Az oldal fordítása még folyamatban van. Amíg tart a fordítás, addig a lefordítatlan részek angolul jelennek meg.
Index
Előkészítés
Egyéni fájltípus létrehozása
Ikon
Fájl azonosítása
Leírás
Előnyben részesített programok
További jellemzők
Indexelés
Adatok megadása
Lekérdezés az adatbázisból

Műhely: fájltípusok, jellemzők, indexek és lekérdezések

Ebben a témakörben bemutatjuk a Jellemzők, a Lekérdezések, az Index és az egyéni Fájltípusok használatát. Példaként egy DVD adatbázis hozunk létre.

index Előkészítés

Elsőként el kell dönteni, hogy milyen típusú fájlra és milyen jellemzőkre van szükségünk. Eredetileg azt terveztem, hogy könyvjelző fájlt fogok használni egy hivatkozással a film IMDB-s oldalára. Mivel azonban a Haiku nem rendelkezik "könyvjelzőzhető" böngészővel, mint például BeOS esetében a NetPositive, ezért a következő megoldást választottam: a fájl maga egy JPEG kép lesz, amit majd a film borítójaként fogok használni. A WebPositive használatával a Haiku mostmár rendelkezik egy könyvjelző fájlokat támogató böngészővel, így már használhatunk könyjlező fájlokat is alap típusként a kép helyett.
Ehhez a fájlhoz képhez pedig több jellemzőt is hozzá kell adni. Itt most el kell düntenünk, hogy milyen adatot is tároljunk az adatbázisban, és azoknak milyen legyen a típusa. Kereséskor a számokkal (int, float) kicsit eltérően tudunk dolgozni, mint a szöveggel (</=/> szám esetében, és egyenlő/tartalmaz/eleje szöveg esetében).

Az alábbi jellemzőket szeretném látni a DVD filmjeimhez:

index Egyéni fájltípus létrehozása

Elsőként nyissuk meg a Fájltípusok beállításokat, majd kattintsunk a Hozzáadás... gombra a lista alatt. Ekkor kapunk egy kis ablakot, ahol meg kell adni a MIME csoportot, amin belül majd a fájltípus megtalálható lesz. Persze, egy teljesen új csoport is létrehozható. Esetünkben ezt most tegyük az "applications" csoportba és adjuk meg a DVDdb-t, mint "belső nevet".

filetypes-new-file-type.png

Ekkor az új fájltípus már megjelenik az ablakban:

filetypes-dvddb.png

index Ikon

Az ikonon duplán kattintva az megnyílik az Icon-O-Matic ablakban, ahol a fájltípusnak megfelelőt létre lehet hozni. Persze, egy másik típus ikonja is idehúzható, mint egy meglévő módosításának kiindulópontja.

index Fájl azonosítása

Különféle kiterjesztések is adhatóak a típushoz, mint például .txt, .jpg, .mp3 annak érdekében, hogy a kiterjesztés alapján is felismerhetőek legyenek. Ez akkor is hasznos lehet, hogyha olyan fájlokkal dolgozunk, amik nem rendelkeznek MIME azonosítóval. Jelen példában erre nincs szükség.

index Leírás

index Előnyben részesített programok

Ez a menü tartalmazza azon programok listáját, amik a típust kezelni tudják. Itt megadható, hogy a fájl melyik programmal nyíljon meg ha duplán kattintunk azon.

Kiválasztás... Egy fájl-ablakot nyit meg, ahol kiválaszthatjuk azt a programot, amivel meg akarjuk nyitni az adott típust. Ebben az esetben például megadhatjuk a Képmegjelenítőt, hogy megjelenítse a DVD borítóképét.
Ugyanaz, mint... Megnyit egy fájl-ablakot, amiben kiválaszthatunk egy olyan fájlt, amit a kívánt program nyit meg, így ezt a típust is azt fogja megnyitni.

index További jellemzők

Itt megadhatunk minden olyan további jellemzőt, amit használni akarunk. A Hozzáadás... gombon kattitnva az alábbi ablakot kapjuk:

filetype-extra-attribute.png

Ezek után adjuk meg a következő jellemzőket:

