Az oldal fordítása még folyamatban van. Amíg tart a fordítás, addig a lefordítatlan részek angolul jelennek meg.
Index
Trac azonosító létrehozása
Hibajelentés készítése
Program hibák
Kiszolgáló/szolgáltatás hibák
Kernel hibák
Kernel Debugging Land - KDL
Rendszer napló
Hibakeresés a képernyőn
Eszköz/vezérlő hibák
Hogyan tovább?

Hibák jelentése

Mivel a fejlesztők nem tudnak minden konfigurációt, az operációs rendszerben minden eshetőséget kipróbálni, ezért a felhasználók visszajelzésére támaszkodunk, arra, hogy náluk hogyan működnek a dolgok, milyen kimenetet kapnak. Mivel a Haiku még fiatal, ezért nagy valószínűséggel találkozol majd valamilyen hibával. Megköszönjük, ha fordítasz időt a feltárt hibák jelzésére. Együtt képesek leszünk a Haiku hiáinak javítására.

A hibakeresőnél vedd figyelembe a Bug Tracker Etiquette-ben leírtakat.

index Trac azonosító létrehozása

Egy probléma jelentéséhez szükség van egy Haiku Hibakövető azonosítóra.
Új felhasználó létrehozáskor szükséges egy e-mail cím megadása. Ha regsiztráció után nem érkezik meg az ellenőrző/visszaigazoló levél, akkor ellenőrizni kell a kéretlen levelek mappáját, mert gyakran oda kerül.

index Hibajelentés készítése

Mielőtt jelentesz egy hibát, előtte győződj meg, hogy még nem létezik róla jelentés. Szintén használható a kereső is.
Miután megbizonyosodtál róla, hogy a hiba egyedi, akkor azt a lehető legpontosabban, legrészletesebben le kell írni:

index Program hibák

When an application crashed, you can either save a report or write a core file (both saved to the Desktop) that you can attach to a bugreport, or you can evoke the Debugger.

If it's not a crashing bug, you may get useful information when starting the application from Terminal. Some applications provide logging and other options when started with certain parameters; try -h or --help to see if that is the case. As example, see the different logging levels of HaikuDepot.

index Kiszolgáló/szolgáltatás hibák

When vital servers like the app server, the registrar or the input server crash, you won't see the usual crash alert. Instead the whole screen will be cleared white and the Debugger will be started in text-mode, its output appearing directly on screen. Likely you will still be able to move the mouse, which will overwrite the white and Debugger output on screen. Applications still running (like ProcessController or the clock in the Deskbar) might also draw over the debugger output on screen.
Besides everything being more ugly and inconvenient, basically the same applies as for application bugs. Most importantly procure a back trace (bt command). You may need to take a picture of the screen with a digital camera, since you won't be able to copy the text anywhere.
Depending on what exactly crashed, you can try to save a crash report on the Desktop with save-report or write-core for a core file, and then press the power button once to try shutting cleanly down. If the power button doesn't work, there are also the commands shutdown and reboot.

index Kernel hibák

A kernel hibák a legsúlyosabbak, és ugyanakkor a legnehezebb felderíteni is azokat. Különféle eshetőségek lehetnek, melyek leginkább a kernelel vagy egy vezérlőprogramal kapcsolatos:

Ne feledd, hogy csak az utolsó pont utal eszköz hibára, azonban más problémát is okozhat egy eszközvezérlő hibája. Ha gyanítod, hogy a hibát egy adott vezérlő okozza, akkor ellenőrizd le, hogy mi változik, ha az eszközt vagy a vezérlőt eltávolítod vagy letiltod. Például, ha a Wifi-re gyanakszol, akkor próbáld meg kideríteni, hogy a BIOS-ban letiltható-e. Ha nem, akkor a gyanús vezérlőt feketelistára rakhatod (további információk a Rendszertöltő fejezetben).

index Kernel Debugging Land - KDL (Kernel Hibakereső Felület)

If the system hasn't entered KDL by itself, you can do that intentionally by invoking the keyboard shortcut ALT SysReq D (SysReq being the Print key, normally).
Note that in KDL your keyboard may not work. PS/2 keyboards always do, with USB keyboards it depends on the type of USB controller (UHCI/EHCI). Generally, the keyboard should be plugged into the port directly, not via any hubs. In some circumstances, the keyboard only works if one has entered KDL via the keyboard shortcut at least once. USB OHCI is not supported at the moment.

A KDL egyfajta shell. Itt néhány parancsot is használhatunk. Az alábbi parancsok érdekesek lehetnek:

bt (sc) Prints a back trace (aka stack crawl). If the system entered KDL on its on volition, a back trace is normally printed automatically. Enter the command if that didn't happen or part of it is obscured (e.g. when the stack trace is so long that it wrapped around) and your only way of providing the information to developers is by taking a picture of the screen.
ints A kezelt és nem kezelt eszköz-megszakítások megjelenítése.
co (continue) Ha lehetséges, akkor kilép a hibakeresőből, és folytatja a normális működést.
reboot Azonnal újraindítja a rendszert. Minden nem mentett adatot elveszítesz. Azokat is, amit bár elmentettél, de még nem lett a lemezre írva.

További információk a Welcome to Kernel Debugging Land oldalon.

A KDL kimenete a soros porta is kiküldésre kerül (márha rendelkezünk vele). Egy kábelel egy másik számítógéphez kötve a terminálból egy program segítségével megkaphatjuk a kimenetet illetve a naplót. Ha nem tudunk kilépni a KDL-ből, akkor a napló sem kerül mentésre. Ekkor egy opció is a rendelkezésünkre áll betöltéskor (további információk alább).

