The translation of this page isn't yet complete. Until it is, unfinished parts use the English original.

screen-icon_64.pngKépernyő (Screen)

Asztalsáv:Beállítások
Útvonal:/boot/system/preferences/Screen
Beállítások:~/config/settings/system/app_server/workspaces
~/config/settings/kernel/drivers/vesa - csak VESA mód esetében
~/config/settings/Screen_data - az ablak pozícióját tartalmazza

Minden munkaasztalnak egyéni felbontása, színmélysége és frissítési frekvenciája lehet.

screen.png

A felső menüvel megadhatjuk, hogy a módosítások minden munkaasztalra vagy csak az aktuálisra vonatkozzanak. A grafikus kártya függvényében a többi menü tartalmazza az elérhető felbontást, a színmélységet illetve a frissítési frekvenciát.

Az Alkalmaz gombra kattintás után a megjelenítési beállítások módosulnak, majd kapunk egy figyelmeztetés, hogy megtartsuk-e ezeket a módosításokat vagy sem. Ha nem válaszolunk a kérdésre, akkor 12 másodperc múlva automatikusan visszaáll az előző beállítás. Ez hasznos, mert lehet, hogy nem látjuk az üzenetet, ugyanis a monitor nem támogatja az adott értékeket.

There's a key combination that always works, not only when the Screen preferences are open: SHIFT CTRL ALT ESC sets a fall-back video safe mode. Handy if your monitor doesn't report its capabilities correctly and your settings result in a distorted or black screen. Here too, an alert pops up and if you do nothing for 12 seconds or press ESC you'll revert back.

A bal oldalon a képernyő kicsinyített megfelelőjét láthatjuk a gyártó, a modell és a felbontás (dpi) információival együtt. Az egeret a kis képernyő fölött tartva megkaphatjuk a grafikus kártya nevét ha van hozzá megfelelő eszközvezérlő. Ha nincs, akkor "VESA" jelenik meg, ugyanis az egy használható megoldás olyan grafikus kártyák esetében, amihez nem rendelkezünk eszközvezérlővel.

Bár a Haiku VESA módja igen jól működik, néhány korlátozásra számíthatunk. Lehet, hogy a szélesképernyős monitornak nem tudunk szélesképernyős felbontást megadni, így elmosódhat a megjelenő kép. Szintén lehet korlátozás a színek és a frekvencia tekintetében is.

A Visszaállít megnyomásával a program indításakori beállítások kerülnek visszaállításra.

A bal alsó részen megadhatjuk a munkaasztalok számát illetve elosztását (sor és oszlop megadásával virtuális rácsba rendezve) és megnyithatjuk a Hátterek beállítását is.