző vagy mentett keresések megnyitása, vagy a jelenlegi paraméterek mentése keresési sablonként.

 2. Keresés Minden fájl és mappa között, vagy megadott típusú fájlokban.

 3. A keresés módjának meghatározása:
  • név szerint - egyszerű keresés fájl vagy mappa nevek alapján
  • jellemző szerint - keresés egy vagy több jellemző alapján
  • képlet alapján - összetett keresési lehetőséget nyújt
 4. Melyik lemezen keressen a rendszer.

 5. A keresés feltétele.

 6. További opciók megjelenítése/elrejtése..

 7. Az opció bejelölésekor a keresés csak Ideiglenesen kerül eltárolásra, és 7 nap után automatikusan törlődni fog.

 8. A rendszer A Szemetesben is keresni fog.

 9. Lehetőségünk van a keresésnek egy elnevezést is adni.

 10. Ezt az ikont bármely Nyomkövető ablakba történő húzásával a keresés gyorsan eltárolható. Ezt a jobb gombbal végrehajtva sablonként menti el a program a keresést.

index Egyszerű lekérdezések - "név szerint"

Hacsak egyszerűen egy fájl vagy mappa nevében akarunk keresni a csatolt lemezeken, akkor a keresés módja név szerint történik. Ekkor csak a feltételt kell beírni a mezőbe, és lenyomni az ENTER-t.

index Összetett lekérdezések - "jellemző szerint"

Egy új összetett keresés indítható, ha először megadjuk a fájl típusát, és a jellemző szerinti módot választjuk. Ehhez persze a jellemzőknek indexelve kell lenniük.

query-window.png

A példában a fájl típusa a Minden fájl és mappa helyett text | E-mail és a keresés módja jellemző szerint.

Ekkor megjelenik egy menü, egy beviteli mező és egy Hozzáadás és Eltávolítás gomb. A menüből ki kell választanunk azt a jellemzőt, amire keresni szeretnénk. A Hozzáadás és az Eltávolítás gombbal további jellemzők is hozzáadhatóak, vagy meglévők törölhetőek. Több jellemző között És és Vagy kapcsolat közül választhatunk.

Most hajtsunk végre egy keresést a leveleinkre:

query-window-filled.png

Így néz ki egy keresési ablak, ha azokra a levelekre akarunk keresni, ahol a feladó neve tartalmazza a "trac" szót, a levél állapota új ("New"), a levél tárgyában pedig szerepel a "Translator" és az "About" szó.
Kereshetünk időben is: "last 2 months" (utóbbi 2 hónapban), "today" (ma), "yesterday" (tegnap), "Monday" (hétfőn) vagy "last Monday" (a legutóbbi hétfőn, vagy "last 2 minutes/hours/days/weeks" (az utóbbi 2 percben/órában/napon/héten).
Ez egy jó megoldás a keresés eredményének a számának a csökkentésére..

index Még összetettebb lekérdezések - "képlet alapján"

Kézzel megírni egy keresési képletet hosszadalmas és nem is igazán praktikus.

Ha már megadtunk minden jellemzőt és feltételt, akkor a képlet alapján mód választásakor megkapjuk az annak megfelelő képletet:

formula-query.png

Kicsit olvashatóbb formában:

(((((MAIL:from=="*[tT][rR][aA][cC]*")
    &&(MAIL:status=="[nN][eE][wW]"))
    &&(MAIL:subject=="*[tT][rR][aA][nN][sS][lL][aA][tT][oO][rR]*"))
    &&(MAIL:subject=="*[aA][bB][oO][uU][tT]*"))
    &&(BEOS:TYPE=="text/x-email"))

Mire is használható mindez?

index Az eredmény ablak

A keresés indítása után a kereső ablakot felváltja az eredmény ablak. Itt egy példa a "server" szót tartalmazó találatokra:

result-window.png

A szürke háttértől függetlenül ez az ablak épp úgy működik, mint bármely Nyomkövető ablak. Néhány dolog talán még jobban is:

Az eredmény ablak megjelenését a keresett fájltípusnak megfelelően alakíthatjuk ki. Ezt akár úgy is megtehetjük, hogy egy meglévő mappát megnyitunk, aminek megfelelő az elrendezése (a megfelelő oszlopok jelennek meg), és azt átmásoljuk a Jellemzők | Elrendezés másolása menüvel.

Nyissuk meg a /boot/home/config/settings/Tracker/DefaultQueryTemplates mappát, majd hozzunk létre egy új mappát csoport/fájltípus néven, ahol a "per" jelet kicseréljük egy aláhúzás jellel, például "audio_x-mp3". Ezután ezt megnyitva a Jellemzők | Elrendezés beillesztése menüt választva az előbb másolt elrendezést alkalmazhatjuk ezen a mappán.

index Keresési sablonok

Ha egy elmentett keresésen duplán kattintunk, akkor azonnal elkezdődik a keresés és mindjárt a keresés eredményét látjuk. Ugyanakkor nem biztos, hogy épp ezeket a keresési paramétereket akarjuk használni, hanem csak kicsit hangolni szeretnénk rajta.
A Keresés mentése sablonként... menüt választva (az 1-es pont az első képen) vagy az ikont (10-es pont) egy Nyomkövető ablakba húzva jobb gombbal készíthetünk sablont. Ezen duplán kattitnva nem az eredmény ablakot nyitja meg, hanem a kereső ablakot lehetőséget adva a feltételek módosítására.

Bárhová is hozzunk létre sablonokat, az megjelenik a kereső ablak menüjében.