QR-kód létrehozására is lehetőségünk van a KDL-ből, amit felhasználhatunk például okos telefonnal. További információk a QR Encode your KDL Output oldalán.

index Rendszer napló

Ez az előnyben részesített módszer egy nem indítható rendszer információinak összegyűjtésére.
A syslog (a rendszer napló rövid neve) értékes információkat tartalmaz arról, hogy mi történt a rendszerben beleértve a KDL kimenetét is. Általában jó ötlet és hasznos is a jelentéshez csatolása. A naplót a /boot/system/var/log/syslog fájl tartalmazza. Mivel a fájl írásához működő rendszerre van szükség, ezért megeshet, hogy a legújabb üzenetek nem kerülnek bele a naplóba, főként, ha kernel probléma adódik (például ha a KDL nem válaszol, nem használható).

Ha az Enable debug syslog (hibakereső naplózás engedélyezése) engedélyezve van a rendszertöltő Debug menu-ben (hibakereső menü), akkor a rendszer a naplót megőrzi. Ha a Save syslog from previous session during boot (az előző munkamenet naplójának mentése betöltés közben) engedélyezve van a rendszertöltő opciói között (ez az eredet beállítás), a legutóbbi rendszertötés naplója a /boot/system/var/log/previous_syslog útvonalon található.
Ha a rendszer képtelen az indulás és így nem férünk hozzá az előző naplóhoz (previous_syslog), akkor be kell lépni indításkor a menübe a SHIFT lenyomva tartásával.
A rendszertöltő Debug menu-ben (hibakereső menü) az alábbi két opciót láthatjuk: Display syslog from previous session (előző munkamenet naplójának megjelenítése) és a Save syslog from previous session (előző munkamenet naplójának elmentése). Az előbbi a naplót a képernyőn jeleníti meg, az utóbbi pedig elmenti azt a lemezre. Ne feledd, hogy jelenleg csak a FAT32-es fájlrendszerű lemezek használhatóak mentésre. Ha USB lemezre akarod menteni és elfelejtetted azt időben csatlakoztatni, akkor csatlakoztasd, majd nyugodtan indítsd újra a gépet, és próbáld meg akkor menteni a naplót. De ismételten: véletlenül se indíts egy operációs rendszert amíg el nem mented a naplót, mert különben elvész az.

index Hibakeresés a képernyőn

A képernyőn történő hibakeresés csak egy megadott hiba esetében hasznos, és időigényes. Ne használd, ha nem szükséges.
Ez akkor fontos, ha a Haiku nem tud elindulni és a hibakereső naplózás valamiért nem működik. Mielőtt a Haiku logó megjelenik, tartsd lenyomva a SHIFT-et a rendszertöltőbe való belépéshez. Válasszd a Select safe mode options (hibakereső opciók) menüt, majd azon belül az [ ] Enable on screen debug output (képernyőn történő hibakeresés engedélyezése) opciót. (Megjegyzés: több opció is haszálható betöltéskor. Ha a Haiku indításakor egy vagy több opciót is használsz, akkor azokat is említsd meg.)
Végül válaszd a Return to main menu (visszatérés a főmenübe), majd a Continue booting (betöltés folytatása) menüpontot.
Egy vagy több oldalnyi szöveg is megjelenik majd a képernyőn, amiből csak az utolsó néhány sort szükséges a jelentéshez csatolni. További információk a Rendszertöltő fejezetben.

index Eszköz/vezérlő hibák

Ha eszközhibával/vezérlővel van dolgunk, akkor az alábbi információkat is ajánlott csatolni szöveges fájlként:

- listdev Részletes lista az eszközökről/összetevőkről a pci és a gyártó azonosítójával együtt. Hasonló a Linux lshw és lspci parancsához.
- listusb -v USB-vel kapcsolatos hiba esetén. Hasonló a lsusb-hez.
- open /var/log/syslog The primary system log used by Haiku, see Syslog above, akin to on screen debugging during boot. With the open command you can crop down the relevant part of the syslog in a text editor.
- listimage | grep drivers/ Az összes használt eszközvezérlő.
- usb_hid_report In case of USB input devices, add the /tmp/usb_hid_report_descriptor_*.bin file.
- ints Csak a Kernel Debugging Land-ben haszálatos (lásd fejjebb). A megszakítások használatát jeleníti meg. Elvileg nem lehet túl sok amit megosztva használnak az eszközök.
- On screen debug output (a safe mode boot time option, see above).

Az elős 4 parancsot a Terminálban kell kiadni. Kiegészítve a > output.txt paraméterrel, a parancsok kimenete nem a képernyőre, hanem egy "output.txt" (kimenet) nevű fájlba kerül, amit a jelentéshez csatolhatunk vagy levélhez mellékelhetünk.

index

Miután jeleztél egy hibát, egy fejlesztő megnézi azt, és osztályozza. Ne feledd, hogy minden fejlesztő önkéntes, így néha egy jelentés megválaszolatlan marad egy ideig. Ha új információk is rendelkezésre állnak, akkor azt is a jelentéshez ajánlott csatolni, így a probléma megoldása felgyorsulhat.

Ne feledd azt sem, hogy a hiba jelentése nem csak annyiból ál, hogy jelented, és kész. Mikor jelentesz egy hibát, akkor Te is a Haiku fejlesztésének részévé válasz. A fejlesztők is tehetnek fel kérdéseket miközben próbálják kijavítani a hibát. Kérünk, hogy a válaszaiddal segítsd a munkánkat. Ha egy jelentés 'kész', akkor az 'fixed' (javított) jelölést kap.