Hakemisto
Helppo siirtäminen ja koon muuttaminen
Pinoa ja laatoita
Avaus- ja tallentamispaneelit
Kopiot

Haikun graafinen käyttöliittymä

Haikun graafinen käyttöliittymä on järjestelmän kiinteä osa. Toisin kuin Unix-perustaisissa järjestelmissä, Haikussa ei ole mitään erillistä ikkunahallintaa eikä käynnistys vain komentorivikuoreen ei ole mahdollista. Haiku kohdistuu työpöytäkäyttäjiin, ja komentorivikuoreen käynnistymistä ei ole katsottu tarpeelliseksi.

Koska sinulla on luultavasti kokemuksia muista graafisista ympäristöistä, hypätään standardien, kuten valikoiden, hiiren kakkospainikkeella näkyviin saatavan asiayhteysvalikon, vedä ja raahaa -toiminnon jne. ylitse. Tutustutaan sen sijaan muutamaan Haikun ainutlaatuiseen puoleen.

gui.png

Haikun graafisessa käyttöliittymässä on vain muutamia asioita, jotka eivät ole itsestään selviä ja ansaitsevat selityksen.

  1. Työpöytäpalkki on Haikun "Käynnistä"-valikko ja tehtäväpalkki, jos niin haluat. Katso aihetta Työpöytäpalkki.

  2. Keltainen välilehti tarjoaa muutakin kuin vain ohjelman nimen tai asiakirjan tiedostonimen:
    • Voit siirtää ikkunaa pitämällä VAIHTO-näppäimen alhaalla raahatessasi ikkunaa toiseen paikkaan, mikä ottaa myös käyttöön useiden ikkunoiden pinoamisen ja pääset kätevästi käsiksi niihin niiden nimetyn välilehden kautta.
    • Muutat ikkunan minimikokoiseksi kaksoisnapsauttamalla sen välilehteä (tai CTRL ALT M -näppäimillä). Piilotettu ikkuna voidaan kutsua valitsemalla sen valikkorivi Työpöytäpalkissa tai Vaihtaja-ohjelmassa.
    • Voit lähettää ikkunan taustalle napsauttamalla sen välilehteä (tai sen reunaa) hiiren kakkospainikkeella.
  3. Sulje-painike.

  4. Laajentamispainike (tai CTRL ALT Z). Useimmissa sovelluksissa se laajentaa ikkunan maksimikokoon pimentämättä Työpöytäpalkkia (pidä alhaalla painiketta VAIHTO, jos haluat kattaa myös Työpöytäpalkin). Sen ei kuitenkaan tarvitse tehdä sitä. Seuraaja-ikkunat esimerkiksi muuttavat kokoaan parhaiten sisältöön sopivaan kokoon.

  5. Ikkunan reuna. Raahaaminen hiiren vasemmalla painikkeella siirtää ikkunan, raahaaminen hiiren kakkospainikkeella muuttaa ikkunan kokoa.

  6. Koon muuttamiskulma.

index Nopea tapa siirtää tai muuttaa ikkunan kokoa

Ikkunoiden siirtäminen ja koon muuttaminen on laaja osa vuorovaikutuksesta useiden samanaikaisesti suoritettavien sovellusten välillä. Sen sijaan, että yritettäisiin osua pieneen keltaiseen otsikkovälilehteen tai vielä ohuempaan reunaviivaan, ikkunoiden siirtämiseksi on kätevämpi tapa. Koon muuttamisnurkalla on pienen koon lisäksi myös toinen rajoitus. Se sallii koon muuttamisen vain oikean alakulman suuntaan ja siitä keskustaan päin.
Raahaaminen hiiren kakkospainikkeella toimii, mutta sinun on tähdättävä huolellisesti.

Näiden asioiden ratkaisemiseksi Haiku tarjoaa näppärän ratkaisun ikkunahallintaan käyttämällä näppäinyhdistelmää CTRL ALT ja hiirtä. Katso myös ikkunahallintaan liittyviä lisätietoja kappaleesta Pikanäppäimet ja näppäinyhdistelmät.

resizing.png

Pitämällä alhaalla näppäimiä CTRL ALT korostetaan ikkunareuna, joka sijaitsee lähimpänä hiiren kohdistinta. Siirrä hiirtä toiseen suuntaan ja toinen raja vaihtuu kohteeksi. Napsauttamalla ja raahaamalla hiiren kakkospainikkeella voit muuttaa ikkunan kokoa korostetun reunan kohdalta.

Pidä alhaalla näppäimiä CTRL ALT ja napsauta sekä raahaa hiiren ykköspainikkeella kaikkialle ja ikkuna siirtyy mukana. Nopea napsautus hiiren kakkospainikkeella lähettää sen takaisin.

index Pino ja laatoitus

Haikun käyttöliittymä tarjoaa ainutlaatuisia ominaisuuksia, jotka painottavat, että ikkkunoissa on käytön parantamiseksi keltainen välilehti eikä täysilevyinen otsikkopalkki. Sitä kutsutaan nimellä "Pino ja laatoitus".
Alla olevassa esimerkissä kirjanmerkin sisältävä Seuraaja-ikkuna on laatoitettu WebPositive-ikkunan viereen, mikä itse on pinottu toisen lähdekansion haiku näyttävän Seuraajaikkunan kanssa. Tässä animaatiossa käyttäjä napsauttaa pinoikkunan välilehtiä tuoden ne vuorotellen etualalle.

gui-s+t.gif

Tällä tavalla yhdistetty ikkunoiden ryhmää voidaan siirtää ja sen kokoa voidaan muuttaa yhdessä - näppärä järjestely työskenneltäessä hankekeskeisemmässä ympäristössä. Oikean selainikkunan etsimisen sijasta dokumentaatio, editori ja seuraajaikkunat ja ehkä hankkeeseen liittyvät sähköpostiviestit voidaan vain pinota ja laatoittaa yhteen.

