Aplicații

Înainte de a vedea toate aplicațiile care vin împreună cu Haiku, hai să avem o vedere mai detaliată a modulului de instalare și dezinstalare a programelor. Cea mai convenabilă metodă de a găsi, instala, actualiza și dezinstala aplicații este via sistemului de administrare al pachetelor Haiku. Însă de vreme ce Haiku este în mare parte binar și compatibil sursă cu ascendentul său BeOS, este posibil să găsiți arhive mai vechi (.zip și .pkg) care pot fi încă instalate.

Mai jos veți găsi tot timpul ierarhia /system/ menționată. Dacă intenționați să instalați pachete doar pentru un singur utilizator (după ce Haiku devine capabil de multi-utilizator), ar trebui să utilizați ierarhia sistemului de fișiere alternativă de pe pagina principală: ~/config/. Vedeți topicul Aranjament sistem de fișiere pentru mai multe informații.

index Pachete Haiku (.hpkg)

Cea mai simplă metodă este să folosiți HaikuDepot pentru a găsi, descărca, instala și dezinstala automat un pachet. Dacă ați descărcat un pachet din altă parte ———— poate pentru că nu este (încă) într-un depozit public ———— dați clic dublu pe acesta pentru a-l deschide în HaikUDepot și instala de acolo.

Veți găsi aplicația nou instalată la /system/apps/ sau în cazul unei aplicații în linia de comandă la /system/bin/. Toate celelalte fișiere de care programul depinde (librării, date, suplimente, etc.) apar automat în locațiile corecte în sistemul de fișiere.

Topicurile Deskbar sau LaunchBox descriu cum să adăugați scurtături la aplicația recent instalată.

Apropo, chiar dacă puteți să despachetați un fișier .hpkg la fel ca oricare altă arhivă, asta nu este ce administratorul de pachete execută atunci când instalați un pachet. Fișierul de sistem de bază apare doar pentru a împrăștia fișierele în dosarele lor respective, nu are loc nicio mutare fizică. De aceea instalarea/dezinstalarea e atât de rapidă și îngrijită.

Dacă pachetul depinde de altă librărie sau pachet, va apărea o fereastră întrebând dacă fișierele necesare vor fi de asemenea descărcate și instalate.

Dezinstalarea merge la fel de simplu: Găsiți pachetul în HaikuDepot și dați clic pe Dezinstalare.

Dacă lucrați în Terminal și doriți să dez/instalați pachete într-un script, ar trebui să vă uitați la comanda pkgman --help.

index Arhive BeOS vechi (.zip și .pkg)

Arhivele BeOS care includ tot ce au nevoie în dosarul aplicației pot fi pur și simplu despachetate (dublu clic deschide Expander sau vechiul PackageInstaller) oriunde în /boot/home/ și pornite de acolo. Dezinstalarea unor aplicații atât de independente este ușoară: ștergeți doar dosarul aplicației.

Acest lucru este adevărat pentru majoritatea aplicațiilor BeOS. Dacă se întâmplă să găsiți una care nu funcționează din prima, pentru că vrea să își adauge fișierele în locații hard-codate care nu este garantat că există, puteți încerca să reparați manual situația. Dosarul /system/non-packaged/ vă permite să recreați ierarhia de dosare necesară. Pe măsură ce din ce în ce mai multe pachete .hpkg reale devin disponibile și aplicațiile vechi BeOS sunt reîmpachetate, acest lucru va fi mai puțin necesar. Consultați acest articol online pentru a afla cum se utilizează ierarhia non-packaged.

index Aplicațiile Haiku

Haiku vine cu un set de aplicații relativ mici dar esențiale. Le veți găsi pe toate la /boot/system/apps/. Aplicațiile care nu sunt de obicei lansate cu dublu clic pentru fișier de date (ex: ShowImage pentru fișiere imagine) pot fi găsite în meniul Applications de pe Deskbar.

iconActivityMonitor O unealtă pentru urmărirea resurselor sistemului pentru utilizarea CPU și memoriei.
iconBootManager O unealtă pentru instalarea unui meniu de boot în Master Boot Record (MBR) a unui disc.
iconCharacterMap O aplicație care afișează harta de caractere Unicode.
iconCodyCam O unealtă care încarcă imagini frecvent de la o cameră web la un server.
iconDebugger Un depanator grafic.
iconDeskCalc Un calculator.
iconDiskProbe Un editor HEX pentru fișiere și dispozitive.
iconDiskUsage O unealtă pentru a vizualiza utilizarea memoriei a unui disc.
iconDriveSetup O unealtă de partiționare a unui hard disc.
iconExpander O unealtă pentru despachetarea arhivelor uzuale.
iconHaikuDepot O unealtă pentru a găsi, descărca, instala, actualiza și dezinstala pachete (de aplicații)
iconIcon-O-Matic O aplicație pentru crearea pictogramelor vectoriale Haiku
iconInstaller Unealta pentru a instala Haiku pe o partiție.
iconMagnify O vizualizare mărită a zonei din jurul indicatorului mouse.
iconMail Un client de email.
iconMediaPlayer Un player pentru toate fișierele audio/video compatibile.
iconMidiPlayer Un player pentru fișiere MIDI.
iconPackageInstaller Program de instalare pentru pachete BeOS în format PKG.
iconPeople Un gestionar de contacte.
iconPoorMan Un server web simplu.
iconScreenshot O unealtă pentru a obține capturi de ecran.
iconShowImage Un vizualizator de imagine simplu.
iconSoftwareUpdater O unealtă pentru a actualiza pachete de software și Haiku însuși.
iconSoundRecorder O unealtă pentru a înregistra audio de la line-in sau microfon. [încă lipsește]
iconStyledEdit Un editor de text simplu.
iconTerminal Acces la bash.
iconTextSearch O unealtă de căutare pentru fișiere text.
iconTV Un vizualizator pentru TV analog. [încă lipsește]
iconWebPositive Un navigator web nativ

index Aplicații în linie de comandă Haiku

Pe lângă uneltele din linie de comandă uzuale care vin împreună cu bash shell sau sunt necesare pentru a fi conform cu POSIX, există câteva aplicații din linie de comandă specifice Haiku care merită menționate. Aceste comenzi sunt adesea utile pentru scripting, vedeți de asemenea Bash și Scripting.

iconListă cu toate aplicațiile în linie de comandă
iconAplicații în linie de comandă specifice Haiku

index Aplicațiile incluse în pachete

Pe lângă programele din lista de mai sus, care sunt toate întreținute de proiectul Haiku, există câteva aplicații esențiale incluse într-un sistem Haiku standard. Defecțiunile și cererile de funcționalități pentru acestea trebuie să fie depuse la responsabilii specifici.

iconBePDF Un vizualizator de PDF.
iconPe Un editor de text avansat cu colorarea sintaxei și multe altele.
iconVision Un client IRC.
iconWonderBrush Programul de grafică a lui YellowBite.