Az oldal fordítása még folyamatban van. Amíg tart a fordítás, addig a lefordítatlan részek angolul jelennek meg.

terminal-icon_64.pngTerminál (Terminal)

Asztalsáv:Programok
Útvonal:/boot/system/apps/Terminal
Bellítások:~/config/settings/Terminal
~/config/settings/profile - a /boot/system/settings/etc/profile fájl kibővítése/felülírása
~/config/settings/inputrc - a /boot/system/settings/etc/inputrc fájl kibővítése/felülírása


A Terminál a Haiku bash (Bourne Again Shell) felületete.

Ehhez kapcsolódik a Bash és szkriptek (néhány internet hivatkozás, leírások) és a Haiku-specifikus parancssori programok témakör. Itt most csak magára, a Terminálra koncentrálunk.

index Ablakok és lapok

Szükség szerint bármennyi Terminál elindítható vagy a program újbóli elindításával, vagy pedig az ALT N kombinációval egy már futó programból. Továbbá fülek/lapok is használhatóak, amit az ALT T lenyomásával adhatunk egy meglévő ablakhoz.

terminal.png

A lap-fül sorában egy üres területen duplán kattintva megnyithatunk egy új lapot; magán a lap-fülön duplán kattintva pedig kapunk egy ablakot, ahol új nevet adhatunk a lapnak. A beviteli mezőn tartva az egeret kaphatunk egy kis segítséget a használható %-al jelölt változókról.
Alap esetben, %1d: %p, a fülön az aktuális mappa neve, egy :, mint tagóló karakter és a jelenleg futó program neve látható (vagy -- ha épp nem futtatunk semmit a Terminálban). Mint azt a fenti képen is láthatjuk, hogy az első lapon épp FTP-t használunk az Asztalon, a másikon pedig a / mappában vagyunk.
A Szerkesztés | Ablak címe... menüvel magának a Terminál ablaknak a címe módosítható épp úgy, mint a lap esetében.

A lap-füleken jobb gombbal kattintva kapunk egy menüt: Lap bezárása, Többi lap bezárása vagy Lap címének szerkesztése... (épp úgy, mint dupla kattintáskor).

A Terminál ablak épp úgy méretezheztő, mint bármely más ablak. Ugyanakkor előre beállított méretet is választhatunk a Beállítások | Ablak mérete menüből. Az ALT ENTER lenyomásakor pedig teljes képernyőre válthatunk.

All the settings you change directly through the Settings menu, like Window title, Window size, Text encoding or Font size are only kept for the current session. If you want to make permanent changes, you have to apply them in the Settings... panel.

index Beállítások

A Beállítások | Beállítások... menü megnyit egy panelt, ahol a Terminál alapbeállíátsai módosíthatóak.

terminal-settings.png

Most of the offered settings speak for themselves.
Hover your mouse over the "formulas" for naming tab and window titles to get tooltips for the available variables.
You can choose pre-defined color schema like Midnight or Retro or create a Custom one by selecting which color you want to change (Text, Background, Cursor etc.) and then use the color picker below.

A few more options follow: you can have a Blinking cursor and choose to Use bright instead of bold text. The latter setting avoids the sometimes rather unsightly rendering of bold fonts in the Terminal.
Activate the checkbox to Confirm exit if active programs exist and you'll be warned when trying to close a Terminal window while an app is still being executed.

Save to file... let's you save different settings as separate profiles, which on double-click open an accordingly configured Terminal.
Revert brings back the settings that were active when you opened the settings panel.
Defaults resets everything to default values.

index Billentyűzet parancsok

A hasznos kombinációk listája a Billentyűzet-kombinációk fejezetben található.

A Terminál tartalmaz egy remek funkciót, ami több, mint egy egér-billentyű kombináció: Az ALT lenyomásakor a kurzor alatti útvonal illetve URL kiemelésre kerül. A bal egérgomb lenyomásakor megnyílik a kiemelt útvonal vagy oldal. Jobb egérgombbal az alábbi lehetőségeket kapjuk: Útvonal másolása vagy Teljes útvonal másolása. Gondoljunk bele, hogy most a /MyData/source/haiku/ mappában vagyunk és a kurzor alatt a generated/objects/haiku/x86_gcc2/release/apps/stylededit/StyledEdit útvonal található. Az utóbbi lehetőség használata az útvonalak összefűzését eredményezi, vagyis a teljes elérési útvonalat:
/MyData/source/haiku/generated/objects/haiku/x86_gcc2/release/apps/stylededit/StyledEdit.

Az ALT SHIFT lenyomásával az egér pozícióig kerül kiemelésre az útvonal.

Jobb kattintással a vágólap tartalma kerül a Terminál ablakba. Ezt kombinálva az útvonalak kiemelésével gyorsan navigálhatunk a hierarchiában mélyebben lévő mappákba is.

index Bash személyre szabása

Számtalan lehetőség van a bash konfigurálására. Két fájl kifejezetten fontos a felhasználók számára: profile és inputrc
Mind a kettőt a /boot/home/config/settings/ mappában kell létrehozni, és a /boot/system/settings/etc/ mappában lévő eredeti fájlok tartalmát átmásolni az újonnan létrehozottakba.

profile

A profile minden alkalommal betöltődik mikor egy új Terminált nyitunk meg. Ebben minden, a bash-el kapcsolatos működési és megjelenítési beállítás megtalálható. További információk találhatóak az interneten.

A Haiku/BeOS Tip Server is tartalmaz néhány ötletet, amin elindulhatunk. Például:

Itt még többet találsz.

inputrc

Az inputrc-vel billentyű-módosításokat hajthatunk végre. Mivel a Haiku a leghasznosabb alap beállításokat használja, így valószínű, hogy nem kell ezzel foglalkoznunk. Ha valami speciális dologra van szükségünk, akkor az interneten kapunk információt, például a The GNU Readline Library oldalon.

index Javaslatok a Terminállal való munkához