Belső névJellemző típusaindexelt?Leírás
DVDdb:title egyszerű szöveg igen Cím
DVDdb:genre egyszerű szöveg igen Kategória
DVDdb:url egyszerű szöveg nem URL
DVDdb:cast egyszerű szöveg igen Rendező
DVDdb:author egyszerű szöveg nem Kiadó
DVDdb:rating 32 bites szám igen Értékelés
DVDdb:studio egyszerű szöveg nem Stúdió
DVDdb:lent egyszerű szöveg igen Kinél van

index Indexelés

Mielőtt adatot adnánk a mi kis DVD adatbázisunkhoz, előtte néhány jellemzőt az Indexhez kell adnunk. Csak az indexel jellemzők használhatóak a Lekérdezéseknél.
El kell döntenünk azt is, hogy miket akarunk majd a jövőben keresni. Tehát, hogy ne kelljen majd megkérdezni, hogy "Vajon milyen filmjeim vannak a Brad Wright rendezésével?" vagy azt, hogy "Van-e rossz értékeléssel rendelkező természetfilmem?".

Ezekre a kérdésekre a következő jellemzőket kell indexelnünk:

Belső névJellemző típusa
DVDdb:titleegyszerű szöveg
DVDdb:genreegyszerű szöveg
DVDdb:castegyszerű szöveg
DVDdb:rating32 bites szám

Az indexeléshez pedig a következő sorokat kell kiadni a Terminálban:

mkindex -t string DVDdb:title
mkindex -t string DVDdb:genre
mkindex -t string DVDdb:cast
mkindex -t int DVDdb:rating

A -t opció a jellemző típusát adja meg, ami az értékelés kivételével (ami "int" (szám)) mind "string" (szöveg).

index Adatok megadása

Nos, minden előkészülettel végeztünk, mostmár hozzáadhatjuk az adatokat az adatbázisunkhoz.
Mivel az alap fájlunk egy borító-kép, ezért az interneten keressük meg (például az IMDB-n) és mentsük le azt egy mappába, ahol majd az adatbázisunkat fogjuk tárolni.

A mappát megnyitva azt látjuk, hogy van egy kép benne. Jobb gombbal kattitnva a fájlon, a típusát meg kell változtatnunk application/DVDdb típusra a Fájltípus kiegészítőben. További információ a Fájltípusok fejezetben.

Most pedig válasszuk ki, hogy mely jellemzők jelenjenek meg. Ezt megtehetjük a Jellemzők menüből vagy az oszlopfejléceken, majd az oszlopokat is átrendezhetjük kedvünkre:

filetypes-dvddb-empty.png

Egy üres jellemzőn kattintva (vagy ALT E) a szerkesztő módba jutunk. A TAB és a SHIFT TAB kombinációval válthatunk a mezők (jellemzők) között.

A példánk alapján az adatbázis feltöltése egy kép letöltésével kezdődik az internetről, majd annak a típusát módosítjuk. Azonban van más, elegánsabb módja is a folyamatnak. Csak másoljunk egy üres fájlt a mi fájltípusunkkal a /boot/home/config/settings/Tracker/Tracker New Templates mappába, és nevezzük át DVDdb-re. Ezzel létrehoztunk egy sablont.

Egy Nyomkövető ablakban jobb gombbal kattintva, egy új bejegyzést találunk majd az Új... almenüben.

index Lekérdezés az adatbázisból

Néhány óra után már egy remek kis adatbázist összehoztunk, így más tudunk keresgélni a filmek között, például megkereshetjük az akciófilmeket.

Készíthetünk egy lekérdezést csak egy adott fájltípusra is, és a keresési eredményeket is hozzáigazíthatjuk ahhoz.
Nyissuk meg a DVDdb fájlokat tartalmazó mappát és rendezzük el az oszlopokat ahogy szeretnénk, hogy megjelenjenek. Ezt a megjelenést másoljuk a Jellemzők | Elrendezés másolása menüvel.

Open /boot/home/config/settings/Tracker/DefaultQueryTemplates, create a new folder and rename it to group/filetype, replacing slashes with underscores; in our case "application_DVDdb".

Végül a mappát megnyitva és a Jellemzők | Elrendezés beillesztése menüt választva az alábbi eredményt kapjuk:

query-dvddb.png