Index
A Haiku levelező rendszere
Egyéni állapotok használata
Lekérdezések használata
További tippek

Műhely: levelek kezelése

Ebben a fejezetben a levelek kezelését tárgyaljuk Haiku alatt. A leírtak alapja egy már beállított levelező rendszer. A beállításokat már minden bizonnyal elvégezted az E-Mail beállítások panelen. Ezen kívül minden bizonnyal már valamilyen szinten ismered a Haiuk levelező programját (Levelezés).

index A Haiku levelező rendszere

Ha egy másik operációs rendszert használtál eddig, akkor valószínűleg valamelyik ismertebb programot már használtad, mint például a Microsoft Outlook vagy a Mozilla Thunderbird. Használat előtt azok esetében is el kell végezni néhány beállítást. Ezen kívül egyedi adatbázist használ a névjegyek és a levelek tárolására.
A levelező program lecserélése nem egyszerű dolog. Exportálni/importálni és átalakítani kell. Ezen kívül egyszerre egynél több program használatánál is adódhatnak problémáink.

A Haiku levelező rendszere ettől igen eltérő. Például több részből áll össze.

A legfontosabb rész a mail_daemon (levelező szolgáltatás), ami a kommunikációért felel a rendszer és a kiszolgáló között. Az E-Mail beállítások panelen lehet megadni és konfigurálni az e-mail fiókokat és a levelező szolgáltatást.

Minden levél egy fájlként kerül eltárolásra, ahol a levél információi (mint például a feladó, tárgy, dátum) és annak állapota (például új, megválaszolt, elküldött) BFS jellemzőkként lesznek megadva. Ezek a jellemzők pedig segítenek a levelek keresésében/szűrésében..

browsing.png

Mivel minden levél egy fájl, azok listázása és böngészése/használata épp úgy működik, mint bármely más fájl esetén (mint például egy mappában lévő képek és azok megnyitása a Képmegjelenítővel). Ha a Nyomkövető ablakot megnyitva hagyjuk, akkor látni fogjuk, hogy épp melyik levelet olvassuk, miközben a Levelezés programban lépegetünk a levelek között.
Mivel a levelek önálló fájlok, így ha nem a Haiku Levelezés programját használjuk, akkor sem ütközünk semmilyen akadályba.

Ehhez hasonlóan új levél létrehozásakor szintén készül egy fájl, amit szintén a mail_daemon kezel és küld el. Az ismerősök kezelése pedig a Névjegyekkel történik.

Dióhéjban: míg más levelező programok maguk kezelik a kommunikációt a kiszolgálóval, a levelek tárolását, megjelenítését, és a levelek kezelését (keresés, szűrés), addig a Haiku jelentősen kisebb programokat használ, amelyek fájlrendszer szinten kezelik a leveleket:

A Nyomkövető és a lekérdezések használata különösen hasznos. Az itt szerzett tapasztalat más fájlokkal való probléma megoldásában is segíthet. Legyen szó képekről, zenéről, videóról, névjegyről vagy bármi más dokumentumról, a Nyomkövető áll a fájlkezelés középpontjában.
Ugyanakkor a fájlrendszer bármely területén történő fejlesztés nem csak a levelezés hanem az összes többi program számára is használható.

index Egyéni állapotok használata

Amikor az újonnan érkezett levelek közt böngészel, akkor megeshet, hogy valamelyikkel majd csak később akarsz komolyabban foglalkozni. Ekkor a Levelezés Bezár és... | Hagyja Újként menüjét választva a levél megmarad az "Új levelek" között...

De, ha nem akarunk válaszolni a levélre, ez nem a legjobb megoldás.

status.png

Sokkal jobb megoldás az, ha a Bezárás és... | Megjelöl... menüben létrehozunk egy új állapotot, és azt haszánljuk a levelek kategorizálására. Például, adhatunk a levélnek egy "Később" állapotot, és ha lesz több időnk, akkor majd rákeresünk erre az állapotra.
Esetleg egyedi állapotot adhatunk a különféle munkákkal kapcsolatos leveleknek is. Például, készíthetünk egy "HUG" állaptot (a "Haiku user guide" rövidítéseként), ami minden, a Haiku felhasználói útmutatóval kapcsolatos levélnek megadható.
Minden esetben próbáljunk rövid állapot-nevet megadni, így a Nyomkövető ablak állapot oszlopában mindig el fog férni.

Nem szükséges megnyitni a leveleket a Levelezés programban az állapotuk módosításához. A Mark as Read (Olvasottnak jelöl) és a Mark as... (Megjelöl, mint...) Nyomkövető kiegészítőket használhatjuk a kijelölt leveleken, és egy lépésben módosítható azok állapota.

index Lekérdezések használata

A levelek számára meg kell adni egy mappát, így minden levelünk egy helyen lesz majd. Csakhogy idővel a mappa túlzsúfolttá válhat, és a levelek betöltése, rendezése is hosszabb ideig tarthat. Ezen kívül pedig általában nem is törődünk a 2 évvel ezelőtti levelekkel...

A sok fájlt tartalmazó mappák beolvasása hosszú ideig tarthat, és a fájlok rendezése is időbe telhet. Ha meg akarsz nyitni egy sok fájlt tartalmazó mappát, akkor lerövidítheted a várakozási időt, ha közben a Nyomkövető ablakot "eltünteted", például elrejted vagy egy másik munkaasztalra rakod át. A Folyamatkezelővel a processzor használata is megfigyelhető.

A Lekérdezések a megmentőink!

A lekérdezések használatával leszűkíthetjük a levelek listáját. Például az Asztalsávon megjelenő ikon is lekérdezéseket használ.

daemon-in-deskbar.png

Az Open Draft (Piszkozatok) almenüben találhatóak azok a levelek, melyek állapota "Draft" (piszkozat), amit a Levelezés adott meg, amikor elmentettük a levelet.

Az Open Inbox Folder (Bejövő levelek) és az Open Mail Folder (levelek mappájának megnyitása) mindössze egy hivatkozás.

A # új levél almenü egy lekérdezés azokra a levelekre, melyek állapota "New" (Új). Ugyan ez a lekérdezés adja meg az új levelek számát is a menü nevében..

Egyéni lekérdezés illetve mappa is hozzáadható a menühöz, ha azt a ~/config/settings/Mail/Menu Links mappába másoljuk, vagy ha ide készítünk egy hivatkozást.

A ~/config/settings/Mail/mailbox lekérdezés egy speciális eset: ez myílik meg, amikor a bal gombbal kattintunk a postaláda ikonon az Asztalsávon. Ha ezt meg akarjuk változtatni, akkor csak cseréljük ki egy másik fájlal (vagy a fájl hivatkozásával), és nevezzük el "mailbox"-nak. Nem fontos, hogy lekérdezés legyen. Lehet akár egy program hivatkozása is.

index Példa lekérdezésre

Néhány keresési minta:

query-1.png query-2.png
Egyéni ("Másolat") állapottal rendelkező levelek. A legutóbbi két nap levelei.
query-3.png query-4.png
Az utóbbi 2 hétben a Haiku i18n-től érkezett levelek. Az utóbbi 12 órában érkezett levelek, melyek tárgya tartalmazza a "guide" szót.

index További tippek