showimage-icon_64.pngKépmegjelenítő (ShowImage)

Asztalsáv:Nincs bejegyzés. Általában egy támogatott fájltípus megnyitásakor indul el.
Útvonal:/boot/system/apps/ShowImage
Beállítások:~/config/settings/ShowImage_settings


A Képmegjelenítő lehetőséget nyújt az összes kép megjelenítésre, amihez van értelmező. Ezt ellenőrizhetjük a Értelmezők beállításainál. Az új formátumokat automatikusan felismeri amikor ahhoz tartozó értelemzőt adunk a rendszerhez.
A program minimális szerkesztési lehetőséget is biztosít: levágás, forgatás és tükrözés; továbbá bármely más formátumba elmenthetőek a módosítások, illetve maga a fájl.

indexMegjelenítés

showimage-view.jpg

A Nézet menüből Bemutató indítható a mappában található összes képből (vagy a lekérdezés eredményéből). Itt megadhatjuk a Képváltás közti szünetet is 2 és 20 másodperc között.

A többi menüpont a jelenleg megnyitott képre vonatkozik (az ablak átméretezése nélkül):
Eredeti méret - a képet az eredeti méretűre méretezi át.
Illesztés az ablakhoz. - a képet az ablak méretéhez igazítja, például ha átméretezzük az ablakot.
Kicsinyítés és Nagyítás - a kép méretének 10%-os léptékben való csökkentése illetve növelése. Ezt az egér görgőjével is megtehetjük. Továbbá, ha kép mérete nagyobb, mint maga az ablak, akkor azt a bal egérgomb lenyomása melett mozgathatjuk.

Két beállítási lehetőség van, ami nem csak a jelenlegi képre érvényes:
Magas minőségű nagyítás - egy gyors szűrő alkalmazása, amivel tisztább képet kapunk közelítéskor.
Nyújtás az ablakhoz - a kisebb képet az ablak méretéhez nyújtja.

Ha Teljes képernyős módban vagyunk és ha a Felirat mutatása teljes képernyős módban be van jelölve, akkor a fájl neve a kép alsó részén fog megjelenni.

Végül, a Eszköztár megjelenítése elrejti/megjeleníti a grafikus vezérlőt:

showimage-toolbar.png

Balról jobbra: előző kép, következő kép, bemutató indítása (teljes képernyős módban), kijelölés-mód, eredeti méret, az ablakhoz illesztés, nagyítás, kicsinyítés, előző és következő oldal (ha a kép formátuma, pl. TIFF, több oldalt tartalmaz egy fájlban).

A legtöbb gyakori parancs a kép helyi menüjében is elérhető teljes képernyős módban.

indexBöngészés

showimage-browse.jpg

Miután megnyitunk egy képet, gyorsan váltogathatunk a mappában vagy a lekérdezés eredményében lévő képek közt a / vagy / lenyomásával. Az éppen aktuális kép a Nyomkövető ablakban is kijelölésre kerül.

Ahhoz, hogy a jelenlegi képet tartalmazó mappát megnyissuk van egy gyorsabb megoldás is, mint a mappa megkeresése. Ez épp úgy működik, mint a Menü navigáció a Nyomkövető esetében, amikor az állapotsor információs területére kattintunk. Jelen esetben a bal alsó sarokban lévő információs területre (ahol a kép mérete és típusa található).

A Tallózás menüvel egy másik típusú képváltogatásra is lehetőségünk van: néhány képformátum, mint például a TIFF, több oldalt/képet is tartalmazhat egy fájlban. Például az Első oldal és Következő oldal menüpontokkal navigálhatunk az oldalak/képek között.

indexSzerkesztés

showimage-edit.jpg

A Kép menüből néhány módosítást elvégezhetünk a képen: forgatás és tükrözés. Ezekkel a műveletekkel a kép adata nem fog megváltozni. Csupán egy jellemzőt kap a fájl, miszerint a kép elforgatva vagy épp tükrözve jelenjen meg.

A Beállítás háttérnek... megnyitja a Hátterek beállítási panelt, ahol a jelenlegi képet megadhatjuk háttérnek.

A kivágás egy újabb funkció, amire gyakran szükségünk lehet. Kivágás megadásához Kijelölés módra kell váltanunk a Szerkesztés menüből és az egérrel egy négyzetet kell rajzolnunk. Ha nem akarsz módot váltani, akkor a CTRL lenyomása közben "normál módban" is megteheted, ellenkező esetben ugye a képet mozgatjuk.
A Kijelölés törlése vagy az ESC lenyomásakor a kijelölési négyzet törölhető.

A következő fejezetben meglátjuk, hogyan is tudjuk elmenteni a kép egy kijelölt részét.

indexMentés és átalakítás

Hogy elmentsük a képet az elérhető formátumok egyikébe (vagy a jelenlegi formátumba), egyszerűen csak válasszuk a Mentés másként... almenüt a Fájl menüből, válasszuk ki a formátumot, és adjuk meg a fájlnevet.
Egy másik gyors megoldás, hogy ha már meg van nyitva az a mappa, ahová el akarjuk menteni a fájlt, akkor csak húzzuk bele a képet.

showimage-dnd.jpg

Ugyan így működik, ha a kép egy részét akarjuk kivágni/elmenteni. Vagy jelöljük ki a kép egy részét, vagy válasszuk a Szerkesztés | Összes kiválasztása menüt az egész kép kijelöléséhez. Ezután pedig a kijelölt területet dobjuk az Asztalra vagy egy Nyomkövető ablakba a kép létrehozásához. Az új kép formátuma megegyezik majd az eredeti képével.

Ha más formátumba akarjuk elmenteni a kivágást, akkor jobb gombbal húzzuk a Nyomkövető ablakba, és majd a helyi menüben válasszuk ki a kívánt formátumot.

indexBillentyű parancsok

A leggyakoribb kombinációk:

/ Előző kép
/ Következő kép
DELA Szemetesbe helyezés
+Közelítés
-Távolítás
0Eredeti méret
1Az ablakhoz igazítás
ALT ENTERVáltás teljes képernyős módban (dupla-kattintással is)
CTRLA CTRL-t lenyomva tartva anélkül jelölhetünk ki egy területet a képen, hogy kijelölés-módra váltanánk