Traducerea acestei pagini nu este completă încă. Până când va fi, părțile incomplete utilizează originalul în limba engleză.

appearance-icon_64.pngAppearance

Deskbar:Preferințe
Locație:/boot/system/preferences/Appearance
Configurări:~/config/settings/system/app_server/appearance
~/config/settings/system/app_server/fonts

Preferințele Appearance vă permite să modificați unele aspecte vizuale ale Haiku.

index Fonturi

appearance-fonts.png

Haiku definește trei fonturi standard pentru scopuri diferite. Stabiliți tipuri și dimensiuni de font plan, aldin și fixat care vor fi utilizate în întreg sistemul. Pe lângă acestea, există de asemenea o configurare separată pentru fontul utilizat în meniuri.

index Instalarea de fonturi noi

New fonts that don't come as part of a regular .hpkg package, can be installed by copying them into a subfolder according to the font type (otfonts, psfonts or ttfonts) into their respective non-packaged folder (see topic Filesystem layout). For TrueType fonts that would be:

/boot/system/non-packaged/data/fonts/ttfonts/   pentru fonturi disponibile fiecărui utilizator.
/boot/home/config/non-packaged/data/fonts/ttfonts/   pentru fonturi disponibile doar pentru tine.

index Culori

appearance-colors.png

În fila Culori puteți schimba culorile diferitelor părți ale interfeței cu utilizatorul. Fântâna de culori accept trage & plasează din alte programe, permițându-vă să trageți culori din, de ex. WonderBrush, Icon-O-Matic sau panoul Fundaluri.

index Decorator de fereastră

appearance-decorators.png

Decoratorii determină aspectul și senzația ferestrelor și a tuturor elementelor GUI. În mod curent Haiku vine doar cu un singur decorator implicit. Dacă veți găsi și instala alte decoratoare, puteți să alegeți unul nou din meniu contextual.

Decoratorul implicit al Haiku vă permite să stabiliți stilul săgeții barei de derulare: ori săgeți singure la sfârșiul barelor de derulare pentru a salva puțin spațiu ori săgeți duble — metoda BeOS tradițională — potențial salvând ceva mutare de maus când se derulează sus și jos sau stânga și dreapta...

index Antialias

appearance-antialiasing.png

Tabul Antialias oferă diferite configurări pentru modul în care sunt randate obiectele pe ecran.

index Sugerare Glyph

O sugerare Glyph activată aliniază toate literele în așa fel încât marginile verticale și orizontale ale acestora să fie exact între doi pixeli. Rezultatul este un contrast perfect, în special când este vorba de alb pe negru. Textul apare mai vioi. Există de asemenea o configurare Doar fonturi monospațiate care este în special de ajutor cu dispozitive cu rezoluție scăzută precum netbook-urile. Fonturile mici pot să arate destul de rău când sugerarea este activată, dar cu această configurare veți avea avantajul sugerării pentru editoare de text și Terminal.

Vedeți diferența pe care o fac sugestiile cu aceste capturi de ecran mărite:

appearance-glyph-off.png
Sugerare: dezactivat
appearance-glyph-on.png
Sugerare: activat

Trebuie subliniat faptul că toate ferestrele Magnify de pe această pagină sunt bineînțeles de asemenea randate ele însele cu diferitele opțiuni. Deci, se obține o impresie din viața reală a acestor configurări prin compararea, de exemplu, a titlului aldin de pe fila galbenă de titlu sau textul "33 x 15 @ 8 pixeli/pixel".

index Tip de antialias

Altă tehnică pentru a îmbunătăți randarea este Antialiasul, care suportă toate graficele vectoriale precum și text. Face liniile mai fine prin modificarea culorii anumitor pixeli. Există două metode pentru asta:

Scală de gri modifică intensitatea pixelilor la margine.
Subpixel LCD face o treabă și mai bună, în special cu monitoarele LCD (rezoluție înaltă). În locul intensității unui pixel, își schimbă culoarea care mută o margine cu o fracțiune dintr-un pixel, pentru că afișajele LCD produc orice pixel cu o componentă roșie, verde și albastră.

Din nou, cele două metode cu capturi de ecran mărite:

appearance-glyph-off.png
Scală de gri, sugerare: oprit
appearance-subpixel.png
Subpixel LCD, sugerare: oprit

Antialias pe bază de subpixel adaugă o ușoară strălucire colorată obiectelor. Ceva ce nu toată lumea tolerează. În Haiku puteți să mixați cele două metode de antialias și să găsiți configurarea bună utilizând un glisor.

This is how hinting with LCD subpixel compares to Grayscale:

appearance-glyph-on.png
Scală de gri, sugerare: activat
appearance-glyph-on-subpixel.png
Subpixel LCD, sugerare: activat


La baza panoului există două butoane:

Implicit resetează totul la valorile implicite.
Revenire aduce înapoi configurările care au fost active atunci cînd ați pornit preferințele Appearance.