Az oldal fordítása még folyamatban van. Amíg tart a fordítás, addig a lefordítatlan részek angolul jelennek meg.
Index
Lemezek csatolása
Navigálás
Megjelenés
Beállítások
Munka a fájlokkal
Folyamatjelző

Nyomkövető (Tracker)

A Nyomkövető egy grafikus felület a fájlokhoz. Használatával új fájlokat és mappákat hozhatunk létre vagy kereshetünk; elindíthatunk, átnevezhetünk, másolhatunk vagy törölhetünk már meglévőket.

Programként (az Asztal mindössze egy teljes képernyős ablak a háttérben), mint az összes többi, a Nyomkövető is megjelenik az Asztalsávon, és ezt is be lehez zárni, illetve újra lehet indítani. A legegyszerűbb módja a meghibásodott Nyomkövető (ugyanakkor az Asztalsáv) újraindításának az, ha a Folyamatfigyelőben tesszük azt meg.

index Lemezek csatolása

Hogy hozzáférjünk a merevlemezekhez, CD-hez, USB lemezekhez, stb., elsőként csatolni kell, így a rendszer már használni tudja azt. Ezt megtehetjük az Asztalon vagy egy lemezen jobb gombbal kattitnva, majd a Csatolás menüből a szükségeset kiválasztva. Ugyan ilyen Csatolás menü található az Asztalsávon is.

drill-down.png

Egy Beállítások menü is a rendelkezésünkre áll, így megadható, hogy ne kelljen minden esetben kézzel csatolni a szükséges lemezeket.
A fenti beállítás alapján a rendszer az összes elérhető BeOS lemezt automatikusan csatolni fogja, ugyanakkor indításkor a legutóbb használt lemezeket is csatolja majd.

Before you disconnect e.g. a harddrive or USB stick, make sure you have successfully unmounted the volume and its icon has disappeared. This guarantees that all data transfer has finished. Otherwise you may lose data or corrupt the disk!
Haiku is able to mount non-BFS formatted volumes. Be warned, however, that these non-BFS filesystems haven't been rigorously tested. Writing to those volumes may cause corruption in some cases. If you want to be on the safe side, always choose Mount read-only when mounting!

index Navigálás

Alap esetben ha duplán kattintunk egy mappán, akkor a Nyomkövető megnyit egy új ablakot. Ezzel a megoldással gyorsan túlzsúfolt lehet az Asztalunk.
Ez megelőzhető: tartsuk lenyomva az OPT billentyűt, így a szülő mappa ablaka automatikusan bezárul.
Ez ugyan úgy igaz a billentyűzettel való navigálás esetén is. További információk a Billentyűzet-kombinációk fejezetben.

A mappákkal történő munka a Nyomkövető egyik funkciója, épp úgy, mint a fájlkezelők esetében a többi operációs rendszernél. A Haiku-ban a Nyomkövetőnek van néhány sajátossága, ami növeli a hatékonyságot.

indexMenü navigáció

Ahelyett, hogy az almappákon végig kattintgatnánk, van erre egy egyszerűbb módszer is:

drill-down.png

Egy mappán jobb gombbal kattintva a hagyományos helyi menü tetején találunk egy almenüt, amivel navigálhatunk az adott mappán belül. Csak mennjünk végig az egész hierarchián, amíg meg nem találjuk az adott fájlt vagy mappát, amire szükségünk van. A fenti példában a /boot/apps/BePDF/ mappa tartalmát látjuk.
Ha egy fájlt megfogva hajtjuk ezt végre, akkor az abba a mappába kerül áthelyezésre, amelyikbe dobjuk (amelyiken az egér gombját felengedjük).

Hasonló érhető el minden Nyomkövető ablakból is:

window-drill-down.png

Kattintsunk a bal alsó sarokban található területre, ahol a megjelenített elemek száma látható, és ekkor megjelenik egy almenü, ahol szintről szintre megjelennek a mappák ahol a jelenlegi mappa található. Innen pedig szintén navigálhatunk a megjelenő mappákon belül.

Itt megjegyzendő, hogy az Asztal mindig is a legfelső szintnek fele meg, ahol a lemezek is megjelennek. Tehát, ha egy másik lemezre szeretnénk menni, akkor elsőként a legfelső szintre kell navigálni, vagyis az Asztalra, és onnan már mehetünk a másik lemezre.


