Nyomkövető kiegészítők

A programok különféle kiegészítőket telepíthetnek a gépre, amik egyszerűen előhívhatóak a kijelölt fájlokkal a Nyomkövetőben. Csak azok jelennek meg a Kiegészítők közt, amik tudják kezelni a kiválasztott fájltípust. Ezek szintén elérhetőek a Fájl menüben a Nyomkövető ablakban. Néhány kiegészítőnek nem szükséges, hogy egy fájlon nyissuk meg (tehát fájl-függetlenek), így mindig megtaláljuk őket a listában.

A Nyomkövető kiegészítők, melyek nem egy .hpkg csomag részei, az alábbi 2 mappába telepíthetőek (további információk a Fájlrendszer felépítése fejezetben):

/boot/system/non-packaged/add-ons/Tracker/   Az összes felhasználó számára elérhető kiegészítők.
/boot/home/config/non-packaged/add-ons/Tracker/   Csak a jelenlegi felhasználó kiegészítői.

A kiegészítő neve végződhet egy kötőjellel és egy nagy betűvel, így billentyű kombinációval is előhívhatóak. Például a Cél mappa megnyitása-O az ALT OPT O kombinációval is előhívható.
Természetesen, meg kell gondolni, hogy milyen betűt választunk, ugyanis nem lehet azonos betű megadva két kiegészítőnek.

A Haiku Nyomkövető kiegészítői

A következő kiegészítők a Haiku részeit képezik:

Hátterek-B Megnyitja a Hátterek beállítások panelt, ahol megtudjuk változtatni az Asztal vagy bármely mappa háttérszínét és a háttérképét. Egy képen való előhívásakor a kép automatikusan megnyitásra kerül, mint háttérkép a beállítások panelen.
Lemezhasználat-I Elindítja a Lemezhasználat nevű programot a kiválasztott mappával, mint kiindulási mappával.
Fájltípusok-F
FileType
Egy fájlon megnyitva a fájlhoz tartozó Fájltípus panelt hívja elő, egyéb esetben pedig a Fájltípusok beállítás panel jelenik meg.
Cél mappa megnyitása-O
Open Target Folder
Csak fájl-hivatkozáson használható. Megnyitja a hivatkozott fájlt tartalmazó mappát.
Szövegkeresés-G
TextSearch
A Szövegkeresés programot elindítva a keresés a megadott mappában (és a almappákban) történik.
ZipOMatic-Z Kijelölt fájlok esetében azok becsomagolásra kerülnek egy zip csomagba, egyéb esetben csak a csomagoló ablak jelenik meg, amibe belehúzással csomagolhatunk be fájlokat.