Ikkunoiden todellisen järjestelyn tekeminen on helppoa. Pidä alhaalla Alt Gr/OPT-näppäintä samalla kun raahaat ikkunaa välilehdestä toisen ikkunan välilehden tai reunan viereen, kunnes se korostuu ja vapauta sitten hiiren painike.

Pino ja laatoitus sisältää kaksi asiaan liittyvää osaa.

gui-stacking.png

"Pinoaminen" on ikkunoiden laittamista toistensa päälle, jolloin keltaiset välilehdet siirtyvät automaattisesti oikeaan paikkaan.
Kun pidetään alhaalla Alt Gr/OPT-painiketta, välilehdet vaihtavat väriä, kun niiden päälle siirretään ikkuna; pudota sitten ikkuna pinoamisen aloittamiseksi.

gui-tilinging.png

"Laatoittaminen" tarkoittaa ikkunoiden liimaamista vaakasuorassa tai pystysuorassa yhteen.
Pidä taas alhaalla painiketta Alt Gr/OPT, ja ne reunat, jotka hitsautuvat yhteen, vaihtavat väriä, kun pudotat ikkunan lähelle toista ikkunaa.

Ikkunoiden erottaminen tehdään samalla tavalla, pitämällä Alt Gr/OPT-näppäin alhaalla samalla kun ikkuna vedetään välilehdestä kiinnipitäen pois ryhmästä.

index Avataan ja tallennetaan paneeleja

Kun avataan tai tallennetaan tiedostoa mistä tahansa sovelluksesta, avautuu tämän näköinen paneeli:

open-save.png

Siinä on kaikki tavalliset asiat: Nykyisen kansion tiedostoluettelo, josta voi valita tiedoston, tiedoston tallennustapauksessa tekstikenttä tiedostonimen kirjoittamista varten ja ponnahdusvalikko eri tiedostomuotoja ja niiden asetuksia varten.
Voit siirtyä äitihakemistoon ponnahdusvalikosta tiedostoluettelon yläpuolelta.

Jos sinulla on jo Seuraaja-ikkuna tiedoston avaussijainnissa, voit yksinkertaisesti raahata minkä tahansa tiedoston tai kansio-esityksen (toisin sanoen symbolin valikkopalkin oikealla puolella) paneeliin. Tämä vaihtaa paneelin uuteen paikkaa.

index Näppäimistön pikanäppäimet

Monet pikanäppäinmäärittelyt avaus- ja sulkemispaneelissa ovat samat kuin Seuraajassa käytetyt. Sitä paitsi komennoissa, jotka ovat myös käytettävissä Tiedosto-valikon kautta, on muutamia jotka eivät ole itsestäänselviä:

ALT N Luo uuden kansion.
ALT E Sallii sinun nimetä uudelleen valitun kohteen.
ALT Siirtää äitikansioon.
ALT tai ENTER Siirtää valittuun kansioon.
ALT D Siirtää sinut työpöydällesi.
ALT H Siirtää sinut kotikansioosi.

Haikun pikanäppäimiin yleensä voi tutustua kappaleessa Pikanäppäimet ja näppäinyhdistelmät.

index Suosikit ja äskeiset kansiot

Suosikit-valikko avaus- ja sulkemispaneelissa tarjoaa äskettäin vieraillut kansiot ja suosikkisijainnit, jotka voit asettaa itse. Kuten pienellä nuolella ilmaistaan, voit käyttää myös näitä sijainteja navigoidaksesi kauemmas alaspäin alivalikkojen hierarkiassa.

favorites.png

Suosikin lisäämiseksi navigoit yksinkertaisesti haluamaasi kohteeseen ja valitset Suosikit | Lisää nykyinen kansio. Tästä alkaen se esiintyy jokaisessa avaus- ja tallentamispaneelissa. Suosikin poistamiseksi valitse Suosikit | Aseta suosikit... ja poista haluamasi suosikkirivi.
Kaikki suosikit pidetään kansiossa /boot/home/config/settings/Tracker/Go/. Joten pystyisit myös lisäämään ja poistamaan linkkejä tiedostoihin ja kansioihin suoraan sieltä.

index Kopiot

Kopiot ovat pieniä itsensä sisältäviä sovellusosia, jotka on integroitu toisiin sovelluksiin. Edellyttäen, että Seuraajan valitsin Näytä kopiot on aktivoitu, tunnistat sovelluksen kopio-osan pienestä kahvasta, joka on normaalisti oikeassa alakulmassa:

replicant.png

Huomioonherättävin paikka, joka hyväksyy kopiot on työpöytä. Yksinkertaisesti raahaat ja pudotat pienen kahvan sille. Siitä alkaen se on osa työpöytää ja sovellus, josta Kopio on lähtöisin, ei tarvitse käynnistyä toimiakseen.
Hiiren kakkospainikkeen painallus kopiokahvassa tarjoaa asiayhteysvalikon, joka näyttää alkuperäsovelluksen Ohjelmasta-ikkunan ja Poista kopio-valikon. Toinen tapa kopion poistamiseen on yksinkertaisesta raahata & pudottaa se Roskakori-kuvakkeeseen.

Jos sinulla on vaikeuksia kopion kanssa työpöydällä ja et pääse niistä eroon, poista ~/config/settings/Tracker/tracker_shelf. Valitettavasti tämä poistaa kaikki kopiot työpöydältä.

Esimerkkejä kopioitavista sovelluksista ovat Aktiviteettivalvonta-ohjelman graafit, Työtilat-sovelma tai Työpöytälaskin.