Hakemisto
Näppäimistöasetukset
Hiiriasetukset
Levyhiiriasetukset

input-icon_64.pngSyötteet

Työpöytäpalkki:Asetukset
Sijainti:/boot/system/preferences/Input
Asetukset:~/config/settings/Keyboard_settings
~/config/settings/Mouse_settings
~/config/settings/Touchpad_settings


Syöteasetukset yhdistävät aiemmat erilliset näppäimistö-, hiiri- ja levyhiiripaneelit sekä kaikki muut syötelaitteet, jotka järjestelmä tunnistaa. Laitteet on lueteltu vasemmalla samalla kun paneeli oikealla vaihtuu valitun laitteen saatavilla olevien asetusten mukaiseksi.

index Näppäimistöasetukset

keyboard.png

Asettaa näppäintoistotaajuuden ja viipeen, joka kuluu pidettäessä näppäintä alhaalla aina siihen saakka kun toisto alkaa. Voit testata asetuksiasi kirjoitustestausalueella alhaalla.

Oletukset nollaa kaikki oletusarvoihin.
Palauta tuo takaisin asetukset, jotka olivat voimassa Näppäimistöasetukset-sovellusta käynnistettäessä.

index Hiiriasetukset

mouse.png

Aseta ensimmäiseksi hiirityyppi: 1-, 2-, tai 3-painikkeinen hiiri. Voit simuloida toista (oikeaa) hiiren painiketta pitämällä alhaalla CTRL-näppäintä, kun napsautat vasemmalla hiiren painikkeella. Kolmatta (=keskimmäinen) hiiren painiketta voidaan simuloida pitämällä alhaalla CTRL- ALT-näppäimiä ja napsauttamalla hiiren vasemmalla painikkeella.

Voit järjestää hiiren painikkeet napsauttamalla niitä ja valitsemalla niiden uuden merkityksen ponnahdusvalikosta.

Oikealla olevilla liukukytkimillävalitset kaksoisnapsautusnopeuden, hiiren nopeuden ja hiiren kohdistimen kiihtyvyyden. Kaksoisnapsautuksen testausalueella voidaan tarkistaa, että vastaako kaksoisnapsautuksen nopeus omaa mieltymystäsi: jos sanan kaksoisnapsautus ei valtse sitä, nopeus on liian suuri (tai sinun on totuttava napsauttelemaan nopeammin...).

Käytössä on kolme Kohdistustilaa, jotka määrittelevät, kuinka ikkuna reagoi napsautukseen:

Kohdista ja nosta napsauttamalla Tämä on oletusasetus: napsautat ikkunaa ja saat siihen kohdistuksen ja se nousee päällimmäiseksi.
Kohdista napsauttamalla Ikkunan napsauttaminen antaa sille kohdistuksen, mutta ei nosta sitä automaattisesti päällimmäiseksi. Jotta näin tapahtuisi, on napsautettava joko otsikkopalkkia tai ikkunarajaa tai napsauttaa minne tahansa pitämällä samanaikaisesti ikkunanhallintanäppäimiä CTRL ALT painettuna.
Kohdistus seuraa hiirtäIkkuna hiiren kohdistimen alla saa kohdistuksen automaattisesti. Itse asiassa se nostaa sen päällimmäiseksi, kuten kuvaillaan Kohdista napsauttamalla-tilassa.

Hyväksy ensimmäinen napsautus-aktivoiminen auttaa sinua niin että ei tarvitse ensin kohdistaa hiiren kohdistinta ei-aktiiviseen ikkunaan tarkoituksena napsauttaa käyttöliittymäkomponenttia kuten painiketta tai valikkoa. Tämä valinta sisältää riskin esimerkiksi sulkea ikkuna napsauttamalla vahingossa Sulje-painiketta kun tarkoitus oli napsauttaa ikkunaotsaketta. Toisaalta se nopeuttaa työnkulkuasi merkittävästi.

Kaikki asetukset toteutetaan välittömästi.

Oletukset nollaa kaikki oletusarvoihin.
Palauta tuo takaisin asetukset, jotka olivat voimassa Hiiriasetukset-sovellusta käynnistettäessä.

index Levyhiiriasetukset

touchpad.png

Raahaamalla levyhiiriesittelyn punaisia pystysuoria tai vaakasuoria linjoja asetat vieritysalueen (lievästi punoittava harmaata yleistä kosketusaluetta vasten). Siirtämällä sormeasi tuolla levyhiiren alueella siirrät ikkunan vierityspalkkeja vastaavasti.

Oikealla on liukukytkimet yleistä kiihtyvyyttä ja pystysuoran ja vaakasuoran vierityksen kiihtyvyyttä varten.
Kiihtyvyysasetukset määräävät, kuinka paljon nopeammin vierityspalkit liikkuvat, jos vaihdat vieritysalueelta hyvin nopeasti. Vieritysnopeus ohjaa yleistä nopeutta kun vieritysaluetta käytetään "normaalilla" tavalla.

Levyhiirigrafiikan alla on tarkistusruudut, joilla otetaan käyttöön Kaksisormivieritys pystysuorana ja vaakasuorana vierityksenä. Siirrä kaksi sormea rinnakkain pystysuoraan tai vaakasuoraan ikkunan vierityspalkkien siirtämiseksi.
Jos tämän ominaisuuden käyttäminen tuntuu mukavalta, voit korvata sillä vieritysalueiden asetukset ja käyttää sen sijaan koko levyhiirialuetta normaaliin navigointiin.

Seuraavana on liukukytkin Naputusnapsauksen herkkyys asettamiseksi. Jos naputuksiasi ei huomioida, kasvata erottelukykyä. Jos järjestelmä rekisteröi naputuksia koko ajan vaikka haluat vain siirtää hiiren osoitinta, yritä pienentää erottelukykyä.

Lopuksi voit asettaa Näppäimistön lukkoviiveen. Jos napautat vahingossa levyhiirialuetta kirjoittamisen aikana ja siirrät siten tekstilisäyksen kohdistinta, yritä pienentää lukitusviivettä.

Oletukset nollaa kaikki oletusarvoihin.
Palauta tuo takaisin asetukset, jotka olivat voimassa Levyhiiriasetukset-sovellusta käynnistettäessä.

Ja vielä vihje, joka ei liity Levyhiiriasetuksiin vaan sopii yleisesti aiheeseen:
Tiesitkö, että voit raahata ja pudottaa vain käyttämällä levyhiirtä, toisin sanoen käyttämättä hiiren painikkeita? Tee vain kaksoisnapsautus nostamatta sormea sekunnin napsautuksen jälkeen. Poimittu ylös-kuvake liimautuu hiiren kohdistimeen ja voit raahata sitä ympäriinsä siirtämällä sormeasi. Sormen nostaminen pudottaa kuvakkeen.

Jos sormesi tavoittaa levyhiiren reunan kuvaketta raahatessa, mutta hiiren kohdistin ei ole vielä ehtinyt näytön reunaan, kuinka jatkan kuvakkeen raahaamista? Heti kun nostan sormeni, kuvake putoaa.
Laitteistostasi riippuen on olemassa näppärä ominaisuus: jätä vain sormesi nostamatta levyhiiren reunalla. Hiiren kohdistin jatkaa liikkumista autopilotilla.