Ugyan ez az almenü-navigáció jelenik meg, amikor egy fájlt egy mappa fölé húzunk. Miután rövid ideig felette tartjuk, a menü megjelenik, és így megkereshetjük azt, amelyikre szükségünk van. Ha a jobb egér gombbal indítottuk el a navigációt, akkor választhatunk másolás, mozgatás vagy hivatkozás létrehozása között az egér gombjának felengedése után.

index Fájlra ugrás billentyű leütés hatására

Ismerősnek tűnhet ez a funkció a más operációs rendszereken használatos fájlkezelőkből: az első néhány karaktert leütve az első egyező találatra ugrik a fájlálistában. A Haiku egy lépéssel tovább megy. Ha nincs olyan bejegyzés, ami a leütött karakterekkel kezdődik, akkor a bejegyzés nevében keres tovább, így ha a neve tartalmazza a megadott karaktereket, akkor arra a bejegyzésre ugrik amit elsőként így megtalál. Ha így sem talál egyet sem, akkor a jellemzők következnek.

window-type-ahead.png

A fenti példában sok olyan fájl van, ami "welcome"-al kezdődik, így ezt begépelve nem jutunk eredményre. Azonban, ha már a "hu" szót írjuk be, akkor már a "welcome_hu.html" nevű fájlra ugrik. A beírt karakterek a bal alsó sarokban jelennek meg, ott ahol normál esetben a bejegyzések száma látható. Egy másodperccel a karakter leütése után az ablak visszavált normál módra, így új keresés indítható.

index Gépelés közbeni szűrés

Ahelyett, hogy egy fájlra ugranánk gépelés közben, arra is lehetőségünk van, hogy a keresésnek nem megfelelő találatok ne jelenjenek meg a listában. Ezzel a megoldással könnyedén lehet szűrni azokat a mappákat is, amelyek sok bejegyzést tartalmaznak. A SHIFT SPACE, mint elválasztó használatával több szóra is szűrhetünk egyszerre.
Ellentétben a billentyű leütésekor a fájlra ugró megoldással, itt a szűrés befejezéséhez vagy az ESC-et kell leütni, vagy pedig az ablakot be kell zárni (illetve, ha egy ablakos böngészést használunk, akkor lépjünk egy szinttel fejjebb).
Ez a típusú szűrés beállítható a Nyomkövető beállításoknál.

index Megjelenés

window-menu.png

A Nyomkövető ablakok három különféle megjelenítést tesznek lehetővé, melyeket az Ablak menüben érünk el:

Az Ablak menü több más funkciót is tartalmaz:

Sometimes you just want to rearrange a few icons without doing a complete Clean up (ALT K). In that case, you select these icons and start to drag them to their new location. Before you drop them there, keep ALT pressed. This will align the icons to the invisible grid.

The first column in List view mode determines the icon labels in Mini and Icon view mode. Normally, that's the file name, but you can just as well switch to List view, drag the Size column to the left and have the icons labeled with their size when switching back to Icon view mode. Neato!

A funkciók többsége magától értetődő.

index Beállítások

Az Ablak | Beálítások... menü megnyit egy panelt, ahol több beállítás is található amik talán nem egészen egyértelműek. Mivel az összes beállítás módosítása élő, így azonnali eredménnyel jár.
Az alábbi beállítások érhetőek el:

Ez a panel szintén elérhető Nyomkövető néven az Asztalsáv Beállítások menüjében.

index Munka a fájlokkal

Ha aktiválunk egy fájlt, akkor a Fájl menüben lévő parancsok nagyrésze a helyi menüben is megtalálható.

Mint mindig, a parancsok itt is egyértelműek.

index Folyamatjelző

Amikor fájlt másolsz, mozgatsz, vagy törölsz, akkor a Nyomkövető egy folyamatjelzőt jelenít meg. Ha egyszerre több művelet is folyamatban van, akkor minden művelet egy külön folyamatjelzőt kap.

transaction-status.png

A jobb oldalon két gomb is található, melyekkel szüneteltethető vagy leállítható az adtt művelet. Néha szükség lehet hosszabb folyamatok megállítására. Például ha gyorsan el kell indítanunk egy nagy programot. Nagy mennyiségű adat másolásakor a lemez sok írást/olvasást végez, így lelassítja a munkát.